Obavijesti

Sport

Komentari 22

Ne pašu nam: Ukleti Škoti su smijenili dva hrvatska izbornika

Ne pašu nam: Ukleti Škoti su smijenili dva hrvatska izbornika

Otkaz Ćiri Blaževiću potpisao je golom Kevin Gallacher za remi (1-1) na Maksimiru u listopadu 2000., a Igor Štimac je od Škota dvaput izgubio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu

VIDEO

Nikad. Baš nikad hrvatska nogometna reprezentacija nije pobijedila Škotsku. Pet susreta, tri remija i dva poraza, oba iz 2013. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

POGLEDAJTE VIDEO: Trening hrvatske nogometne reprezentacije

Pokretanje videa...

'Vatreni' trenirali u Velikoj Gorici 00:56

Dobro je to znao i naš izbornik Zlatko Dalić, koji je uoči ždrijeba naglasio da ne želi Škote u skupini. Škoti su uz Engleze domaćin skupine, što bi značilo da ako prođu, igrat će u Glasgowu, a iako Škotska desetljećima nije nogometna sila kao što je bila nekad, nikome nije lako igrati u paklu Hampden Parka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
FILE PHOTO: General view of the Stadium ahead of the match

Osim toga, kiksevi protiv Škota direktno su smijenili čak dva hrvatska izbornika. Ćiro Blažević je preživio neodlazak na Euro 2000., ali ga je koštao domaći remi (1-1) sa Škotima na Maksimiru u listopadu 2000. Alen Bokšić je zabio za vodstvo, a otkaz Blaževiću potpisao je golom Kevin Gallacher.

POGLEDAJTE NOVU NAVIJAČKU PJESMU: CRVENO BIJELO PLAVA

Na klupu Hrvatske sjeo je Mirko Jozić, u uzvratu u Glasgowu 1. rujna 2001. nije bilo golova, a Hrvatska se kao prva u skupini ipak plasirala na SP.

Hrvatska i Škotska nakon toga su se susrele 2008. u prijateljskoj na Hampden Parku. Niko Kranjčar je doveo Hrvatsku u vodstvo u 10., a izjednačio je Kenny Miller u 31.

Štimac ponudio ostavku u avionu

Punih pet godina ove dvije reprezentacije morale su čekati da ih kuglice opet spoje, a to se dogodilo u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Igor Štimac je tad bio izbornik, a Škotska je u obje utakmice u potpunosti nadigrala “vatrene” i pobijedila. U Zagrebu je bilo 1-0, a u uzvratu je domaćin razbio Hrvatsku 2-0.

Štimac je u avionu na putu za Hrvatsku ponudio ostavku, misleći da će je predsjednik HNS-a Davor Šuker odbiti, no... Škoti su dvaput nastupili na europskim prvenstvima.

U Švedskoj 1992. i u Engleskoj 1996., ali nisu prošli skupinu. Vjerujemo da neće ni ovaj put...

Glavne zvijezde škotske reprezentacije

  • Andy Robertson

Kapetan (27) škotske reprezentacije. Za istu je skupio 43 nastupa uz tri gola. U Liverpool je došao iz Hulla za devet milijuna eura i postao ponajbolji lijevi bek Premiershipa. Poznat je kao veliki humanitarac, pomaže bankama hrane. Prema Transfermarktu, vrijedi čak 65 milijuna eura.

Scotland v Faroe Islands - FIFA World Cup 2022 - European Qualifying - Group F - Hampden Park
  • Scott McTominay

Ovaj veznjak (24) Manchester Uniteda rođen je u engleskom Lancasteru, ali igra za Škotsku jer mu je otac iz te zemlje. Sir Alex Ferguson nagovorio ga je da zaigra za domovinu svog oca. McTominay, prema Transfermarktu, vrijedi 35 milijuna eura, a ističe se fenomenalnim fizikalijama.

Scotland v Faroe Islands - FIFA World Cup 2022 - European Qualifying - Group F - Hampden Park
  • Che Adams

Napadač (24) Southamptona rođen je u Leicesteru, igrao je za Englesku U-20, ali se odlučio za domovinu bake i djeda po majčinoj strani - Škotsku. Imao je i ponudu reprezentacije Antigve i Barbude zbog podrijetla oca, ali na istoj se zahvalio. Prema Transfermarktu, vrijedi 20 milijuna eura.

Scotland v Faroe Islands - FIFA World Cup 2022 - European Qualifying - Group F - Hampden Park

A imaju Škoti i nogometaša koji je 11 mjeseci proveo iza rešetaka. Naime, branič Declan Gallagher (30) napao je čovjeka 2013. bejzbol palicom u Blantyre hotelu. Svjedoci su kazali kako je napad bio brutalan. Veći dio 2016. proveo je u zatvoru, a onda se odlučniji no ikad vratio nogometu.

- Kći mi je tad imala samo šest mjeseci. Znao sam koliko joj moram pružiti, osigurati joj život kakav zaslužuje, život kakav sam obećao supruzi. To mi je otvorilo oči, a nogomet mi je ponudio drugu priliku.

Scotland Team Announcement

Potkraj izdržavanja kazne, premješten je u zatvorsku ustanovu otvorenog tipa te je četiri mjeseca trenirao s Raith Roversima, a igrao za mladu momčad Lochee Uniteda. Nakon što je u siječnju 2017. pušten iz zatvora, Gallagher je već dan kasnije potpisao za Livingston, klub u kojem je igrao i prije odlaska u zatvor, a odmah sljedeće subote zaigrao i zabio gol u utakmici s Peterheadom.

Minulu sezonu proveo je u Motherwellu kao kapetan, a nakon Eura odlazi u Aberdeen. Za škotsku reprezentaciju odigrao je devet utakmica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov