Sport

Komentari 76

Možemo biti četvrti u skupini i svejedno se kvalificirati na EP!

Možemo biti četvrti u skupini i svejedno se kvalificirati na EP!

Hrvatska je nakon rujanskih utakmica kvalifikacija za Euro vodeća u svojoj skupini, ali i u slučaju da ne završi među dvije najbolje može do dodatnih kvalifikacija na temelju plasmana u Ligi nacija

Nakon nepunih pet kola u skupini E kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. Hrvatska je na čelu s 10 bodova, jednim više od Slovačke i Mađarske i četiri od Walesa, koji ima utakmicu manje. Azerbajdžan je na začelju s jednim bodom.

Do kraja kvalifikacija ostaju nam utakmice protiv Mađarske na Poljudu (10. listopada), Walesa u Cardiffu (13. listopada) i Slovačke na Rujevici (16. studenog) i s tri pobjede sigurno smo na Euru, a vjerojatno i s dvije.

Ipak, u slučaju da ne uspijemo završiti među prve dvije reprezentacije u skupini, dobro je znati da nam postoji i pričuvna opcija - dodatne kvalifikacije u kojima nas gotovo sigurno čeka mjesto dođe li do takvog scenarija.

Podsjetimo, na Euro će se izravno plasirati po dvije najbolje momčadi iz svake od 10 kvalifikacijskih skupina te još četiri reprezentacije nakon razigravanja prema plasmanu u Ligi nacija. 

Svaka od četiri divizije iz spomenutog natjecanja dat će po jednu momčad na Euru, i to tako da će play-off igrati četiri najbolje plasirane selekcije svake od liga koje se nisu plasirale na Euro kroz kvalifikacije.

Hrvatska je završila posljednja u svojoj skupini, iza Engleske i Španjolske, te će u idućem izdanju igrati u Ligi B, ali je na koncu bila najbolja trećeplasirana selekcija, odnosno deveta od 12 reprezentacija u Ligi A:

Dakle, dovoljno je da se na Euro kroz kvalifikacije plasira najmanje pet od osam reprezentacija koje su ispred nas i imat ćemo zagarantirano mjesto u dodatnim kvalifikacijama svoje lige ako ne završimo među dva u svojoj skupini kvalifikacija za Euro. Gdje, međutim, nikako ne bismo imali lagan posao.

Pogled na ljestvice otkriva kako su tri reprezentacije bolje plasirane od nas jednom nogom već na Euru. Belgija, Španjolska i Italija imaju maksimalnih 18 bodova nakon šest kola i samo u ludom raspletu mogle bi završiti ispod drugog mjesta.

Englezi su također stopostotni na vrhu (devet bodova iz tri utakmice), Francuzi dijele prvo mjesto s Turskom i Islandom (svi po jedan poraz), a jedini koji bi zasad morali u play-off, od selekcija ispred nas, su Nizozemska (tri pobjede i poraz) i Švicarska (dvije pobjede i dva remija), obje trećeplasirane.

Prema Uefinu pravilniku, u slučaju da neka liga nema dovoljno predstavnika u play-offu (to se u praksi odnosi samo na Ligu A), popunjavat će se reprezentacijom s najboljim plasmanom iz niže lige koja se nije kvalificirala na Euro.

Kako su i Poljska i Njemačka vodeće u svojim skupinama, dodatne kvalifikacije iz Lige A, da kvalifikacije sad završe, igrao bi i Island, ali i Bosna i Hercegovina, koja bi bila prebačena u play-off Lige A.

Unaprijed je određeno kako će u play-offu igrati najbolje rangirana reprezentacija prema Ligi nacija protiv najlošije plasirane. Igrat će se nokaut-sustavom na jednu utakmicu u jednoj od zemalja sudionica play-offa svake od liga. Termini polufinala su od 26. do 28. ožujka, a finala od 29. do 31. ožujka 2020.

Kad bi kvalifikacije završile u ovom trenutku, evo kako bi izgledali parovi polufinala play-offa za Euro svake od liga koji će na koncu dati četiri predstavnika na završnom turniru:

Liga A:

Liga B:

Liga C:

Liga D:

Ždrijeb završnog turnira bit će održan prije play-offa, 30. studenog od 18 sati u dvorani Romexpo u Bukureštu, tako da će se reprezentacijama koje su sudomaćini Eura dati prednost da najmanje dvije utakmice igra u svojoj zemlji.

Tko bi igrao na Euru da sad završe kvalifikacije:

Engleska, Ukrajina, Njemačka, Irska, Hrvatska, Španjolska, Poljska, Francuska, Belgija, Italija, Kosovo, Portugal, Sjeverna Irska, Danska, Slovačka, Švedska, Slovenija, Turska, Rusija, Finska

Raspored utakmica do kraja kvalifikacija

10. listopada:

13. listopada:

16. studenog:

19. studenog:

Najčitaniji članci