Obavijesti

Sport

Komentari 9

'Najstrašnije iskustvo u životu. Zidovi su pucali, voda posvuda'

'Najstrašnije iskustvo u životu. Zidovi su pucali, voda posvuda'
7

Robbie Burton prvi je Britanac u Dinamu, a stigao je prošle zime. Za vrijeme potresa bio je u Zagrebu i proživljavao strahote. Uvjeren je kako je dolazak u Dinamo iz Arsenala bio pravi potez

VIDEO

Bio je to transfer zbog kojih su mnogi na Emiratesu čupali kosu, kakav se ne događa svaki dan. I koji nas je neodoljivo podsjetio na dolazak Danija Olma iz Barcelone.

Velšanin Robbie Burton (20) prošle je zime dres Arsenala, gdje je bio kapetan u drugoj momčadi, zamijenio onim Dinama. No brzo nakon dolaska njega je, kao i sve stanovnike Zagreba i okolice, pogodio šok potresa 22. ožujka od 5,5 stupnjeva po Richteru.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako su predstavljeni Burton i društvo

Pokretanje videa...

Dinamo predstavio nove igrače 02:14

- Bilo je ludo, vjerojatno najstrašnije iskustvo u mom životu. Bilo je čudno jer sam ostao sam tu i nisam znao što činiti. Nikad prije nisam doživio potres pa nisam znao kako se nositi s tim - rekao je Burton u velikom intervjuu za The Sun i dodao:

- Prvo sam nazvao mamu i tatu u 6 ujutro. Bilo mi je žao jer su bili s druge strane telefonske linije i nisu ništa mogli učiniti. Potres je bio najjači u Zagrebu od 1880. godine. Probudio me, čuo sam kako mi ormari skakuću i krevet trese.

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa

- Stan mi je bio oštećen. Nekoliko je zidova popucalo, bojler je eksplodirao i curilo je posvuda. Morao sam ga dati popraviti. Grad je dosta star i oštećeno je puno zgrada. Nadam se da je sad sve u redu i da će se smiriti.

Nogomet je tih dana zaustavljen gotovo u cijelom svijetu, a Burton je imao na umu samo kako što prije i što sigurnije doći kući u Wales prije nego što se zatvore granice.

- Bilo je ludo. Bio sam u žurbi da se stignem vratiti. Nadam se da će život sad biti lakši. Ovogodišnje iskustvo pomoći će mi da se što prije osamostalim. U nogometu se ne možete osloniti na ljude. Ako stvari mogu obavljati sam, i na terenu i izvan njega, to će mi pomoći kao osobi - rekao je prvi Britanac u povijesti Dinama.

Zašto se uopće odlučio na selidbu iz jednoga od najvećih engleskih klubova u Hrvatsku?

- Išao sam prošlo ljeto na pripreme s Unaijem Emeryjem i ostvario mi se san što sam bio dio prve momčadi. Nisu me pogodile tolike zvijezde, trenirati s prvom momčadi bilo je dobro iskustvo i dobro sam se osjećao. Otad sam želio napredovati u karijeri - opisao je Burton pa nastavio:

- Bio sam na klupi u utakmici liga-kupa protiv Nottingham Foresta i nisam dobivao priliku. Ostat će zapisano da nisam zaigrao za Arsenal u službenoj utakmici, ali ne možete uvijek dobiti ono što hoćete, bez obzira na to koliko to želite.

- Produžili su mi ugovor za godinu dana baš prije Božića, ali Dinamo se raspitivao za mene. Imao sam sastanak s klubom i zaključili su da mogu ići ako želim. Pričao sam s Freddiejem Ljungbergom i Steveom Bouldom, koji je bio moj trener. Mislili su da bi bilo dobro otići kako bih dobio šansu igrati za prvu momčad.

Arsenal v Olympique Lyonnais - Pre-Season Friendly - Emirates Stadium

Mogao je i drugdje, ali Dinamo mu je bio prvi izbor.

- Dobivanje minutaže bilo je ključno i veliki faktor u odluci da napustim Arsenal. Preseljenje u Dinamo bila je najbolja odluka. Dinamo je dobar klub s bogatom povijesti, daje šansu mladim igračima i stavlja ih na mapu. Najveća je momčad u Hrvatskoj, ima veliku bazu navijača i igra u Ligi prvaka. Sve je imalo smisla. Imao sam i drugih opcija, ali ova mi se činila najboljom - rekao je Burton i dodao:

- Trebam naporno raditi i bit će sve u redu. Nadam se da će tako biti. Ne žalim, još sam uvjeren da je transfer i odlazak u Dinamo bio dobar potez. Britanci su probili granice i sve češće odlaze u inozemstvo. Prije bi se igrači bojali napraviti takav potez, ali sad ima smisla Britancima otići van i dobiti veću minutažu. Jadon Sancho jedan je od igrača koji su najprije išli za tim. Emile Smith-Rowe otišao je u Leipzig, Reiss u Hoffenheim.

Zagreb: Dinamo predstavio svoje nove igrače

Mladi velški reprezentativac iznenadio je mnoge u domovini, ali zna da bez žrtve nema uspjeha.

- S Walesom sam osvojio trofej Victory Shield s Tylerom Robertsom, Benom Woodburnom i Ethanom Ampaduom. To su sve dobri igrači koji sad dobro igraju u prvoj momčadi. Inspirirali su me i pokazali da je moguće. Zato želim igrati u prvoj momčadi. Glavni razlog moga dolaska u Hrvatsku je baziran čisto na nogometu. Većina mladih nogometaša jednostavno želi igrati i napraviti karijeru - rekao je Burton i zaključio:

- Bilo je emotivno napustiti Arsenal, ali sve se dogodilo tako brzo da se nisam mogao propisno ni oprostiti. Nadam se da ću u bliskoj budućnosti to moći napraviti. Arsenal je uvijek bila moja momčad i uvijek će biti. Sad mi je cilj dobiti mjesto u Dinamovu veznom redu kad počne nova sezona, igrati koliko god je moguće i ostvariti dobar utjecaj u klubu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto
ZBOG JEDNOG PRAVILA

Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto

Emiliano Martinez opet je oduševio. Obranio je dva jedanaesterca, baš kao u finalu SP-a i odveo Aston Villu u polufinale Konferencijske lige. No, da nema jednog pravila, možda ga ni ne bi bilo na golu