Sport

Komentari 228

Mladi Saka nije kriv... Jedini tragičar je Gareth Southgate

Mladi Saka nije kriv... Jedini tragičar je Gareth Southgate

Sva nepisana nogometna pravila i događaji iz povijesti nalažu da penale pucaju igrači koji su spremni. Pa se često dogovaraju među sobom, oni spremni sami priđu izborniku. Southgate je sam birao tko će pucati

Italija je nakon drame penala osvojila naslov europskog prvaka. Drugi u svojoj povijesti. Engleska nije uspjela "vratiti pehar kući" iako je igrala kod kuće. Pred punim Wembleyjem na koji je stiglo preko 65 tisuća ljudi na koncu su prvaci postali Talijani.

POGLEDAJTE VIDEO: Sukob engleskih navijača

Mislili su Englezi da je konačno stiglo njihovo vrijeme. Da su se sve kockice posložile pa da će konačno osvojiti taj toliko željeni prvi naslov europskog prvaka. Istina jest, nevjerojatno je da Englezi nikada nisu bili prvaci. I sada su bili bliže nego ikad prije, u svojem prvom finalu Eura...

No, sve što su igrači Engleske dali na terenu i tijekom cijelog prvenstva stane u jedan posrtaj i odluku koja je Garetha Southgatea od junaka pretvorila u tragičara.

Zaista je nevjerojatno da je u finalu Europskog prvenstva, pred toliko gledatelja i pod takvim pritiskom engleski izbornik odlučio da će posljednji penal pucati Bukayo Saka (19). Jer, tu nema sumnje, radi se o sjajnom mladom veznjaku Arsenala pred kojim je blistava budućnost. Pa on nikako ne može biti kriv. Puknuo je pod pritiskom i Gianluigi Donnarumma mu je obranio penal.

Kako ga je izveo, vjerojatno bi mu obranio i bitno nekvalitetniji golman. No mladom Saki na licu se jasno vidjelo, dok je koračao prema šesnaestercu pa i kad je postavio loptu i uzeo zalet, da mu nije svejedno. Nije bilo sigurnosti, a ekspresije lica odale su strah i nervozu.

Sva nepisana nogometna pravila i događaji iz povijesti nalažu da penale pucaju igrači koji su spremni. Pa se često dogovaraju među sobom, oni spremni sami priđu izborniku/treneru i izraze želju. Southgate je sam krojio listu izvođača i svjesno kao posljednjeg igrača, u petoj seriji, postavio neiskusnog Saku.

To se jednostavno ne radi. Ne u finalu Eura. Southgate na raspolaganju ima bitno iskusnijih igrača i bilo tko od Hendersona (ušao u 74. minuti!) i Walkera, koje je izvadio netom prije završetka produžetaka, pa do Sterlinga ili Lukea Shawa bi bolje pucali makar i premoreni.

Sjetit ćemo se, istu stvar učinio je Jose Mourinho s Romeluom Lukakuom u Superkupu protiv Bayerna. Gurnuo ga je u vatru kao zadnjeg izvođača, Lukaku je promašio, a Mourinho ga je kasnije potjerao iz Chelseaja.

Lukaku se nije pokolebao i izrastao je u jednog od najboljih napadača svijeta. Što prolazi glavom mladog Sake, koliko se teško nosi s bremenom koje mu je Southgate natovario, to samo on zna. Ali njegovo vrijeme tek dolazi.

Najčitaniji članci