Obavijesti

Sport

Komentari 77

Mozartovih 14 godina karijere: Od Šibenke do vrha NBA lige

Mozartovih 14 godina karijere: Od Šibenke do vrha NBA lige
5

Bio je svjetski i europski prvak s reprezentacijom, te dvaput klupski prvak. Ima i dva srebra s Olimpijskih igara i 4. je tricaš NBA-a svih vremena. Ovo je priča o Mozartu

VIDEO

Dražen Petrović, najbolji hrvatski košarkaš svih vremena, poginuo je s 28 godina. No, svejedno je imao dosta dugu karijeru, trajala je 14 godina. Mozart je bio talent, ali je bio neviđeni radnik i profesionalac i zbog takvog je karaktera ostvario svjetski zapaženu karijeru o kojoj se priča i 20 godina nakon njegove tragične smrti. 

Igrao je za pet klubova, Šibenku, Cibonu, Real Madrid, Portland Trail Blazerse i New Jersey Netse. Dvaput je bio klupski prvak Europe, zabio je 112 koševa u jednoj utakmici, četvrti je najbolji tricaš NBA lige svih vremena, osvojio je dvaput srebro na Olimpijskim igrama, a bio je i svjetski, te europski prvak s reprezentacijom i MVP na tim natjecanjima! 

Ovo je priča o sportskom putu košarkaškog Mozarta.

Početak u Šibenki

Ako je istina da se prva ljubav uvijek pamti, onda će Šibenka zauvijek ostati u mom srcu

S 13 je počeo ozbiljno trenirati u rodnom gradu, a samo dvije godine bile su mu potrebne da izbori mjesto u seniorskom sastavu, u sezoni 1979/80. Prvi njegov dres imao je broj 9. U trećoj sezoni je 'eksplodirao', a Šibenka je postala prvak Jugoslavije. No, idući dan naslov prvaka im je oduzet zbog zakulisnih igara u Košarkaškom savezu Jugoslavije. Igrao je i dva finala Kupa Radivoja Koraća, ali je oba izgubio od Limogesa. 

Nakon vojske u Cibonu

Nije mi bilo teško, uspomene su uspomene, ljubav je ljubav, ali na parketu ne poznajem nikoga. Opet ću im zabiti toliko, nakon što je zabio 56 koševa Šibenki u prvoj sezoni u dresu Cibone

Poslije četiri godine u Šibenki, došlo je vrijeme za vojsku, a onda i potpis za Cibonu. Tamo je osvojio sedam trofeja u četiri godine, ali i dva naslova prvaka Europe. Davne 1985. su pobijedili Real Madrid 87-78, a Dražen je zabio 36 koševa. Godinu kasnije su svladali Žalgiris 94-82, a Petrović je dao 22 poena. Treba istaknuti nevjerojatnih 112 koševa u 158-77 pobjedi nad SMELT Olimpijom (današnjoj Union Olimpiji) u listopadu 1985. godine.

Samo jedna godina u Madridu

U Europi sam zvijezda, a u NBA-u tko zna... Iako, imam dovoljno samopouzdanja, a ovdje sam sve osvojio

U Real je došao 1988. godine, a ta sezona prozvana je Petrovićeva liga, završio ju je s prosjekom od 28,5 poena! Prvenstvo nisu osvojili, u 3-2 seriji protiv Barcelone uništio ih je sudac Neyro u posljednjoj, petoj utakmici. Neyro je bio stari poznanik Dražena i brata mu Ace (sukobili se na trodnevnom turniru blizu Cadiza), a Realu je svirao čak 40 prekršaja! Inače, Dražen i Fernando Martin, 'šef' svlačionice, navodno se nisu voljeli. Bilo je gotovo svakodnevnih tenzija, a postojao je samo međusobni igrački respekt. 

U Madridu je osvojio Kup kralja i Kup pobjednika kupova, a Snaideru je u finalu zabio 62 poena!

Nesretan u Portlandu

Rick Adelman bio je svjestan mojih sposobnosti. Nikad u životu nisam sjedio na klupi pa niti ne namjeravam u Portlandu

Europa mu više nije nudila izazove pa je otišao 'preko bare'. No, prve dvije sezone nisu mu donijele puno radosti. Trener Rick Adelman davao mu je minutažu na kapaljku. U prvoj sezoni odigrao je 77 utakmica s prosjekom od niti 13 minuta na parketu, a u drugoj još manje, 18 susreta po sedam minuta. Više to nije mogao izdržati.

Bijeg u New Jersey

Dolaskom u Netse se preporodio. Transfer je ostvario na pola NBA sezone, ali je odmah počeo igrati i zabijati više. Iduće dvije sezone, nažalost i posljednje, bile su mu najbolje u karijeri. Da je poživio, nitko ga ne bi spriječio da ostvari dvije velike želje, All-Star utakmica (odbio nastupati na natjecanju tricaša) te lov na NBA titulu (dvaput ispao u 1. krugu doigravanja, a s Portlandom u prvoj sezoni došao do velikog finala). U pretposljednjoj sezoni bio je na prosjeku od 20,6 koševa, a u zadnjoj na 22,3 po utakmici. 

Nekad mi je neugodno, plješću mi tijekom cijele utakmice iako to znači da me vole i vjeruju mi

Koliki je trag tamo ostavio, bit će jasnije kada se prisjetite da su mu umirovili dres, a ušao je i u Hall of Fame.

U NBA-u je gađao trice s preciznošću od 43,7 posto i četvrti je u ligi svih vremena, ispred su samo Steve Kerr, Stephen Curry i Hubert Davis.

Te kobne 1993. je izabran u treću najbolju petorku NBA-a, što znači da je bio među šest najboljih bekova na svijetu.

Reprezentacija

Odigrao je za Jugoslaviju 155 utakmica, a za Hrvatsku 40, kombinirano s prosjekom od 22 koša. Bio je na Olimpijskim igrama, prvi put u Los Angelesu sa samo 20 godina, a tamo je osvojio broncu. U Seulu je došao do srebra, a s Hrvatskom do medalje istog sjaja u Barceloni u famoznom finalu protiv Dream Teama. 

S Jugoslavijom je bio svjetski prvak 1990. godine, a četiri prije je na SP-u bio MVP. Europski prvak postao je 1989., a na tom natjecanju je također bio MVP.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta