Obavijesti

Sport

Komentari 1

Matematičarka s mačem: Iz baleta stigla do osam naslova

Matematičarka s mačem: Iz baleta stigla do osam naslova
1

NA RASKRIŽJU Tončica Topić (24) zbog studija nije išla na OI u London. Osmerostruka je prvakinja Hrvatske, a na mačevanje se odlučila jer joj je balet bio - dosadan

VIDEO

Školski prijatelj Luka trenirao je mačevanje, a ja balet. Dogovorili smo se da on dođe pogledati moj trening, a ja njegov. I kad sam došla, zaljubila sam se na prvi pogled. On u balet? Ma kakvi, počinje kroz smijeh Tončica.

Tri mušketira i Zorro vjerojatno su prve asocijacije na mačevanje. Tončica nije Zorro, ali mačem barata bolje od Antonija Banderasa u tom filmu.

- Htjela sam se natjecati, a kao balerina imala sam samo jednom na godinu priredbu u HNK. Počela sam s devet godina - kaže najbolja Hrvatica u tom sportu.

Rođena je u Splitu, no živi i radi u Zagrebu.

- Upisala sam studij matematike i, baš kad sam bila prva godina, došle su kvalifikacije za OI. Bilo je propustiti godinu i boriti se za OI ili studij. Izabrala sam fakultet jer je na prvoj godini uvijek nekakva selekcija, čistka. Mnogo ljudi pada prvu godinu, pa kasnije odustanu. Ne znam, sad kad razmišljam o tome, možda sam i pogriješila, nikad neću znati.

Mačevanje nije sport u kojem ćete postati milijunaš, strast i emocija su ono što vodi mačevaoce. Ili, ako hoćete, za pobjedu u prvom kolu Roland Garrosa, koji se upravo održava, dobijete 35.000 eura, dok za 10.000 eura u mačevanju morate osvojiti - Grand Prix. U Hrvatskoj se teško može živjeti od mačevanja.

- Kao sportaši druge kategorije možete dobiti stipendiju od 500 do 1000 kuna. Savezi i klubovi nemaju novca, pa često na turnire putujem sama, kako bi se uštedjelo. Tako putuju i ostali mačevaoci, pa se lako zbližiti na natjecanjima. Štoviše, iz tih poznanstava s turnira ima puno veza, brakova... U ljubavnom smislu nisam našla na turnirima srodnu dušu, no stekla sam puno prijatelja. Također, kako putujemo sami, nemamo trenera, pa smo mi natjecatelji jedni drugima treneri, potpora... Na prvenstvima nema novčanih nagrada. Evo, primjerice, sad na Kupu sv. Duje u Splitu nagrada je bila 500 eura - kaže nam Tončica.

Oprema stoji oko 600 eura, a mač 150 eura.

- Nije baš jeftino. Ja sam nježnija, pa slomim dva, tri mača na godinu. Uzmite, primjerice, Petra Fileša, najboljeg juniora svijeta, on na godinu slomi 15-ak mačeva.

Tončica je diplomirala matematiku na PMF-u, a s 24 godine već se i zaposlila.

- Radim u Croatia Osiguranju od 9 do 17 sati, a kako živim sama, moram kuhati, pospremati, kupovati potrepštine... Da sam u Splitu, mama bi mi pomogla. Ovako sve moram sama i teško stignem trenirati.

Kad lijepa djevojka izađe i dečki shvate da trenira mačevanje...

- A jooj, uvijek iste fore. Kao ‘drugi put ponesi mač’ ili ‘tebi nitko ništa ne može jer nosiš hladno oružje’.

No jedan ulet, ne baš originalan, prednjači.

- Stanu u mačevalački stav i imitiraju da mačuju. Kako reagiram? Ha, nasmijem se, pustim ih da se ispucaju, uključim se u zafrkanciju. Volim se šaliti na svoj račun.

Mačevanje koje vidite na filmu nema veze s ovim koje trenira Tonka, no mačevaoci im pomažu. Uče ih pokrete.

- Moj trener Sanjin Kovačić je na glumačkoj akademiji predavao mačevanje, a surađivao je i s glumcima. Eto, tako možda možete zaraditi - kaže Tonka.

No novac ovdje nije bitan. Emocija, kako kaže Tonka. I čast da trenirate jedan od pet sportova koji su na OI-ju od početaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom
OTKRIVAMO DETALJE

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom

Ivan Bilić i Andy Bara sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a menadžer nam je otkrio: "Nemamo razloga skrivati se, a Brekalo je igrač Fiorentine i sva je odluka na Talijanima'
Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling