Obavijesti

Sport

Komentari 2

Naša Lucija kao Khabib i Putin: Zlatna je u sambu, ali i u judu

Naša Lucija kao Khabib i Putin: Zlatna je u sambu, ali i u judu
5

Lucija Babić (20) prvakinja je Hrvatske u judu, a na Europskim igrama u Minsku osvojila je zlato u srodnom sportu sambu. Tom su se vještinom bavili Sovjeti u prošlom stoljeću, ali i ruski predsjednik, Fjodor, Khabib...

VIDEO

Zbog Zagrepčanke Lucije Babić (20) u nedjelju je prvi put na drugim Europskim igrama svirala Lijepa naša. Mlada judašica osvojila je, naime, zlatnu medalju u kategoriji do 68 kilograma u sambu, pobijedivši Ukrajinku Katerinu Moskalovu.

- Bilo je stvarno odlično, jako sam zadovoljna rezultatom. Dala sam sve od sebe i znala sam da mogu osvojiti medalju ako dam 100 posto. Tako je i bilo - rekla je Lucija.

Sambo je relativno novi sport, nastao prije stotinjak godina u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Naziv je kratica punog imena "samoobrana bez oružja".

Babić osvojila povijesno zlato u sambu, Matić do bronce u judu
Babić osvojila povijesno zlato u sambu, Matić do bronce u judu

Njime su se prvi počeli baviti članovi Narodnog komesarijata unutarnjih poslova (NKVD), kao i pripadnici Crvene armije u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, kako bi poboljšali borbene sposobnosti. Sambo je sport koji spaja najprepoznatljivije elemente različitih borilačkih sportova, uglavnom juda.

Baš je to razlog zašto je i Lucija završila u sambu, i odmah - na pobjedničkom postolju.

- Počela sam trenirati judo i još ga treniram. Igrom slučaja moj je trener Hrvoje Petranović čuo za sambo. Počeli smo ići na neke turnire, vidjeli smo da sam uspješna, da mogu osvojiti medalje. Uspjela sam se kvalificirati na ove Europske igre i tako završila ovdje - kazala je Lucija Babić.

Postoje dvije podvrste samba, sportski (proizašao iz juda, hrvanja grčko-rimskim stilom i drugih istočnjačkih vještina) i borbeni (proizašao iz kick-boksa, starogrčke pankracije-sveborbe i ruskog boksa).

2019 European Games - Judo - Sambo - Women 2019 European Games - Judo - Sambo - Women
2019 European Games - Judo - Sambo - Women 2019 European Games - Judo - Sambo - Women

Početkom ove godine Lucija je osvojila broncu u sambu na Europskom prvenstvu u Španjolskoj, a trenutačno je i seniorska prvakinja Hrvatske u judu od 70 kilograma. Jedna od glavnih konkurentica joj je Splićanka Barbara Matić (24), koja je u Minsku nastupila u judu i osvojila broncu u kategoriji do 70 kilograma.

- Pokušat ću uskladiti oboje, ali vidjet ćemo - odgovorila je Lucija na pitanje u kojem se sportu vidi u budućnosti.

Najpoznatiji borci koji su majstori samba svakako su Rus Fjodor Jemjeljanenko (42), bivši teškaški prvak u Prideu, Bjelorus Andrej Arlovski (40), bivši UFC-ov prvak u teškoj kategoriji te ruski Dagestanac Khabib Nurmagomedov (30), trenutačni UFC-ov prvak u lakoj kategoriji.

Tu borilačku vještinu, koja nije olimpijski sport, prakticira i ruski predsjednik Vladimir Putin (66). No taj se ruski sport polako probija na međunarodnu scenu, bio je dvaput na Svjetskim igrama (1985. i 1993.), sad i na Europskim igrama. I donio nam puno veselja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića