Sport

Komentari 4

Mlinarić: Wenger je došao po mene još tamo 1987. godine...

Mlinarić: Wenger je došao po mene još tamo 1987. godine...

JESEN 1987. Nakon utakmice s Vardarom ja i Ćiro sjeli smo s Wengerom i sve dogovorili, ali transfer je propao. Nikad nisam saznao zašto, priča nam Mlinarić...

Te godine snimljen je prvi nastavak “Nemoguće misije”, Oscara za najbolji film dobio je “Engleski pacijent”, a Madonna je pjevala “You Must Love Me”, temu iz filma o Eviti Peron. Mobitele je u to vrijeme malo tko imao i bili su teški ko cigle! Slash je tog ljeta objavio da napušta Guns‘n’Roses, a nogometni klub Arsenal da je njihov novi menadžer izvjesni Arsene Wenger.

Bilo je to 1996. godine. Točno 19 godina kasnije menadžer Arsenala je još isti. Gospodin Wenger sinoć je s Arsenalom doputovao u Zagreb. Večeras igraju protiv Dinama u prvom kolu Lige prvaka. Na Maksimiru će biti i Arseneov stari poznanik, legendarni Marko Mlinarić.

- Wengera sam upoznao 1987. godine. Nakon utakmice protiv Vardara u Maksimiru došao je po mene. Htio me odvesti u Monaco - prisjeća se Marko Mlinarić.

Wenger je na ljeto 1986. preuzeo Monaco i slagao je momčad za prvaka Francuske. Mlinku je vidio kao glavnu kariku u veznom redu.

- Igrali su Manuel Amoros, Patrick Batiston, Fofana, Hateley je bio u napadu. Wenger me želio, bila je to sjajna momčad. Ćiro Blažević, Wenger i ja smo nakon utakmice otišli u hotel Intercontinental. Sve je već bilo sređeno. Bilo je 19 sati, naručili smo večeru i počeli razgovarati. Wenger me impresionirao, bio je pravi gospodin. Rekao mi je: ‘Mlinka, želim te u momčadi, trebaš mi za naslov prvaka’. 

- No preko noći je sve propalo. Umjesto mene su doveli Glenna Hoddlea. Ni danas ne znam koji je razlog što nisam otišao u Monaco. Kasnije sam u Francuskoj igrao puno puta protiv Wengerova Monaca i nikad nisam izgubio. Pobjeđivao sam ga ili uzimao bod - prisjeća se Mlinarić.

Usko je vezan i za Wengerova pomoćnika Boru Primorca.

- Kako ne?! Bili smo suigrači u Cannesu i dobri prijatelji. Godinu poslije mi je bio trener. Pod njim smo napravili najveći uspjeh u povijesti Cannesa. Ušli smo u Kup Uefe, zabio sam šest golova i imao šest asistencija. I odjednom su me stavili na transfer-listu. Bez ikakva odgovora i razloga. Otišao sam, došao je Aljoša Asanović. I te su godine ispali iz lige - prisjeća se Mlinka tražeći u mobitelu broj Bore Primorca.

- Moram mu se javiti, ipak smo proveli dio života zajedno. Došao bih na trening, samo, znate li da Arsene Wenger nikad ne prakticira trening dan prije utakmice? Ne znam zašto, ali tako je rekao. Ne želi odvesti momčad na travnjak na kojem će igrati - otkriva Mlinka.

Njegov Dinamo, s Deverićem, Kranjčarom, Cerinom... sigurno bi namučio čak i ovako snažan Arsenal. Ako ne i pobijedio. Danas Arsenal ima nekoliko igrača kao što je bio Mlinka. S loptom sve znaju.

- Ha, Alexis Sanchez je igrač po mom ukusu. Sviđa mi se i Ozil, ali mi se nekako čini trom. Iako, sve zna, pravi majstor. Eh, da, i Wilshere je pravi znalac... Ali čujem da je ozlijeđen i da neće igrati. Samo se ne smijemo prepasti i bit će OK - zaključio je Mlinka.

Kontaktirali smo i Ćiru, kopkao nas je taj transfer Mlinke u Monaco. Tražili smo odgovor na pitanje zašto je propao...

- Znam da smo na večeri bili on, Mlinka i ja, ali da me ubijete, ne sjećam se zašto je transfer propao - kaže Ćiro i dodaje:

- Svaki put kad moj sin vidi Wengera, on kaže: ‘Pozravi tatu, on je pravi gospodin’! Ja sam bio trener Nantesa 1988. godine, a Wenger Monaca, i nikad ga nisam uspio pobijediti. Uvijek bi našao neki recept da me ‘mazne’!

Najčitaniji članci