Obavijesti

Sport

Komentari 30

Monstruozni napad: Nožem je ubo Seleš i uništio joj karijeru

Monstruozni napad: Nožem je ubo Seleš i uništio joj karijeru
1

Na današnji dan 1993. godine 19-godišnju tenisku zvijezdu Moniku Seleš nožem je tijekom meča u Hamburgu napao Günther Parche. Nijemac, koji je proglašen mentalno poremećenim, nikada nije odgovarao za zločin

VIDEO

Sjećam se da sam sjela, nagnula se prema naprijed i krenula popiti malo vode jer su mi se usta osušila. Boca mi je jedva dodirnula usne kad sam osjetila strašnu bol u leđima, riječi su to Monike Seleš, a trenutak koji opisuje dogodio se prije točno 26 godina.

Na današnji dan 1993. godine tada 19-godišnjakinju iz Novog Sada tijekom četvrtfinalnog meča u Hamburgu nožem je napao Nijemac Günther Parche. Seleš je između 1991. i 1993. godine slavila na 22 turnira i osvojila osam Grand Slam naslova, a tijekom prve dvije najuspješnije godine samo se jednom nije plasirala u finale. Nakon 30. travnja 1993. godine nikada se više nije vratila na tu razinu.

- Okrenula sam se da vidim zašto me boli. Vidjela sam muškarca s kapom i podrugljivim osmijehom. Ruke su mu bile visoko iznad glave i imao je dugačak kuhinjski nož. Zamahnuo je prema meni. Nisam znala što se događa - prepričala je Seleš u svojoj autobiografiji 2009. godine. Nakon što ju je Parche ubo, Seleš je vrisnula, otrčala je od njega, držala je svoju krvavu ranu i tresla se od šoka. Ubrzo se srušila i sjela na pod, držeći se čitavo vrijeme za ranu. Brzo je prevezena u bolnicu, a imala je ogromnu sreću jer je ubod bio samo dva centimetra udaljen od njezine kralježnice.

Meta su mu bile najveće konkurentice Steffi Graf

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Parche nikada nije odgovarao za monstruozni zločin jer ga je sud proglasio mentalno poremećenim. Jedina kazna koju je dobio bile su dvije godine liječenja na psihijatriji. Nijemac je bio opsesivni navijač Steffi Graf i cilj su mu bili napadi na sve tenisačice koje su joj bile najveća konkurencija. Prijeteća je pisma u to vrijeme primala i Španjolka Arantxa Sanchez Vicario, zbog toga su je na svakom turniru čuvala četiri tjelohranitelja.

- Primala sam pisma i prije napada na Moniku. Strašno je to što joj se dogodilo, mogla sam to biti i ja. Nas dvije smo bile jedine koje su mogle ugroziti Steffi Graf, pa smo zato i bile mete. Pokušavala sam se koncentrirati na tenis, ali uvijek sam imala u podsvijesti činjenicu da Parche vreba odnekud - ispričala je Vicario.

Seleš nakon povratka uzela samo jedan Grand Slam

Monika Seleš je u vrijeme napada bila prva igračica svijeta, a tenisu se vratila nakon više od dvije godine. Nakon povratka je umjesto pod jugoslavenskom zaigrala pod američkom zastavom, a do mirovine je osvojila još samo jedan Grand Slam naslov.

- Bila sam na vrhu, toga dana mi se srušio čitav svijet. Sve je nestalo u trenutku... Povukla sam se u vlastiti svijet, umrtvila se, uletjela u Einsteinovu definiciju ludila i trebalo mi je jako dugo da se izvučem. Sama ozljeda nije bila teška, pravi pakao je počeo kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsjedao u snu. Tjednima nisam izlazila iz sobe i samo zahvaljujući roditeljima sam izašla iz tog pakla - pričala je Seleš.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram