Obavijesti

Sport

Komentari 5

Na današnji dan 'vatreni' su pobijedili Englesku, izborili tri playoffa, a smijenjen je Ćiro...

Na današnji dan 'vatreni' su pobijedili Englesku, izborili tri playoffa, a smijenjen je Ćiro...
1

Slaven Bilić vodio je važne kvalifikacijske utakmice 11. listopada u sva tri svoja ciklusa, tri je puta Hrvatska na današnji dan spašavala goli život u kvalifikacijama, ali od sedam dvoboja samo smo jedan izgubili

VIDEO

Pogledajte ovaj niz: Slovenija, Škotska, Bugarska, Engleska, Ukrajina, Latvija. Sve su to suparnici s kojima su hrvatski nogometaši igrali natjecateljske utakmice na današnji dan i niotkoga nisu izgubili. Sve do okršaja s Belgijom 2013. i maksimirskog poraza 2-1 od moćnih Belgijaca u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, pod vodstvom Igora Štimca.

Pokretanje videa...

Trening Hrvatske nakon Švicarske 03:23

Listopad je oduvijek reprezentativni mjesec, često baš tada pada odluka o plasmanu na veliko natjecanje. I baš na današnji dan "vatreni" su triput izborili dodatne kvalifikacije!

Najprije 1997. pobjedom 3-1 u Ljubljani protiv Slovenije (zabili su Šuker, Soldo i Bokšić), dok su istovremeno Danci izdržali 0-0 u Grčkoj i propustili nas u dodatne kvalifikacije. Gdje je pala Ukrajina, za prvi hrvatski nastup na SP-u i nezaboravni pohod do bronce.

Drugu utakmicu na današnji dan Hrvatska je odigrala 2000. i bio je to remi 1-1 sa Škotskom u Zagrebu. Bokšić je zabio, Gallacher izjednačio, bila je to posljednja utakmica Ćire Blaževića na klupi "vatrenih", a njegov nasljednik Mirko Jozić čupave je kvalifikacije ipak završio na prvom mjestu i odveo Hrvatsku na SP u Japan.

Tri jeseni kasnije scenarij kao 1997. Suparnik je bila Bugarska, pobjeda nužna za odlazak u dodatne kvalifikacije, a gol za velikih 1-0 zabio je Ivica Olić. U playoffu naši su izbacili Sloveniju i plasirali se, pod vodstvom Otta Barića, na Euro u Portugal.

Najveća je ipak bila Bilićeva pobjeda 2006. Prije točno 14 godina u Maksimiru je Hrvatska slomila Engleze, za 2-0 pogodio je Eduardo da Silva i potom uz pomoć "krtice" Gary Neville u svoju mrežu. Kroz te su kvalifikacije za Euro 2008. Bilić boysi protutnjali su kvalifikacijama za Euro 2008. i zaključili ih još jednom pobjedom nad Englezima, 3-2 na kultnom Wembleyu.

Na današnji dan 2008. Hrvatska je u Harkivu odigrala 0-0 s Ukrajinom, što nije bio loš rezultat, dapače. Ali u tom ciklusu za SP u Južnoafričkoj Republici koštala su nas dva poraza od Engleza i domaći remi s Ukrajinom, pa je Hrvatska drugi put u povijesti ostala bez velikog natjecanja.

Slaven Bilić je i u trećem svom ciklusu igrao na današnji dan, 2011. pobijedio je golovima Eduarda i Mandžukića Latviju 2-0 (da nije, bio bi smijenjen), time izborio dodatne kvalifikacije, ondje razmontirao Tursku, pa na Euru u Poljskoj ispao u nikad jačoj skupini, iza dva finalista Španjolske i Italije, te je otišao s izborničke klupe.

Posljednji put na današnji smo dan igrali 2013. kada je Štimčeva momčad u kvalifikacijama za SP izgubila u Zagrebu od Belgije 2-1 (Lukaku zabio oba za goste, Kranjčar za nas), što i nije bio neki debakl. Ali četiri dana kasnije Hrvatska je izgubila i od Škotske i tada je Štimac smijenjen, a Niko Kovač preko playoffa protiv Islanda odveo nas je do Brazila.

U tom su kontekstu svi ti dvoboji bili važniji od današnjeg sa Švedskom. Iako je rezultatski i on važan, ulog je ostanak u najjačem razredu europskog nogometa. Tradicija je na našoj strani...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu