Obavijesti

Sport

Komentari 4

Najjači 'oklopnici': 'Izdržali smo uvrede u Beogradu i kući uz policijsku pratnju donijeli zlato'

Najjači 'oklopnici': 'Izdržali smo uvrede u Beogradu i kući uz policijsku pratnju donijeli zlato'
4

Srbi su prljavom igrom Bruni Idžanu razbili i glavu, a u svom je aranžmanu na derbi sa Srbijom stigao i Borna Rendulić, kaže kapetan hokejaša Domen Vedlin: "Nekim sam dečkima bio izbornik, sad igram s njima"

VIDEO

Odmah nakon utakmice, oko 23 sata krenuli smo kući. Iz Beograda i Srbije pratila nas je i policija, takav je bio protokol. Njihovi navijači, uglavnom mladi, konstantno su nas provocirali i vrijeđali, ali držali smo sve pod kontrolom.

Slavlje Hrvata usred Beograda! Hokejaši u 'finalu' ostavili Srbiju bez gola i u četvrtoj ligi!
Slavlje Hrvata usred Beograda! Hokejaši u 'finalu' ostavili Srbiju bez gola i u četvrtoj ligi!

I, premda neispavani, kući u zoru hrvatski su hokejaši stigli sa zlatom! U utakmici za promociju u diviziju IB, treći rang svjetskog hokeja, na semaforu ledene beogradske dvorane nakon 60 minuta pisalo je "nogometnih" Hrvatska - Srbija 3-0!

- Autobus je doslovno "gorio"! Nismo ih dobili pet godina, pa onda ovako na njihovom terenu ostavili bez gola. San? Nadoknadit ćemo to već - javio se, nakon što je sna ponešto uhvatio, kapetan "oklopnika" Domen Vedlin (37).

Hrvatska i Srbija bili su i najveći favoriti za promociju, ali malo je nedostajalo da se Hrvatska posklizne još u drugom kolu protiv nejake Australije. Vodili su Australci 2-0, Hrvatska je okrenula na 3-2. I dobila glatko sve do kraja, svih pet utakmica.

- Uvijek je tako, prve utakmice budu najteže. Iskreno, ranije nisam ni znao da Australija igra hokej. A Srbija ima puno bolje uvjete od nas, treniraju svakog dana i bojao sam se da bi naši mladi igrači mogli pasti pod pritiskom, da će se us*ati jer su Srbi krenuli baš prljavo, na tijelo da nas preplaše. Bruni Idžanu (18) su razbili glavu, odmah su mu uletjeli u glavu s "cross-checkom" jer su prepoznali da nam je jedan od najboljih igrača. Iskrvario je u 15. minuti, a onda zabio treći gol, kojim smo sve riješili.

Iako seniorska reprezentacija, ova hrvatska vrsta u Beogradu zapravo je više bila juniorska. Uz pomoć četvorice-petorice najiskusnijih.

- Ja sam s 37 godina najstariji, Mark Katić ima 34, Brenčun 33, Janković 29, Rosandić 27. I ostalo su sve dečki od 17 do 20 godina. Moram ih pohvaliti, doslovno sam se ježio kakvu smo atmosferu stvorili u momčadi, od pjesme, navijanja. I od tri individualna trofeja uzeli smo dva; Katić je bio najbolji branič, a Rosandić golman.

Dečkima koje kapetan hvali i s kojima je uživao igrati bio je i - izbornik!

- Tako je, to su sve dečki iz U-18 reprezentacije koju sam vodio prije dvije godine, ima ih šest-sedam. S obzirom da su njihova prvenstva bila u terminu kada i naša, odlučio sam da ću se posvetiti igranju. Imam idućih 30 godina da budem trener. Vodio sam te dečke i prije pet godina u juniorskoj EBEL ligi. Trenirao sam ih, a sada igram s njima.

Postao pravi purger

Slušaju li onda više vas ili izbornika Sacilotta?

- Imaju puno poštovanja prema meni. Uvijek sam im davao podršku i dajem im savjete kao igrač, u smislu da se brže riješe paka i slično. A izbornik Sacilotto je doktor, video-analize i svega. Klinci su sve dobro prihvatili. Evo, inače imamo našu "škrinjicu" za kazne, ako se netko ne obuče prema dogovoru ili kasni na ručak i moram reći da smo iz te škrinje jedva skupili novac za pivo da proslavimo! 

Na proslavu je, pak, s namjerom da zaigra protiv Srbije stigao i najbolji hrvatski hokejaš Borna Rendulić.

- Došao je u vlastitom aranžmanu u Beograd, ali nisu mu dopustili da igra zbog ozljede lakta. I pametnije jer dobio je u Rusiji novi ugovor. Ali pokazuje kakav je karakter i skidam mu kapu. Bio je i na klupi, u kabini. On je naš kapetan, ja sam ga ovaj puta zamijenio, ali nadam se da se dogodine vraća.

Prvi cilj Hrvatske iduće godine bit će da se ne vrati u rang koji je upravo napustila.

- U ovome su uglavnom poluprofesionalci ili ni to. A sada ćemo igrati protiv pravih profesionalaca koji žive od toga. Nadam se da će se nešto i kod nas promijeniti jer, osim Siska iz kojega je pet-šest igrača te četiri koja su u inozemstvu, ostali imamo jedan trening tjedno! Jednostavno nedostaje leda. Sada smo dobili Ice Dome, Sisak je ušao u AHL ligu i možda povuče mlađe igrače koji će osjetiti profesionalizam. Evo, iz tog razloga nisam ni svoje dijete htio upisati na hokej, nego u nogomet. Mi smo fenomen s ovakvim uvjetima.

Hrvatska i dalje maksimalna u Beogradu! Viši rang jako blizu, odlučivat će okršaj sa Srbijom
Hrvatska i dalje maksimalna u Beogradu! Viši rang jako blizu, odlučivat će okršaj sa Srbijom

Možda ste i primijetili, ali u reprezentaciji više ne dominiraju prezimena sa "ch" završetkom... Zapravo, nema ih uopće.

- Ranije su za reprezentaciji igrali stranci koji su igrali za Medveščak. Valjda je njih 40, koji su imali uglavnom neke hrvatske korijene, dobilo putovnicu. I više nemaju nikakve veze s Hrvatskom. Sve je to bilo umjetno i odlučili smo se za pomlađivanje, da uključimo naše klince koji će igrati sa srcem. Mark Katić igra u Villachu, rodom je iz Kanade, ali on živi u Hrvatskoj preko ljeta - govori Domen koji se u Hrvatsku doselio 15 godina.

I postao pravi purger.

- Rodio sam se u Ljubljani, igrao sam i za Sloveniju. Za seniore šest utakmica, a u mlađim kategorijama i s Kopitarom. Dobio sam priliku u Zagrebu, a trebao sam čekati četiri godine da dobijem priliku igrati i za hrvatsku reprezentaciju. Debitirao sam 2017. i, evo, postao pravi purger, veliki sam navijač Dinama. Živim u blizini stadiona, pa sam često na utakmicama sa sinom...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest

Ovako danas izgleda legenda Uniteda. A mlađi je od Cristiana Ronalda i Luke Modrića...
A 38 MU JE

Ovako danas izgleda legenda Uniteda. A mlađi je od Cristiana Ronalda i Luke Modrića...

Umjesto besprijekorno obrijanog lica, kakvog smo ga gledali tijekom nogometne karijere, danas nosi neurednu sijedu bradu i kratko ošišanu frizuru. Nakupilo se i nešto kilograma
VIDEO Šokantan početak, VAR, crveni, eurogol Perišića. Ovako je Hajduk osvojio bod kod Istre
POGLEDAJTE SAŽETAK

VIDEO Šokantan početak, VAR, crveni, eurogol Perišića. Ovako je Hajduk osvojio bod kod Istre

PULA - Istra 1961 i Hajduk odigrali su 1-1 u 34. kolu HNL-a pred oko 6000 gledatelja na Aldo Drosini. Salim Fago Lawal doveo je Puljane u vodstvo u četvrtoj minuti, dodao još jedan u desetoj koji je bio poništen. Nakon isključenja trenera Tramezzanija Hajduk se vratio prvijencem Perišića u HNL-u u 42. A u završnici je poništen gol za pobjedu Uremovića zbog igranja rukom.