Obavijesti

Sport

Komentari 22

Nezaustavljivi Hamilton slavio u Singapuru: Juri po 5. naslov

Nezaustavljivi Hamilton slavio u Singapuru: Juri po 5. naslov
1

Britanac Lewis Hamilton stigao je do sedme pobjede u sezoni nakon što je slavio na VN Singapura na noćnoj utrci. Prvi pratitelj u borbi za naslov Sebastian Vettel kroz cilj je prošao treći iza Maxa Verstappena

VIDEO

Pobjednik utrke za VN Singapura je Lewis Hamilton. Iza njega na drugom mjestu je Max Verstappen, a na zadnjoj stepenici postolja je Sebastian Vettel.

U pomalo neuzbudljivoj utrci je kao četvrti završio Valtteri Bottas, iza njega na petom mjestu je Kimi Raikkonen te kao šesti Daniel Ricciardo. Odličnu predstavu je imao i Fernando Alonso koji je završio sedmi te kao posljednji u istom krugu kao i pobjednik Hamilton. U prvih deset su i osmi Carlos Sainz, deveti Charles Leclerc te deseti Nico Hulkenberg.

Iduća utrka je za dva tjedna u Rusiji. Hamilton je sada na ogromnih 40 bodova ispred Vettela. Britanac ima 281 bod, Nijemac 241.

TIJEK UTRKE:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je pala noć, temperatura je karakteristično za Singapur visoka, 29.7°C temperatura zraka a 34°C temperatura staze.

Prvih deset starta na hypersoftu, koji neće baš dugo trajati. Pirelli je predviđao jedan odlazak u box ali ako se starta na ultrasoftu te onda prijeđe na soft. Moguće da će, prema njihovom predviđanju, prvih deset morati najmanje dvaput ići u box.

Također, postoji i velika vjerojatnost za izlazak sigurnosnog automobila. Na zadnje dvije utrke je izašao u prvom krugu, pa će bit zanimljivo vidjeti hoće ovaj put start proći bez incidenta koji bi izazvao izlazak sigurnosnog automobila.

START: Prvi zavoj svi prolaze bez problema, no nakon toga dolazi do kontakta između Pereza i Ocona te Ocon završava u zidu. Izlazi safety car, treću godinu zaredom u prvom krugu. Vettel prestiže Verstappena nekolike sekunde prije izlaska sigurnosnog auta. Sličnu je stvar napravio i u Belgiji kad je prestigao Hamiltona za vodstvo.

Jedina promjena u vodećoj osmorki je Vettel-Verstappen, ostali su zadržali svoje startne pozicije. Dva Španjolca su napredovala za dva mjesta, Alonso je deveti a Sainz deseti.

KRUG 5. : Sigurnosni automobil odlazi sa staze. Nema nikakve akcije na restartu, Svi su zadržali svoje pozicije.

KRUG 7.: Vettel ne uspijeva biti unutar sekunde iza Hamiltona, ali zato Verstappen ima razmak manji od sekunde te ima mogućnost korištenja DRS-a. Na kraju kruga Vettel postavlja najbrži krug, no i dalje je Verstappen ispod sekunde iza Vettela.

KRUG 9. Od ovog kruga možemo očekivati, prema predviđanjima Pirellija, da ubrzo oni što su startali na hypersoftu idu na promjenu guma. Tko će prvi povući potez?

Verstappen javlja da je bolid vrlo dobar, što je i dokazao najbržim srednjim sektorom.

KRUG 13.: Hamilton vozi najbrži krug, 6 desetinki brži od Vettela. Je li to znak da bi mogao ubrzo po nove gume? U idućem krugu je još 4 desetinke brži, te Vettel i Verstappen pomalo zaostaju.

Jedna kamera prikazuje nekolike kapi kiše ispod reflektora, hoće li je biti?

KRUG 15.: Vettel u garaži! Stavlja ultrasoft, vratio se na sedmo mjesto.

KRUG 16.: Hamilton u garaži! Odgovara na Vettelovu promjenu guma. Hamilton se vratio na softu, i na petom mjestu, Perez je između Hamiltona i Vettela.

Vettel mora što prije prestići Pereza ako ne želi izgubiti poziciju u odnosu na Verstappena.

KRUG 17.: Bottas ide po nove gume, a krajem ovog kruga i Verstappen ide po gume, promijenio je na soft i prestiže Vettela! Vettel mu je jako blizu, mora što prije napasti ako želi ostati imalo blizu Hamiltonu.

Još Raikkonen i Ricciardo nisu mijenjali gume, Kimi je prvi a Daniel drugi, koliko još njihove gume mogu izdržati?

KRUG 20.: Vettel javlja radiom kako njegove gume sigurno neće izdržati do kraja. Zasada izgleda još jedna u nizu taktičkih pogrešaka Ferrarijeve momčadi. Sad bi mu dobro došao jedan sigurnosni automobil koji bi mu omogućio “besplatnu” promjenu guma.

KRUG 22.: Raikkonen konačno ide po nove gume. On je na softu, što djeluje kao puno bolja strategija u odnosu na Vettelovu. Vraća se na šesto mjesto.

KRUG 24.: Malo niže u poretku, Leclerc i Gasly vode zanimljivu borbu za deveto mjesto. Leclerc je brži i traži svoju priliku za kvalitetan napad.

Ricciardo je i dalje na stazi, koliko će mu još gume izdržati?

KRUG 26.: Ricciardu javljaju putem radija da kiša dolazi, ali da ne očekuju neku jaču kišu. Ukoliko bi počela jače padati upravo Ricciardo bi mogao najviše profitirati.

KRUG 27.: Ricciardo u boxu! Zanimljivo, vraća se na stazu na ultrasoftu na šesto mjesto, iza Raikkonena. Prvih šest je u istoj formaciji kao na startnom gridu, Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Raikkonen i Ricciardo.

KRUG 30.: Na pola utrke situacija je nepromijenjena. Jedina veća borba na stazi je između Sirotkina i Pereza.

KRUG 34.: Kontakt između Pereza i Sirotkina! Na mjestu (ne)slavne nesreće Nelsona Piqueta iz 2008. Perez je skrenuo u Sirotkina te završava sa puknutom gumom, a u Sirotkin je ostao bez dijela bolida. Incident je pod istragom.

KRUG 37.: Hamiltonu javljaju da je temperatura guma konstantna ali da je vrlo niska. Upao je u gužvu vozača koji zaostaju za krug, pa je to jedan od razloga. Zbog toga se Verstappen sasvim približio Hamiltonu, na pola sekunde je Verstappen iza Hamiltona.

Nekoliko zavoja iza u istom krugu Grosjean pomalo ometa Verstappena pa razlika opet raste na 2.5 sekunde.

Niže u poretku, Bottas i Raikkonen su jako blizu na stazi, razlika je 1.3 sekunde.

Poredak: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Raikkonen, Ricciardo, Alonso, Ericsson, Sainz, Vandoorne.

KRUG 40.: Perez dobiva kaznu prolaska kroz box zbog incidenta s Sirotkinom.

KRUG 42.: Vettelove gume su i dalje u dobrom stanju. Momčad mu javlja da ostaju pri “planu A”, što znači da neće više ići po nove gume.

KRUG 44.: Ricciardo niže najbrže krugove te smanjuje zaostatak za Raikkonenom ispod dvije sekunde.

Grosjean dobiva 5 sekundi kazne zbog ignoriranja plavih zastava dok ga je Hamilton pokušao prestići za cijeli krug.

KRUG 45.: Jedno malo čudo na stazi, Alonso vozi najbrži krug, 1:43.518. McLaren ima solidnu utrku u Singapuru, Alonso je sedmi a Vandoorne je 12.

Sirotkin dobiva kaznu od 5 sekundi zbog izguravanja Hartleya sa staze krug ranije. Odlazi po nove gume te će odmah odraditi tu kaznu.

KRUG 49.: Ricciardo ruši Alonsov najbrži krug sa krugom 1:43.335.

KRUG 51.: Jedina “akcija” na stazi je “borba” Bottasa, Raikkonena i Ricciarda, unutar sekunde su Raikkonen iza Bottasa te Ricciardo iza Raikkonena, sve zahvaljujući vozačima koji zaostaju za cijeli krug. Dobro bi došao jedan pljusak da malo začini utrku, no od kiše ništa osim onih nekoliko kapi s početka utrke koje je zabilježila kamera.

Sada najbrži krug vozi Magnussen, 1:41.905. No, slaba utjeha za Danca, jer je na dalekom 18. mjestu.

KRUG 56.: Bottas je zaglavio iza Hulkenberga, no Hulkenberg ne dobiva plave zastave čime je Bottas nezadovoljan. To samo pomaže Raikkonenu da ostane ispod sekunde iza svog zemljaka.

Vettelove gume dobro drže, čuva treću poziciju no predaleko je iza Verstappena, razlika je 22.4 sekunde. Hamilton drži prednost od 6.5 sekundi ispred Nizozemca.

Do kraja utrke nije bilo većih uzbuđenja. Hamilton je “šetnjom” došao do još jedne pobjede ispred Verstappena i Vettela.

ZABAVA! KVIZ: Koji ste domaći celebrity?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića