Obavijesti

Sport

Komentari 13

Nesuđena 'devetka' Vatrenih: Gladijatora Ljubu spriječio peh

Nesuđena 'devetka' Vatrenih: Gladijatora Ljubu spriječio peh
5

GORAN LJUBOJEVIĆ (34) Poslije 16 godina karijere i osam zemalja u kojima je igrao, osječki napadač odlučio je prestati igrati. Karijeru su mu protkali česti pehovi, a uskoro bi u ruke trebao dobiti - diplomu...

VIDEO

SJEĆAŠ LI SE MENE? Naša nova-stara vikend rubrika donosit će priče o nekad uspješnim, proslavljenim i karizmatičnim sportašima diljem Hrvatske, ali i šire. Za uvertiru smo izabrali nogometaša Gorana Ljubojevića (34), nesuđenu reprezentativnu špicu.


Bio je to kolovoz 2003., 'mala' Hrvatska išla je na noge 'velikoj i moćnoj' Engleskoj, kako su je predstavili tamošnji mediji. Tada je na scenu stupio Osijekov mladi napadač Goran Ljubojević koji je uz dva gola i jednu asistenciju potpuno utišao sad već bivši stadion West Hama, Upton Park.

Završilo je 3-0 za nas.

VIDEO

- Uh, stižu me sjećanja... Bilo je to tako super. Žao mi je samo što smo mi bili do danas zadnja U-21 generacija Hrvatske koja se plasirala na završnicu Europskog prvenstva - kaže Goran.

Krenuo putem Cvite, Šukera i Vlaovića...

Njemu je bila predviđena velika karijera kao proslavljenim sugrađanima Goranu Vlaoviću, Davoru Šukeru i Igoru Cvitanoviću, pa i njegov početni put neodoljivo je podsjećao na to.

Trebao je postati i nova 'devetka' Hrvatske, to je bio nekakav logičan slijed priče, ali to se nikad nije dogodilo.

No, dogodio se transfer u Dinamo gdje je postao najplaćeniji igrač, ali te su sezone 'modri' završili u 'Ligi za bedaka' pa je u klubu nastao kaos u kojem je Goran postao višak. 

Prošao je gotovo 'cijeli svijet' zahvaljujući nogometnoj karijeri kojoj je došao kraj. I to u dresu trećeligaša, zagrebačkog Trnja.

- Od ovog ljeta sam u penziji. Tri kola prije kraja pokidao sam sve u koljenu i sad čekam operaciju. Imao sam previše ozljeda i nisam uspio pomoći klubu koliko sam mislio. Falio nam je bod za ulazak u Drugu ligu - počinje Goran.

Doživio je, nažalost, treću tešku povredu koljena. Kako kaže, srećom, ova zadnja je bila na kraju karijere.

Jedan od rijetkih nogometaša koji će imati diplomu

Sve to je značilo kako će imati puno više vremena za fakultet. Vrlo skoro bi trebao diplomirati sportski menadžment u Danskoj kojeg je upisao uz pomoć Hrvatskog nogometnog sindikata. 

Samim time, raritetan je primjer nogometaša koji doista ima jasan plan što nakon profesionalne igračke karijere.

Jedno je sigurno - trener seniorskih momčadi ne želi biti, budući da je tu, prema njegovim riječima, glava stalno 'na panju'. 

- Uskoro, 27.6. mi je obrana diplomskog i izabrao sam za diplomski rad temu 'Futsal Dinamo'. Budući da sam živio u Zagrebu, morao sam stažirati u nekom sportskom kolektivu tri mjeseca. Kako sam preko nekih zajedničkih prijatelja stupio u kontakt s vodstvom kluba, uvidio sam da se u Futsal Dinamu radi transparentno i s puno ljubavi prema instituciji 'Dinamo', a baš je to uvijek bio moj 'modus operandi' koji me često koštao u karijeri. Dugoročno, to je moralna satisfakcija i miran san, ipak je to nešto što se ne može kupiti novcem - smatra Ljubo.

Volio bi se vratiti u svoj Osijek, ali svjestan je teške gospodarske situacije u tom dijelu Hrvatske. Ipak, NK Osijek, klub u kojem je pokazao kakav je igrač, danas funkcionira vrlo stabilno.

- Da, oni rade odlično u sportskom, marketinškom i operativnom segmentu. Kvalitetne temelje su napravili ove sezone i sada to treba pametno nadograđivati. Što se mene tiče, imam sve potrebne kvalifikacije da im pomognem u sektoru 'managementa' ako budu zainteresirani. Međutim, 'trpati' se nekom na silu neću - govori Goran.

Zaustavila ga kriva procjena doktora

U karijeri je prošao osam zemalja. Iz Hrvatske se otisnuo u Švicarsku, zatim u Belgiju. Bilo je tu Švedske, Rumunjske, Irana, Indonezije i Singapura

- Proširio sam si horizonte, upoznao sam sve glavne kulture i religije i shvatio da je na kraju ipak najvažnije da si dobar čovjek i da pomogneš drugima koliko možeš. Recimo, Singapur me oduševio skroz, oni su nešto čemu bi mi trebali težiti - smatra Ljubojević.

Njegova karijera bila je protkana neviđenim pehovima. U belgijskom Genku je djelovalo kao da sve kreće stabilnim tokom, dobra forma dovela ga je do ozbiljne kombinacije s berlinskom Herthom, ali sve je presjekla teška ozljeda.

- U Genku sam krenuo dobro i onda sam imao lošu operaciju. Bila je to kriva procjena doktora koja me koštala karijere po mom mišljenju. Uspio sam se vratiti i nakon toga te krenuti dobro, ali se 1.1. uprava promijeni i donese neke svoje ideje u kojima nema mene. Peh za pehom, doslovno - prisjetio se napadač teških tema pa dodao:

- Ako za uspjeh u nogometu uz 20% talenta i 30% rada treba i 50% sreće, smatram kako je nisam imao ni 10%! Nekoliko je detalja moglo okrenuti sve na 'moj mlin', ali nažalost, to se nije tako posložilo.

Gladijator Ljubo

Lijepe uspomene nosi iz Indonezije. Igrajući za Sriwijayju u tri je nastupa zabio tri gola i odmah stekao nadimak 'gladijator'. Bio je prava zvijezda, ali, nakon ta tri kola u Indoneziji se prekinula liga.

- Došlo je do raskola između ministarstva sporta i saveza. Ministarstvo je poslalo policiju da blokira svaki pokušaj igranja utakmice. Nismo smjeli izaći na teren. Fifa je sve to gledala i suspendirala ligu. Nikad prije Fifa nije suspendirala ligu osim Indonezije. A baš u to vrijeme sam potpisao ugovor. I ostao sam bez primanja i kluba. Eto, to vam je peh - prisjetio se.

Za kraj, upitali smo igrača bogatog nogometnim iskustvom da izdvoji najboljih 11 igrača s kojima je igrao.

Turina (Courtois); Ivo Smoje, Lučić, Mikulić, Pranjić; Marijan Buljat; Modrić, De Bruyne, Vugrinec; Robert Špehar - Eduardo da Silva

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom