Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

'Mamić i Vrbanović su nedužni dok im se ne dokaže suprotno'

Na redovnoj sjednici IO-a HNS-a razgovaralo se između ostaloga i o aktualnim temama poput uhićenja dva čelnika saveza, Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića

Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
0 komentara

Davor Šuker se vratio u domovinu. Nakon podužeg izbivanja u kojem je slučajno ili ne izbjegao navalu pitanja o uhićenjima u njegovu savezu, predsjednik je zasjeo u svoju fotelju i poveo redovitu sjednicu Izvršnog odbora. Naravno, pričalo se o uspjesima svih reprezentacija u godini na isteku, hvalilo se rad u mladim selekcijama te plasman na Euro A reprezentacije, a jedna od tema bila su i uhićenja Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića koji je prisustvovao današnjoj sjednici. 

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti.

Izbornik hrvatske reprezentacije Ante Čačić podnio je izvještaj o završetku kvalifikacija za Euro 2016. te je najavio kako će nakon ždrijeba Eura uz rukovodstvo Saveza odabrati odgovarajući kamp reprezentacije.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker je uz druge članove IO-a čestitao izborniku Čačiću na plasmanu na Euro:

- Impresivno je vidjeti da se Hrvatska plasirala na devet od mogućih 11 velikih natjecanja, na tomu nam mogu zavidjeti i veće i bogatije europske zemlje. Imamo odličnu reprezentaciju, osjeti se dobra atmosfera u ekipi, a u Rusiji smo vidjeli da Hrvatska ima i širok izbor kvalitetnih igrača.

Upravo je o širini klupe govorio i tehnički direktor HNS-a dr. Romeo Jozak:

- Poznato je da je za uspjeh na velikim natjecanjima potrebno više od 11 kvalitetnih igrača, potrebna vam je širina, upravo onakva kakvu je Hrvatska pokazala u Rostovu.

Značajan dio vremena Izvršni odbor posvetio je analizi rada u mlađim selekcijama. Čestitke su upućene na adrese U-19 i U-17 reprezentacija koje su uvjerljivo osigurale nastup u Elitnom kolu, a posebna tema bio je izvrstan nastup U-17 reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Čileu.

'Budućnost je svijetla'

Podsjetimo, "Čileanci" su plasmanom u četvrtfinale, uz pobjedu nad kasnijim prvakom Nigerijom, ostvarili najbolji rezultat jedne mlade hrvatske selekcije na svjetskim prvenstvima do sada.

- Samo Hrvatska i Belgija su od europskih zemalja došle do četvrtfinala, no još više od rezultata ove generacije veseli nas kontinuitet. Naime, niti jedna europska zemlja nije bila na više svjetskih prvenstava (4) od Hrvatske od 2011. godine, mislim da to dovoljno govori. Kada uzmemo u obzir sve te igrače iz U-21 reprezentacije, ovu "čileansku" generaciju, kao i sve one između, već sada možemo s optimizmom gledati i prema Euru 2020. i SP-u u Kataru 2022. godine - naglasio je Romeo Jozak.

Istaknuta je odlična komunikacija između izbornika Čačića i izbornika U-21 reprezentacije Nenada Gračana, pa je u Rijeci protiv Španjolske hrvatska mlada reprezentacija igrala u najjačem mogućem sastavu.

- Veseli me takva homogenost unutar Saveza. Namjeravamo i u ožujku kod Španjolske u gostima biti u podjednako jakom sastavu, a plan je da i U-19 reprezentacija u Elitnom kolu može računati na sve najjače snage - dodaje Jozak.

Dopredsjednik Saveza Ante Vučemilović-Šimunović bio je zadovoljan prikazanim u Rijeci usprkos porazu:

- Kada usporedimo taj dvoboj Hrvatske i Španjolske s onim od prije nekoliko godina, to je nebo i zemlja. Ovo je puno viša razina, a Hrvatska je pokazala da može parirati jednoj tako jakoj selekciji kao što je Španjolska. Veseli vidjeti toliko mladih igrača koji su već osjetili i razinu A reprezentacija, u Rijeci su igrala čak sedmorica takvih.

Predsjednik Šuker odao je priznanje svim hrvatskim izbornicima, ali i klubovima:

- Jasno je da su svi ti nogometaši manji dio vremena, maksimalno 2-3 mjeseca, u reprezentativnom pogonu, a da ostatak vremena rade u klubovima i sigurno da svih tih uspjeha ne bi bilo bez odličnog rada klupskih trenera. Dokaz toga je i Dinamov plasman u proljetni dio juniorske Lige prvaka, kao i visoke pozicije Dinamove i Hajdukove škole u analizi koliko su prvoligaških igrača "proizveli" za europske klubove. Zbog toga i klubovi nose velike zasluge za ove rezultate, baš kao i izbornici i stručni stožeri naših selekcija.

Romeo Jozak je zaokružio razgovor o reprezentacijama:

- Iza nas je zaista izvrsna jesen, pa i cijela godina. U tu priču uključila se i futsalska reprezentacija koja je izborila Euro 2016., a nadamo se da će uskoro i Svjetsko prvenstvo. Istovremeno, ženska reprezentacija drugoplasirana je u svojoj skupini kvalifikacija, i tu je vidljiv jasan korak naprijed. U svim aspektima reprezentativnog nogometa, možemo sa sigurnošću reći kako je aktualni trenutak jako dobar, a budućnost - svijetla.

'Nisu krivi dok se ne dokaže suprotno'

Izvršni odbor je također razgovarao o aktualnoj istrazi Uskoka protiv petorice okrivljenika, među kojima su prvi dopredsjednik HNS-a Zdravko Mamić te izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Izvršni odbor zauzeo je jedinstveni stav da se poštuje načelo presumpcije nevinosti. Drugim riječima, kao i u drugim pravnim državama, poštuje se načelo da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno. Hrvatski nogometni savez detaljno će pratiti tijek događaja te po potrebi donijeti odgovarajuće odluke.

Nadalje, potvrđeno je nekoliko dopuna i izmjena Pravilnika o statusu igrača i registracijama te Pravilnika o arbitražnom sudu. Istodobno, imenovana je Komisija za rad s posrednicima.

Donijete su propozicije za natjecanje u malom nogometu za žene u kojem će sudjelovati 10 klubova. Time se ide u korak sa sportom koji je u svijetu u velikoj ekspanziji te se daje novi zamah ženskom nogometu u Hrvatskoj.

Proslavljeni reprezentativac Josip Skoblar imenovan je ambasadorom Hrvatskog nogometnog saveza za Euro 2016. u Francuskoj.

Jednoglasno je potvrđena lista međunarodnih sudaca prema prijedlogu Komisije nogometnih sudaca.

Također, IO HNS-a donio je odluku o izradi monografije na temu 25 godina Hrvatskog nogometnog saveza od samostalnosti, što će biti novi iskorak u području izdavaštva HNS-a.

Naši partneri pišu
Message