Obavijesti

Sport

Komentari 14

Mirkov protivnik godinama je bio jedini koji je dobio Fjodora

Mirkov protivnik godinama je bio jedini koji je dobio Fjodora
1

BUSHIDO Godinama ga je pratio epitet srčanog i neumornog borca. Na kraju krajeva, takav stil je i gajio. Da su mečevi trajali po 10 rundi, Kosaka bi bio spreman za svih 10

VIDEO

Godinama je bio jedini čovjek koji je pobijedio "nepobjedivog", Posljednjeg Cara Fjodora Jemjeljanenka. Iako nikad nije bio ona istinska svjetska klasa MMA-a, japanski majstor slobodne borbe Tsuyoshi Kosaka (47) izgradio je respektabilno ime u svijetu borilačkih sportova. Temeljem svojih izvanrednih mogućnosti u parteru stekao je ime, a nasljedstvo izgradio na pobjedi nad Fjodorom. Upravo je iskusni veteran MMA-a idući protivnik Mirka Filipovića.

Istini za volju, Japanac je veliki autsajder u borbi s našim predstavnikom. Bez podcjenjivanja ikoga, Kosaka ni u najboljim danima ne bi mogao parirati Mirku u najboljim danima. Ideja ove borbe općenito je bila samo "trening borba" za Mirka da ostane u formi za borbe koje dolaze iduće godine također pod okriljem Rizina.

Video: Nema straha, Mirko na Silvestrovo gotovo nepobjediv
Video: Nema straha, Mirko na Silvestrovo gotovo nepobjediv

Tako da je ishod ove borbe siguran gotovo kao pucanj Gričkog topa u podne. Bez obzira na sve okolnosti, red je da par redaka posvetimo i Kosaki. Tko je on zapravo i kakvu karijeru je imao?

Iskusni veteran

Kosaka, poznat i pod nadimkom "TK" ima bazu u hrvanju i judu, a kada govorimo o njegovu stilu najbolje ga je opisati kao "svestranog grapplera". Godinama brusi tehniku u parteru, a čak je i jedan položaj u parteru nazvan po njemu. Riječ je o tzv. "TK guard".

Profesionalnu karijeru započeo je davne 1995. godine i od tada je aktivan. Dakle, japanski majstor preko 20 godina brusi zanat. Nastupao je za Pancrase, RINGS, UFC, PRIDE, Rizin, borio s velikim imenima MMA-a poput Mauricea Smitha, Kena Shamrocka, Kima Leopolda, Peta Williamsa, Basa Ruttena, Gilberta Yvela, Pedra Rizza, Minotaura, Fjodora, Randyja Couturea, Ricca Rodrigueza, Rona Wateramana, Marka Hunta, Fabricija Werduma...

Mirka je šokirao tip s buketom: Ma, bježi od mene, malerčino...
Mirka je šokirao tip s buketom: Ma, bježi od mene, malerčino...

Sve u svemu, pred Mirkom je vrlo iskusan borac. Samo je pitanje koliko mu iskustvo može pomoći pošto ni našem Cro Copu iskustva ne nedostaje.

Jedini dobio Fjodora

Iako je teško za povjerovati da je to bio upravo on, Kosaka je godinama bio jedini borac koji je pobijedio najdominantnijeg teškaša u povijesti ovog sporta. To nisu bili niti Mirko, niti Minotauro, Randleman, Josh Barnett, Igor Vovčančin, Bob Sapp, Mark Coleman, Sergej Karitonov ili netko deseti.

Doduše, Kosakina pobjeda protiv Fjodora bila je neuobičajena. Fjodor je tada izgubio nakon što je liječnik procijenio da ne može nastaviti borbu zbog posjekotine na glavi izazvanu udarcem laktom. Dogodilo se to nakon samo 17 sekundi prve runde i gledano iz današnje prespektive lako se moglo dogoditi i da sudac dopusti nastavak borbe.

No, tada sport još nije bio toliko razvijen i medicinska struka nije mogla sanirati Fjodorovu ozljedu. Kasnije smo vidjeli i puno gore ozljede pa su borci mogli nastaviti meč.

Pauzirao devet godina

Godinama ga je pratio epitet srčanog i neumornog borca. Na kraju krajeva, takav stil je i gajio. Da su mečevi trajali po 10 rundi, Kosaka bi bio spreman za svih 10. Izmorio bi svoje protivnike prije nego bi ih završio u parteru prekidom ili "ground and poundom".

Cro Copov život: Sve počelo u šupi koja je bila napola svinjac
Cro Copov život: Sve počelo u šupi koja je bila napola svinjac

A onda je te 2006. nakon borbe s Markom Huntom i nakon poraza jednim teškim desnim overhandom odlučio reći zbogom profesionalnom natjecanju. Devet godina ga nije bilo, a onda je na poziv Nobuyukija Sakakibare, koji je ponovno odlučio vratiti Japanu staru slavu novom organizacijom Rizin FF, prekinuo mirovinu i vratio se.

U Rizinu je trenutno na omjeru 1-1. Pobijedio JE Jamesa Thompsona, a zatim izgubio od Baruta.

Kosaka danas vodio dojo u Japanu, školu japanskih borilačih vještina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti