Obavijesti

Sport

Komentari 22

Minute su Hrvatsku dijelile od Eura, sad je u teškoj situaciji. Evo što se sve treba poklopiti

Minute su Hrvatsku dijelile od Eura, sad je u teškoj situaciji. Evo što se sve treba poklopiti

Umjesto osiguranog plasmana na Europsko prvenstvo do 21 godine, Hrvatska je u tri minute nadoknade prosula sve. Sad mora pobijediti Estoniju i čekati rasplet preostalih utakmica Norveške

VIDEO

Kad je Roko Šimić u 79. minuti zabio za vodstvo Hrvatske u Drammenu, već smo krenuli pisati o trećem uzastopnom plasmanu mladih "vatrenih" na završnicu Eura, ali šokantna nadoknada i golovi Jespera Dalanda i Jorgena Stranda Larsena ugrozili su taj uspjeh.

Norveška je pobijedila 3-2 u pretposljednjoj utakmici kvalifikacija za Euro koje će se iduće godine igrati u Rumunjskoj i Gruziji. Hrvatska je ostala vodeća u skupini A s 19 bodova, bodom više od Norveške, ali kvaka je u tome što Norvežani imaju još dvije, a Hrvatska jednu utakmicu, pa ne ovisi više sama o sebi. No ima i šansu proći dalje kroz play-off...

Pokretanje videa...

Hrvatska na Euru U-21 u Kopru 01:07

Nakon šest pobjeda u prvih šest kola malotko je mogao predvidjeti ovakav scenarij, ali domaćim remijem s Austrijom (0-0) pa porazima od Finske (3-2) i Norveške izravan plasman na Euro sad jako visi.

Kako Hrvatska može na Euro?

Da bi ostavila kakve-takve realne šanse, reprezentacija koju vodi Igor Bišćan u zadnjoj utakmici kvalifikacija mora pobijediti Estoniju u gostima iduću srijedu od 18 sati. Tako bi pobjegla na četiri boda Norveškoj prije njene dvije posljednje utakmice koje će tek uslijediti. Da, nevjerojatno je da je Uefa tako skrojila satnicu.

Norveška će u petak gostovati kod Finske (17 sati), koja ima dva boda manje i još ima kombinacije za plasman, ali prije toga morala bi dočekati kiks Hrvatske. Kako god, u slučaju pobjede u Estoniji, Hrvatsku bi pobjeda Finske odvela na Euro. Inače se drama seli u posljednje kolo, a tu šanse za rezultat koji odgovara mladim "vatrenima" nisu sjajne.

Drama u Drammenu: Hrvatska u 90. minuti imala Euro pa izgubila u šokantnoj završnici
Drama u Drammenu: Hrvatska u 90. minuti imala Euro pa izgubila u šokantnoj završnici

Naime, Norveška će u zadnjem kolu 14. lipnja kod kuće protiv Azerbajdžana, pretposljednjega u skupini, imati priliku pobjedom preskočiti Hrvatsku čak i u slučaju da ona pobijedi Estoniju. Zato bi primljeni gol u 95. minuti u Drammenu mogao biti tako skup.

Ako Hrvatska i Norveška završe bodovno poravnate (primjerice, da Hrvatska pobijedi Estoniju, Finska i Norveška remiziraju pa Norveška svlada Azerbajdžan), odlučivat će gol-razlika jer im je međusobni omjer identičan (po pobjeda svakom uz gol-razliku 5-5). Trenutačno je +11 u korist Hrvatske, a +12 u korist Norveške. To znači da u Estoniji treba ganjati, osim pobjede, i što više golova u mreži protivnika.

Postoji i rezervna opcija

Izravan plasman na Euro osigurat će pobjednici svih skupina, ali Uefa će nagraditi i najbolju drugoplasiranu reprezentaciju. Tu bi se "vatreni", ne kvalificiraju se i unatoč eventualne pobjede nad Estonijom, mogli nadati.

Kako sad stvari stoje, vodi Nizozemska iz skupine A (dva remija i bez poraza), a isti omjer ima i Italija, pa bi se i tu dosta toga trebalo poklopiti da Hrvatska završi u zelenom, kao što se dočepala plasmana na zadnji Euro do 21 godine.

Drugo mjesto donosi najmanje play-off

Ako ne uspije biti najbolja drugoplasirana, Hrvatska će u dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Zato jednim okom treba gledati i na rezultate Finske, koja prije Norveške igra protiv Azerbajdžana, također kod kuće.

Dakle, ogromnu su priliku propustili i imaju za čime žaliti, ali dok god nada postoji, moraju vjerovati. I odraditi posao kod Estonije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!
NIKAD NE OTPISUJ NIJEMCE

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!

Prije tjedan dana Montpellier je potukao Kiel s 39-30, mnogi su ga otpisali unaprijed, ali takvo što se ne radi protiv Real Madrida u nogometu i Kiela u rukometu. I Montpellier je dobio lekciju, dok je Karabatić odigrao zadnju europsku utakmicu
Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz