Obavijesti

Sport

Komentari 16

Messi prvi ispod crte: 24sata i Uefa biraju nogometaša godine

Messi prvi ispod crte: 24sata i Uefa biraju nogometaša godine
8

Kevin De Bruyne, Jorginho ili N'Golo Kante osvojit će Uefinu nagradu za nogometaša godine, u izboru u kojem kao jedini hrvatski medij sudjeluju 24sata. Stigli smo u Istanbul u kojem vlada dobro staro cjenkanje

VIDEO

Izbor za Uefina igrača godine (četvrtak, 18 sati), baš kao i ždrjebovi skupina Lige prvaka, Europske i Konferencijske lige, ove su se godine preselili na krajnji jugoistok Europe - u Istanbul. Teoretski još uvijek na europskom tlu, samo 15 minuta vožnje od drugog kontinenta, odnosno azijskog dijela grada.

I ove godine 24sata ima ekskluzivno pravo predstavljati Hrvatsku u žiriju za najboljeg nogometaša Europe, u izboru u kojem sudjeluje po jedan medij iz svake europske države, ali i izbornici reprezentacija koji su igrali na Euru 2020, te 80 trenera svih klubova grupne fazne Lige prvaka i Europske lige prošle sezone.

POGLEDAJTE VIDEO: Messi u Parizu

Pokretanje videa...

Messi maše fanovima u Parizu nakon transfera u PSG VIDEO

U tom odabranom društvu 24sata su dodijelila bodove svojim favoritima, trojici igrača koji iza sebe imaju fantastičnu sezonu. Ne smijemo još otkriti tko je bio naš favorit, ali nakon što su se zbrojili bodovi svih članova žirija, preostala su samo tri imena: De Bruyne, Jorginho i Kanté.

Ono što se smjelo objaviti je poredak od 4. do 10. mjesta. I upravo je Leo Messi ostao "prvi ispod crte", a iza njega su Lewandowski, Donnarumma, Mbappé, Sterling, Ronaldo i Haaland.

Mi iz 24sata sudjelujemo u ovom prestižnom izboru od početka, a lani je bilo jubilarno deseto izdanje. U njemu je Lewandowski pobijedio De Bruynea i Neuera, a i ove godine je čudno vidjeti da među trojicom finalista nema Messija i Ronalda.

U prethodnih 10 godina bilo je zanimljivo gledati taj vječni rivalitet, veselje i ljutnju, odnos dvojice najvećih iza kulisa. Ipak, ove godine u Istanbulu ćemo gledati neka druga imena. Kao i većina putovanja u današnje vrijeme, put za Tursku nudio je nekoliko upitnika, a evo kako je prošao moj let za Istanbul.

Pripremio sam običnu putovnicu, covid putovnicu, "passenger locator" formular - nakon čega se kreira poseban barkod koji bi uvijek trebalo imati uz sebe u Turskoj te "passenger information" formular u kojem su više manje iste informacije kao i u prethodnom.
I onda na pregledu putovnica - ništa! Samo pregled putovnice, žig i - to je to. 

Nisam se žalio, svjedočio sam raznim gnjavažama na pregledu putovnica u raznim dijelovima svijeta, ovo je apsolutno najbolji mogući scenarij. Moje ime i prezime vjerojatno ne odmaže u ovom slučaju, za razliku od mojih putovanja prema Americi kada sam redovito bio "slučajno" odabran za ručni pregled prtljage.

Istanbul u vrijeme korone? I dalje vrlo živ, kaotičan i egzotičan, a iako bi u takvom sklopu mnogi pomislili da nitko ne poštuje mjere, iznenadili biste se. U Istanbulu svi nose maske, neki i na otvorenom, a u zatvorenim prostorima svi. Iako su često velike gužve i teško je održavati socijalnu distancu, većina je prilično disciplinirana.

Turska lira je dosta devalvirala u posljednje vrijeme pa tako stranci imaju još bolju kupovnu moć. Večerali smo u skupom restoranu s veličanstvenim pogledom na Istanbul, tri slijeda za dvije osobe stajale su nas oko 300 kuna. Također smo jeli u street food restoranu, obrok za dvoje s pićem nas je ispao 40-ak kuna. U šoping centru smo jedan libanonski meni s pićem platili oko 35 kuna, a u njemu smo dobili kebab, hummus, mesne okruglice, salatu i umake.

Na slavnom i impresivnom Grand Bazaaru u Istanbulu cijene ovise o pregovaračkim sposobnostima, a najviše se u malenim trgovinicama prodaju rahat lokum, suveniri, svila i sve vrste lažnjaka, od torbica, hlača i košulja, do satova i nakita.

Primjerice, jedna Ralph Lauren košulja nakon cjenkanja stoji oko 40-ak kuna, Nike i Adidas dvodijelna trenirka oko 70 kuna, Lacoste remen 10 kuna, razne markirane tenisice po 70-ak kuna, a u večernjim satima na pločnike stižu i "prodavači na divlje" pa se tu vrte i razni parfemi, nakit, tekstil po još povoljnijim cijenama. Naravno, treba u startu biti svjestan da je riječ o lažnjacima, da je kvaliteta u najmanju ruku upitna, a ovakva kupnja i ilegalna u Hrvatskoj.

U tradicionalnim turskim restoranima kava iz fildžana stoji oko 9 kuna, uz njega ide i rahat lokum. A ponuda rahat lokuma u trgovinama je fascinantna, a okusi nevjerojatni. Kilogram stoji oko 45 kuna po normalnim cijenama, a ide i do 150 kuna u trgovinama koje mame samo turiste.

Taksiji su povoljni, vožnje su prosječno 20-30 kuna, ali bolja alternativa je javni prijevoz, metro, tramvaji i busevi, koji stoje 6 kuna po vožnji. A taksijem smo se odvezli do jednog od nekoliko glamuroznih šoping centara u Istanbulu, zove se Zorlu, a privlači uglavnom klijentelu dubljeg džepa. Tamo se mogu naći brojni high-end brendovi, ali i oni nešto povoljniji poput Zare i H&M-a. Ipak, cijene su možda i dvostruko veće nego kod nas, čak i u sportskim dućanima poput Nikea i Adidasa.

Uglavnom, Istanbul je fascinantan grad u kojem svatko može naći nešto za sebe, u baš svakom cjenovnom razredu. Idućih dana će grad biti centar europskog nogometa, a brojni lokalni nogometni fanatici, koji su nas svugdje ispraćali imenima Modrića i Rakitića, doći će na svoje. De Bruyne, Jorginho i Kanté. Oni će biti glavne zvijezde, a ekskluzivni intervju s pobjednikom donosimo nakon proglašenja...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica