Obavijesti

Sport

Komentari 90

Martin Baturina peta Dinamova 'desetka' u LP-u! Kranjčar: Neće se Chelsea lako snaći kod nas...

Martin Baturina peta Dinamova 'desetka' u LP-u! Kranjčar: Neće se Chelsea lako snaći kod nas...
11

Tribine će biti krcate, pozdravit će pljeskom Kovu, a možda i Baturinu. 'On je 19-godišnjak koji ima zrelost 30-godišnjaka. Snažnog karaktera, nema respekt, želi biti svoj, kaže Čačić

VIDEO

Kad mi je otac kao dječaku rekao 'Sine, vraćamo se kući', rasplakao sam se. Bio sam presretan, bila nam je to najbolja odluka u životu, ispričao je prošle godine Mateo Kovačić (28) za Chelseajevu stranicu.

Pokretanje videa...

PROGLEDAJ SRCEM 00:09

Danas, devet i pol godina nakon što je otišao kao dječak, Kova dolazi u Maksimir kao muškarac, kao otac obitelji i kao veliki nogometaš. Dolazi s 14 pehara u karijeri i kao osvajač Lige prvaka s dva kluba. Dolazi kao igrač kojeg su navijači Chelseaja proglasili najboljim igračem pretprošle sezone.

Split: Hrvatska protiv Portugala u utakmici UEFA Lige nacija

Ponovio je kako mu je obitelj cijeli život bila najvažnija, kako su se žrtvovali za njega i zahvalan im je pa ispričao o svom odrastanju:

- Rodio sam se u Linzu, gdje sam igrao nogomet i živio do 13. godine. Linz je lijep, miran grad, a u susjedstvu su bili samo Austrijanci pa sam naučio njemački jezik. Obitelj mi je sportska: majka mi je bila dobra sportašica, igrala je odbojku, a otac mi je rekreativno igrao košarku. Nisu me tjerali u sport, ali su me podržavali u svemu. Dok sam bio dječak, otac je snimao moje utakmice pa bismo ih poslije zajedno gledali. I to ne za nekakvu ozbiljnu analizu nego baš kao zabavu. I dalje imam neke od tih snimaka i pogledam ih katkad.

Vjera mu je vrlo važna u životu.

- Odgojili su me u vjeri, da budem zahvalan Bogu na svemu što imamo. No, nikad se ne molim za pobjede nego samo da zahvalim Bogu na obitelji i svemu što imam.

S 12 godina došao je u Hrvatsku.

- Igrao sam na jednom turniru u Hrvatskoj i nakon toga čuo sam da me Dinamo želi. Bio sam presretan jer Dinamo mi je predstavljao jako puno, a htjeli su me toliko da se cijela obitelj preselila u Zagreb. Moji djedovi i bake sagradili su kuću u Hrvatskoj i dolazili smo na odmor, ali nikad nisam mislio da ćemo doći živjeti u Hrvatsku jer sestra i ja išli smo u Austriji u školu. Ali ljubav prema Zagrebu i Hrvatskoj bila je prevelika pa smo se preselili baš u tu kuću kod djeda i bake, u kojoj oni i danas žive.

S 14 godina proživljavao je najteže dane života.

- Slomio sam nogu i bilo mi je to najvažnije razdoblje u životu, tad sam puno naučio. Zvuči glupo, ali na neki način to je bilo najbolje što mi se moglo dogoditi. Na rehabilitaciji sam bio s teško ozlijeđenom djecom, neki su bili bez nogu, neki paralizirani... U sobu s tom djecom shvatio sam kako sam sretan, da je moja ozljeda sitnica, ništa. Jer noga će zaliječiti i ja ću opet hodati, bio sam zahvalan na tome i molio sam Boga da opet zaigram nogomet.

Petar Glebov / PIXSELL

Ta mu je godina bila posebna ne samo zbog boravka u bolnici.

- Tada sam upoznao današnju ženu, s kojom sam u vezi više od deset godina, i neke prijatelje s kojima sam ostao povezan do danas. Tako da mi je na kraju ta godina kada sam slomio nogu donijela mnogo sreće. Sazrio sam u tom razdoblju i vratio se nogometu.

U međuvremenu je osnovao zakladu za pomoć djeci s Downovim sindromom. A nogometu se vratio, i to savršeno, na vrhunskoj razini.

Takav Kovačić danas će istrčati na svom Maksimiru, u protivničkom dresu. I možda se na sredini terena suprotstavi svom nasljedniku, idućem velemajstoru iz Dinamova inkubatora Martinu Baturini (19). Petoj Dinamovoj 'desetki' u povijesti Lige prvaka.

Da, Baturina je dobio i tu hipoteku kultnog broja, koju Kova u Maksimiru nije nosio. U prva dva Dinamova izleta u Ligu prvaka, 1998. i '99., nosio ju je Edin Mujčin, potom 2011. i '12. Sammir, pa 2015. i '16. Paulo Machado, a 2019. Lovro Majer. Koji se te sezone nije baš naigrao.

Uzvratna utakmica 3. pretkola UEFA Lige prvaka GNK Dinamo - Ludogorec

- Simbolika je da je Kova devet godina mlađi od Luke, kao što je Martin Baturina devet godina mlađi od Kove - naglasio je Ante Čačić pa engleskim novinarima objasnio tko je Martin Baturina:

- On je 19-godišnjak koji ima zrelost 30-godišnjaka! Razumije igru, tehničar je, dobro radi čak i fazu obrane, jak 1 na 1, ima završnicu, pred njim je sjajna karijera. Jako je dobar karakter, nema respekt, nastoji biti svoj.

Martin Baturina bit će peta Dinamova 'desetka' u Ligi prvaka, a u najjačem natjecanju mogao bi debitirati na dan najvećeg uspjeha kluba u povijesti, točno 55 godina nakon remija s Leedsom 0-0 u uzvratu finala i osvajanja Kupa velesajamskih gradova.

- Dinamo može računati na dobru utakmicu, Chelsea je isto imao težak vikend, a i neće se lako snaći na našem Maksimiru. Dinamo je sposoban napraviti super rezultat. Iako je velika stvar da je uopće u skupini Lige prvaka - rekao je Niko Kranjčar.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu