Obavijesti

Sport

Komentari 5

Navijači: Kako ćete financirati igrače i sezonu? Direktor: Ne želim o tome, ružno se ponašate

Navijači: Kako ćete financirati igrače i sezonu? Direktor: Ne želim o tome, ružno se ponašate
9

Dobit ćemo financijska jamstva za ABA ligu, uvjeravaju direktori Matasić i Rozić, a novi trener Sesar kaže: Smatram ih ozbiljnim ljudima i vjerujem im. Ja sam za parket, moja odgovornost su ponašanje i igra tih igrača

VIDEO

Na zidovima su slike trofejnih generacija. Od crno-bijelih do onih najslavnijih, iz '80-ih. Ofucane fotelje iz '90-ih ispod njih, a okolo panoi sponzora, tvrtki koje su bile domaći giganti '80-ih. Kaš kao što je bila Cibona.

A tamo, iza VIP salona, u mraku, trofejna soba. Bezbroj pehara u prostoriji koja zaudara na ustajali zrak i više nikome ne otvara vrata. I u kutu usnuli Vučko pokraj slike Dražena Petrovića.

Pokretanje videa...

Košarkaški klub Cibona 02:00

Na parketu, pak, odzvanja lopta, juniori marljivo treniraju pod paskom iskusnog brka Damira Meštrovića. I svi oni čekaju bolje dane da (opet) zasjaju u velikom klubu.

Cibona je pozvala medije da predstavi novog trenera i novu momčad uoči nove sezone kakvu nije doživjela u povijesti. Financijskih jamstava da će klub izdržati sezonu u ABA ligi još nema, rok za predstaviti ih je 10. rujna. Nakon osvajanja naslova prvaka klub je ostao bez predsjednika, direktora, trenera i cijele (!) momčadi! Da, svi su igrači otišli jer ih klub nije platio, a tek prošli tjedan krenule su pripreme. Naravno, u ovakvoj besparici suvišno je i naglasiti da će ih odraditi u Zagrebu. Josip Sesar (44) uhvatio se vrućeg krumpira, devet igrača je potpisalo ugovore, a sportski direktor Marin Rozić (39) - jedini koji je ostao u klubu uz financijskog direktora Ivana Matasića - naglasio je:

Zagreb: Marin Rozić i Josip Sesar odrzali su konferenciju povodom početka nove košarkaške sezone

- Dvadesetak godina sam ovdje i nisam svjedočio ovako teškoj situaciji Cibone kao na kraju prošle sezone. Preko noći smo ostali bez igrača, trenera, direktora, predsjednika, financiranja Grada... Nije dobro izgledalo, s dugovanjima koje su predstavljali u strašnim ciframa. Velika zahvala direktoru Matasiću, napravio je nevjerojatne stvari i pokretač je cijele ove priče. Da se on nije uhvatio, svega ovoga ne bi bilo, posvećen je klubu danju i noću. Hvala i Josipu što je prihvatio izazov. Cibona je uvijek izazov, a pogotovo u ovakvoj situaciji. Kao igrač je obilježio dio povijesti Cibone, s Goricom je u 5-6 godina radio jako dobro, bio je dijelom i u reprezentaciji i logično se nametnuo za trenera.

Predstavio se potom Sesar:

Cibona pobijedila Zadar i osvojila naslov prvaka Hrvatske

- Drago mi je da sam u ovoj poziciji, trenera Cibone. Rozić i ja lako smo se dogovorili, skupa smo i igrali. Trenutak je za klub stvarno težak, ali Cibona je velik izazov, brend, gigant i moramo svi skupa uložiti napore da se to spasi. Nadam se da je ovo nekakvo dno koje je dodirnula i da sad samo može više i bolje. Kontaktirao sam cijelo ljeto s Marinom i Matasićem, držali smo igrače Marin i ja na svoje ime, a neki su baš htjeli igrati za Cibonu, i tako smo sastavili osam-devet igrača, uz još 2-3 koja treniraju s nama i vidjet ćemo hoćemo li ih angažirati. Tražimo još centra.

No, na pitanje kakvo je stanje kluba, je li smanjio dug, dogovorio s vjerovnicima, o blokiranom računu kluba, bankovnim jamstvima da će izgurati sezonu, stranim ulagačima..., na kraju i jamstvu da će platiti Sesara i igrače, Rozić nije htio odgovoriti, kao ni direktor Matasić.

Nakon prve odbijenice, ruku je podigao Nikola Plečko, predstavnik navijačke udruge Mi smo Cibona.

- Govorite da pripremate sezonu kao da se ništa ne događa, a račun je blokiran, 10. rujna je rok ABA lige da se odblokira inače nema sudjelovanja u ABA ligi niti registracije igrača. Koji je model financiranja kluba? Kako mislite živjeti, financirati klub?

- Neću sad odgovarati na to, nije mjesto ni vrijeme, a ružno se ponašate. Dobit ćete sve informacije na vrijeme - rekao mu je Matasić.

Marko Prpić/PIXSELL

Nakon presice zadržali su se u jednosatnom razgovoru punom razumijevanja obje strane i dogovorili sastanak idući tjedan. Navijači traže transparentno poslovanje kluba, direktor strpljenje i povjerenje.

A Sesar je, tvrdi, prvi put dobio Ciboninu ponudu.

- Čak su me i nervirale te priče ranije, kad god bi netko ostao bez trenera, uvijek se spominjalo 4-5 imena. Sad me prvi put konkretno Cibona pozvala - rekao je, a Rozić je potvrdio da im je Sesar bio prvi izbor.

- Imamo ugovore s igračima i trenerom, ostalo će se u hodu rješavati. S nama su Radovčić, Kapusta, Majcunić, Mesiček, Smajlagić, Perasović, Mazalin, Malešević i Ljubičić. Nije to cijela momčad, ali kasno smo krenuli u sve. Dobra su klapa, koju ćemo još nadograditi s centrom i još kojim igračem na drugim pozicijama. Neki juniori? To ćemo vidjeti, moraju se složiti sve selekcije.

A plan B ako klub ne dobije financijska jamstva za ABA ligu?

- Neće biti potrebe za tim - uvjeren je Rozić.

On i Sesar slažu momčad s nikad manjim budžetom.

Cibona pobijedila Zadar i osvojila naslov prvaka Hrvatske

- Kad smo razgovarali, imali smo određen budžet i uvjeravanja da će igračima sve biti ispoštivano. Vjerujem u to. Nedostaje nam jedan centar, puno je utakmica pred nama, rado bih i nekog mladog beka, svaka nam je utakmica kvalifikacijska. Nema imperativa, ne moramo ništa, ni lani nije bio imperativ postati prvak Hrvatske. Ovo je nova momčad, trebat će im vremena, vjerujem u ovo što radim. Uvjeren sam da ćemo izbjeći stres ispadanja iz ABA lige, a da ćemo u prvenstvu u borbu za trofeje. Najbitnije je dovesti sezonu do kraja.

U rukama će imati i dva (nekad) velika talenta Mazalina i Perasovića.

- Mazalin je krenuo čak uz priče da je playmaker, kroz mlađe uzraste tražili su poziciju za njega, a ja sam ga u Gorici stavio na krilnog centra i na račun dobrih igara otišao je u Francusku. Cibona je razmišljala o njemu i ranije. Trebao bi se vratiti u formu i skrenuti pozornost na sebe. Perasović u Splitu nije bio zadovoljan, treba mu dati šansu, pokušat ću... neću reći napraviti zvijezdu od njega, ali igrača za puno više.

Zagreb: Cibona i Crvena Zvezda igraju 23. kolo ABA Lige

O crnom scenariju, da se klub ne izvuče iz financijske krize, kaže, ne razmišlja.

- Nemam primisli da se dogodi nešto na što ne mogu utjecati, ja ću raditi najbolje što mogu. Da je sve bilo kako teba, nakon lanjskih uspjeha bilo bi logično da je Okorn ostao trener. Ali promijenilo se sve, uprava, igrači su otišli... Nisam dvojio, Cibona mi je izazov, radit ću najbolje što mogu, ti neki igrači, kao i Mesiček, mogu osvježiti karijeru. Kad je loše, veća trenerska imena zaobilaze Cibonu, ali ona je uvijek pod povećalom. Da nije tako, ne bi valjalo. Brend, velik klub, veća pozornost... - govorio je Sesar i zaključio:

- Jamstvo da ću biti plaćen ja i igrači... Mogu odgovoriti populistički, ali uvjeravaju me da će sve biti u redu, a smatram Matasića i Rozića ozbiljnim ljudima i vjerujem im. Očekivao ja probleme ili ne, moje je baviti se momčadi, to ću i nastaviti. Ja sam za parket, moja odgovornost su ponašanje i igra tih igrača.

POGLEDAJTE VIDEO: 'VIJDET ĆEMO IMA LI TRUŠČEK GILJOTINU SVJETSKE KLASE'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom