Obavijesti

Sport

Komentari 49

Najbolji je na svijetu, a Hrvat: Zarađivao tek 20 kuna dnevno

Najbolji je na svijetu, a Hrvat: Zarađivao tek 20 kuna dnevno
11

Trener NFL prvaka Patriotsa porijeklom je iz Draganića, a osvojio je šest naslova u karijeri. Dino Rađa poklonio mu je jednom prilikom hrvatsku zastavu koju drži izvješenu u svojoj kući

VIDEO

Inače uvijek skloni pretjerivanju Amerikanci opisuju ga kao vječito namrgođenog tipa, no nitko, a posebno ne nacija zaluđena NFL-om, Billu Belichicku (64) ne može poreći njegovu genijalnost.

Najbolji trener današnjice kao glavni trener na klupi Patriotsa 'sjedi' od 2000. godine, a utakmica s nedjelje na ponedjeljak protiv Philadelphia Eaglesa će mu biti osmi Super Bowl i potencijalno šesti naslov prvaka.

No ono što nas posebno intrigira, a i 'coach' često to ističe, Belichick ima hrvatske korijene. Belichickov djed Ivan Biličić i baka Mary Barković iz okolice su Karlovca, točnije, Draganića i kad god to ima priliku, Bill na to upozori Amerikance.

- Ponosan sam na očevu obiteljsku tradiciju i hrvatsko porijeklo. Bio sam nekoliko puta u toj predivnoj zemlji - otkrio je prije dvije godine Bellichick.

NFL: Super Bowl LII-New England Patriots Press Conference

A u domovini njegovih predaka jednom ga je prilikom dočekao njegov prijatelj Dino Rađa.

- S Belichickom me upoznao producent s CBS televizije Pete Radovich, a prva stvar koju me zamolio bila je hrvatska zastava da je može objesiti na kuću - rekao je Rađa te nastavio:

- Bio je moj gost u Splitu prije par godina. Smjestio sam ga u hotel pokraj Dioklecijanove palače, vodio po gradu, a potom sam mu "nacrtao" što sve treba obići unajmljenim brodom.

I Dino se osvrnuo na Billovu 'razvikanu' namrgođenost.

- Je, mrgud je, ali samo kada sezona traje, potpuno je u tome. No kada je na odmoru, Bill je zabavan, potpuno drugačiji, no inače.

No i Rađa je bio Belichickov gost, i to na utakmici svih utakmica - Super Bowlu 2015. godine koji su Patriotsi i osvojili protiv Seattle Seahawksa.

- Bila je to jedna od najboljih utakmica svih vremena. Generalno gledajući, cijeli je dan vladalo opće ludilo. Navijači obje momčadi zajedno su jeli, pili i zafrkavali se. Ni jednog incidenta nije bilo od 10 ujutro do 10 navečer. Karte sam nabavio preko trenera, po regularnoj cijeni. Inače su cijene išle i preko 10 tisuća dolara - otkrio je tada Dino.

Sportske dinastije! Pojam koji Amerikanci toliko obožavaju, a New England je najbolji primjer toga i ne treba čuditi što u ovom stoljeću nedodirljivi Patriotsi uživaju takvu popularnost. No, isto tako, ona druga strana podjednako ih mrzi. I Patriotse, i njihovu dinastiju, i vladavinu i ispred svih Billa Belichicka koji je za sve to zaslužan.

Pismo Trumpu i obračun u medijima

"Nosio si se s nevjerojatnom negativnošću u medijima i predivno se izvukao", navodno je napisao Belichick Trumpu u pismu koje je sadašnji predsjednik SAD-a pročitao na jednom predizbornom skupu. Kažemo navodno jer veliki dio američke javnosti ne vjeruje da je Belichick Trumpu poslao pismo.

No Amerikanci su veliku pažnju posvetili njegovim Patriotsima. A posebno se na udaru Bill našao upravo zbog podrške američkom predsjedniku pa se tako s njim obračunao i Bill Maher, američki komičar, voditelj, producent, komentator... Ukratko, čovjek koji se očito razumije u sve. Ili barem tako misli.

- Bill Belichick toliko voli Trumpa da mu je poslao pismo u kojem mu izražava svoje obožavanje usred kampanje. Uh, baš mu ližete stražnjicu, treneru! Poslušajte moju poruku, treneru: Je*i se, Belichick! Je*i se i ti i tvoje ispuhane lopte, prevarantu jedan - urlao je Maher u svojoj emisiji.

Ako do sada niste pogodili, Maher baš i ne voli Trumpa pa je odlučio navijati za Falconse u Super Bowlu iako mu nije posebno stalo do samog sporta. Zašto? Pa Trump je veliki navijač Patriotsa, njegovu vezu s trenerom smo već opisali, no s legendom Patriotsa Tomom Bradyjem Trump je prijatelj već 15, a s vlasnikom kluba Bobom Kraftom više od 20 godina.

Na drugoj strani su pak Falconsi čiji je vlasnik Arthur Blank financirao kampanju Hillary Clinton i jasno se usprotivio gradnji zida na granici s Meksikom, a koji Trump toliko zagovara. I tako se sport opet pretvorio u politički obračun dvije američke stranke i njihovih 'ludih' zagovornika.

