Obavijesti

Sport

Komentari 55

Mario Ančić se oprostio suznih očiju: Odlazim uzdignute glave

Mario Ančić se oprostio suznih očiju: Odlazim uzdignute glave
9

Na oproštajnoj konferenciji za novinare u Splitu se od tenisa oprostio Mario Ančić. Rekao je kako ovo ne smije biti tužan dan te da odlazi, a da se nikad nije predao

VIDEO

Ponosan sam što sam iz ovog kluba, što sam nastavio tradiciju svjetskih tenisača i što sam dio tog fenomena. Uvijek su me po svijetu pitali recept kako su iz Splita došla četiri top ten igrača, ali teško je objasniti da snaga TK Split nije u broju terena ili loptica, nego u ljudima oko njega. Današnji dan važan je i zbog toga što je 23. veljače 1950. osnovan Teniski klub Split, počeo je Mario Ančić uz gromoglasan pljesak okupljenih svoju oproštajnu konferenciju u prostorijama 'svog' TK Split. 

Na Marijevu preranom oproštaju uz novinare su nazočili predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Radimir Čačić, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te otac najboljeg hrvatskog tenisača u povijesti, Srđan Ivanišević.

Mario je dobrodošao i na mjesto predsjednika Hrvatskog teniskog saveza, najavio je Ančića u HTS-u predsjednik Čačić

- Neka ovo ne bude tužan dan, odlazim uzdigute glave, kao čovjek koji se nikada nije predao. Ponosan sam na sve što sam napravio u tenisu - rekao je Mario te dodao:

- Povlačim se iz sporta kojeg toliko volim, no zadnje godine bile su preteške, a presudila je ozljeda leđa. Ona je produkt pauza, putovanja, dugog neigranja i u konzultacijama s brojnim stručnjacima donio sam odluku. Moje tijelo više ne može pratiti ritam današnjeg tenisa, današnjeg sporta i nije bilo druge nego donijeti ovu odluku.

Ančiću su predviđali sjajnu karijeru, bio je i u top 10 tenisača, a s Nadalom je bio najmlađi u tom prestižnom društvu. S Hrvatskom je osvojio Davis Cup 2005. godine i brončanu medalju u paru s Ivanom Ljubičićem na Olimpijskim igrama u Ateni, a u Wimbledonu je igrao polufinale 2004. godine.

Ponosno sam oblačio hrvatski dres od prvog pa sve do posljednjeg dana svoje karijere

- Znam da odlazim s nepunih 27 godina, što je najplodononije razdoblje kod većine sportaša. Moja je karijere po mnogo čemu specifična. S 15 godina sam već osvojio prvi turnir, sa 16 bio na OI, s 20 sam već imao olimpijsku medalju, s 21 osvojio Davis Cup, s 22 član Top 10 i u tim trenucima sam zajedno s Nadalom bio najmlađi član tog ekskluzivnog društva, pobjeđivao sve velike, mislio da imam čitav svijet pod nogama. No, onda se dogodio Krefeld i Davis Cup protiv Njemačke, gdje je sve krenulo po zlu - prisjetio se Mario svojih najvećih uspjeha i suznih očiju dodao kako nikad nije išao linijom manjeg otpora.

Krefeld je njegov početak kraja. Tek tjedan dana nakon tog Davis Cup susreta na ATP turniru u Marseilleu otkrio je da boluje od mononukleoze i uslijedila je šestomjesečna pauza i gotovo 10 tjedana ležanja u krevetu. Ipak, Mario nije odustajao. Pokušao se vratiti i na Tour i u reprezentaciju.

- Nezaboravni su trenuci kad se diže hrvatska zastava, kad cijela država ne spava zbog tebe. Nezaboravno je bilo slušati hrvatsku himnu u Bratislavi kad smo osvojili Davis Cup. 

Sljedeći Davis Cup Hrvatska igra protiv Njemačke i to će biti moj oproštaj od reprezentacije

Za razliku od većine profesionalnih sportaša Mario se nije orijentirao samo na svoj sportski talent. Završio je fakultet i sada se 'baca' u pravničke vode.

- Proći će puno vremena dok ne budem mogao u miru gledati vrhunski tenis, ali vrijeme liječi sve rane. Znao sam da će ovaj trenutak doći pa sam se stoga i pripremao, školovao. Sad me čekaju novi izazovi u novom poslu, usavršavanje. Ono što sam radio na teniskim terenima želim preusmjeriti u nešto novo. Aktivno sam uključen u Klub olimpijaca i svojim znanjem i iskustvom koje ću steći u svojoj struci i kontaktima koje sam stekao u karijeri, želim na drugačiji način, puno manje javan, pomagati našim sportašima i budućim tenisačima - zaključio je od danas umirovljeni tenisač Mario Ančić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...