Obavijesti

Sport

Komentari 57

Mi u tunelu Maksimira, Arkan pokazuje pištolje ispod sakoa...

Mi u tunelu Maksimira, Arkan pokazuje pištolje ispod sakoa...
1

Čim smo stigli na Maksimir osjećala se mržnja, čule su se najjezivije pjesme jednih o drugima, govorio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Boysi su mislili da spiker Joža Kostelić u gepeku skriva suca

VIDEO

Bad Blue Boysi vodili su rat na travnjaku, leđa su pucala pod policijskim pendrecima, a u jeku njihova naleta službeni spiker uzaludno je vikao: "Molimo navijače sa sjevera da se vrate!". Nitko ga nije slušao. Bio je to glas Josipa Kostelića (88).

- Znate, dva sata nakon tog kaosa, kad se vani vodio rat, došao je Velimir Zajec (64) i pitao: 'Može li se utakmica ipak odigrati?' Bojao se kazne, a tko zna, možda nije vjerovao da će biti hrvatske lige - otkrio je Josip samo jednu od brojnih anegdota koje nikad nije ispričao.

Deda Joža, kako ga zovu dinamovci, bio je spiker na Maksimiru od 1957. do 1995. Punih 38 godina. Prije toga radio je u Dinamu kao ekonom. No taj 13. svibnja 1990. nikad neće zaboraviti.

- Ni danas ne znam kako nitko nije poginuo taj dan - kaže deda Joža.

Slika nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde tog popodneva na današnji dan prije točno 30 godina obišla je svijet.

Samo pukom srećom nije bilo mrtvih. Ozlijeđenih, nažalost, bilo je pregršt. Među navijačima Zvezde, koji su divljali pod zaštitom i blagoslovom režimske milicije, bio je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić (50).

- Uvijek smo mi bili spremni na tuču u Zagrebu, ali ovo je bilo nešto drugačije. Čim smo stigli na Maksimir osjećala se iskrena mržnja, s obje strane su se čule najjezivije pjesme jednih o drugima - ispričao je Aleksandar Vučić, koji je tad imao 20 godina.

Shala: Boysi mislili da skrivam suca u gepeku

Na Maksimiru je bio i ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.

- To nikad neću zaboraviti. U tunelu sam sreo Zvezdinu delegaciju u kojoj je bio i Arkan. Vjerujte, nije mi bilo ugodno kada nam je Arkan pokazao ispod sakoa za opasačem dva pištolja - prisjetio se Kujtim Shala (55), legenda Dinama.

Kaos je trajao satima.

- Izašao sam sa stadiona valjda pet, šest sati nakon cijelog tog kaosa. Odjednom su me na izlazu zaustavili Bad Blue Boysi. Tražili su da im otvorim gepek jer su mislili da unutra skrivam suca utakmice. Zaustavljali su sve aute sa stadiona - završio je Kostelić.

Kuže: Jedva smo izvukli živu glavu

Cijelo sam vrijeme bio na travnjaku. Iako su mnogi pobjegli u svlačionicu pokušao sam zaštititi navijače i Zvonu nakon što je udario policajca - govorio je Josip Kuže, trener zagrebačke momčadi 1990. godine.

I sam je zamalo stradao smirivajući situaciju.

- Kamenje je letjelo posvuda, a policajci su bili brutalni i pokazali su sav svoj primitivizam. I ja sam se jedva izvukao, a žena i sin su me kasnije pitali zašto nisam otišao u svlačionicu nakon početka sukoba - govorio je Kuže, jedan od najomiljenijih Dinamovih trenera, koji je preminuo 2013. nakon dugotrajne borbe s leukemijom.

Žuti: Čitava obitelj bila mi je u Zagrebu

Robert Prosinečki (51) te je 1990. godine igrao za Crvenu zvezdu, a i danas se jako dobro sjeća tih nemilih događaja na stadionu Maksimir.

- Izišli smo na teren, ali smo se ubrzo vratili u tunel. Nije bilo nimalo ugodno, dapače, bilo je strašno. Čitava mi je obitelj tad bila u Zagrebu i zbog njih mi je bilo jako teško - govorio je Žuti, koji nije očekivao velike nerede.

- Zvezda je odsjela u Esplanadi i nije bilo nikakvih problema na dan utakmice za nas. Posjećivala me i obitelj i ništa nije upućivalo da utakmica neće biti odigrana - rekao je Robert i dodao:

- Mi igrači Zvezde ni nakon izlaska iz svlačionice nismo imali problema. Autobus nam je pod policijskom pratnjom otišao sa stadiona te smo ubrzo sjeli u avion i vratili se u Beograd.

Robert Prosinecki

Ladić: Brutalnost nitko ne može nitko opravdati

Dražen Ladić (57) smatra da je nered “mirisao” u zraku i da sportaši koju su bili iznad politike to nisu mogli spriječiti.

- Negdje je moralo početi. Jedan od povoda za početak rata bio je i taj sukob 13. svibnja. Navijači Dinama nisu više mogli trpjeti represiju policije. Prije utakmice sa Zvezdom policija ih je premlatila i u Banja Luci protiv Borca - izjavio je jednom prilikom bivši golman Zagrepčana.

- Često se sjetim svega što se događalo tog, ali i nekoliko dana nakon nereda. Tad je bila ustaljena praksa da su za sve krivi hrvatski navijači. Brutalnost policije od 13. svibnja na Maksimiru ne može nitko opravdati - dodao je Ladić.

Nakon brutalnih napada policije na navijače mnogi su ostali ranjeni na zemlji. Samo čudom nitko od navijača Dinama taj dan nije poginuo na Maksimiru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u