- Eto, vidite što mi je napravio Trump. Nekad sam bio prilično elokventan, a sad urlam uvrede poput 'je*i se'. Ima li išta što Trump ne može uništiti? Jedan tako divan sport, u kojem milijunaši jedni drugima razbijaju glave, pretvorio je u tako jeftinu i neukusnu igru - za kraj je poručio Maher.

Bill nastavio očevim stopama

Ljubav prema američkom nogometu Bill  je naslijedio od oca Stevea, koji je igrao za Detroit Lionse te je 33 godine bio skaut i pomoćni trener football momčadi Američke vojne pomorske akademije. Bill je napravio velik korak naprijed i Patriotse učinio najuspješnijom NFL momčadi u 21. stoljeću.

Sve u svemu, Bill Belichick sve što uhvati pretvori u zlato. A čovjek je korijene vuče iz zemlje u kojoj je američki nogomet enigma. Ali geni su ipak, izgleda, najvažniji.

Počeo s plaćom od 25 $ na tjedan

Nedugo nakon što je diplomirao, Bill Belichick dobio je prvu ponudu za trenerski posao. Prihvatio ju je, postao asistent glavnog trenera Baltimore Coltsa i za to dobivao mizernih 25 dolara na tjedan. Priliku da postane prvi trener dobiva tek 1991. od Cleveland Brownsa.

Bon Jovi mu piše pjesme i nikad ne nosi jakne

Bill Belichick nasmije se jednom godišnje, mrzi društvene mreže, razbija laptope i otpušta najbolje igrače, osim, naravno, Bradyja. On i Brady su osvojili svoj peti prsten. 


1. Neću besplatno, svoje automobile sam plaćam

Može voziti najnoviji Mercedes, BMW, Ferrari, Lamborghini... Svaki dan opsjedaju ga automobilski proizvođači, koji mu nude svoje automobile besplatno. Trener Patriotsa nijednu ponudu nije prihvatio. Svoje automobile kupuje u salonu Farrell Volvo, koju vodi njegov prijatelj sa sveučilišta Jim Farrell.

2. Mijenja ime brodu za svaki naslov

Bill Belichick u pauzi između sezona vrijeme provodi na svom brodu. Tradicionalno mu mijenja ime svaki put kad s Patriotsima osvoji NFL naslov. Brod je prvo nazvao “III Rings”, potom ga je tijekom godina mijenjao u “IV Rings”, pa “V Rings” te prije dvije godine “VI Rings”. Pretpostavka je da će iduće ime biti “VII Rings”.

3. Ne nosi jakne, samo majice s kapuljačom

Trenera Patriotsa uz liniju se može vidjeti najčešće u majicama s kapuljačom, a razlog je svađa s vodstvom lige. Čelnici NFL-a potpisali su ugovor s proizvođačem sportske odjeće, a Belichick je odbijao biti njihov maneken. Odabrao je najobičniju majicu s kapuljačom i danas je po tome poznat. U fan shopu Patriotsa nudi se Belichickova hudica. Tu hudicu nosi i kad je -10 stupnjeva, a jaknu upće ne nosi.

4. Rađa mu je darovao hrvatsku zastavu

Dino Rađa prijatelj je s Belichickom, a bio je i preksinoć na finalu. Prije nekoliko godina Belichicka je doveo i u Hrvatsku, a tad mu je i poklonio zastavu, koju trener Patriotsa ima izvješenu na kući.

5. Čest je gost zatvora i kvartovskih bandi

Uglavnom je namrgođen tip, no Bill ima veliko srce. Često posjećuje zatvore te razgovara sa zatvorenicima kako bi im dao podršku da izdrže kaznu. Posjećuje i članove bandi, koje savjetuje kako izbjeći nasilje.

6. Sačmaricom pucao u aparate za piće

Tijekom studiranja na fakultetu Wesleyan bio je vrlo problematičan. Kao predsjednik bratstva Chi Psi često je urinirao po kućama drugih bratstava, a sačmaricom je znao uništavati aparate za sokove.

7. Navijači mu prijetili smrću, čuvao ga FBI

Belichick je četiri godine bio glavni trener Clevelanda. Kad je otpustio quarterbacka Bernieja Kosara, brojni navijači prijetili su mu smrću. Morali su ga čuvati agenti FBI-ja.

8. Bon Jovi za njega je napisao pjesmu 'Bounce'

Veliki je prijatelj s Jon Bon Jovijem. Upoznali su se tijekom 80-ih. Bon Jovi je 2003. napisao pjesmu “Bounce” u čast Belichicku.

9. Zbog špijunaže kažnjen s pola milijuna dolara

Belichick je često ispitivao granicu koliko daleko može rastegnuti pravila NFL-a. Zbog snimanja protivničkih signala kažnjen je s 500.000 dolara. Nikad nijedan trener u povijesti NFL-a nije dobio veću kaznu. Belichick je priznao krivicu, ispričao se i platio. Kažnjen je i klub, Patriotsi su morali platiti 250.000 dolara.

10. Odličan je igrač skvoša i lacrossa

Najbolji NFL trener svijeta na sveučilištu je bio kapetan lacross momčadi, a odlične rezultate na sveučilišnoj razini ostvarivao je i u skvošu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom
OTKRIVAMO DETALJE

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom

Ivan Bilić i Andy Bara sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a menadžer nam je otkrio: "Nemamo razloga skrivati se, a Brekalo je igrač Fiorentine i sva je odluka na Talijanima'
Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling