Obavijesti

Sport

Komentari 21

Svi bili u autima osim jednoga: Dinamovce testirali na koronu

Svi bili u autima osim jednoga: Dinamovce testirali na koronu
1

Uzet će se ukupno dva puta bris nazofarinksa te jednom uzorak krvi. Prema odluci HNS-a testiranje se radi na 35 osoba, uključeni su igrači i stručni stožer, glavni liječnik, fizioterapeut..., kaže Ivica Smodek

VIDEO

U petak ujutro na stadionu Maksimir održano je drive-in testiranje prve momčadi Dinama na virus COVID-19.

Liječnička služba Dinama predvođena glavnim liječnikom Ivicom Smodekom odradila je kroz drive-in model testiranje uzimanjem brisa nazofarinksa igrača i članova stožera prve momčadi. Kao što uobičajena zdravstvena i sigurnosna procedura prilikom ulaska na stadion Maksimir nalaže, svima je na ulazu prije testiranja izmjerena tjelesna temperatura.

Pokretanje videa...

00:43
Vučić s Delijama u Maksimiru: Tu nije bilo nimalo naše krivice

Pogledajte fotogaleriju:

23
| Foto: Matija Habljak/Pixsell

Sezona bi se trebala nastaviti 30. svibnja i ljudi iz HNS-a ništa ne žele prepustiti slučaju. Uz uobičajene dezinfekcijske mjere, klubovi bi za testiranja igrača i stožera platiti i do 300.000 kuna, što je ogroman novac, a tu je uskočio HNS, koji će to omogućiti svim prvoligašima.

- Radna komisija za povratak natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku o testiranju svih prvoligaških klubova, i to tri puta. Mi smo jutros odradili prvi krug testiranja na svih 35 osoba s popisa i sada uzorke šaljemo na analizu. Važno je napomenuti da su svi uzorci šifrirani i detaljan popis uz osobne podatke imamo samo unutar klubarekao je po završetku testiranja doktor Smodek pa pojasnio ukratko cijeli tijek testiranja:

- Uzet će se ukupno dva puta bris nazofarinksa te jednom uzorak krvi. Prema odluci HNS-a testiranje se radi na 35 osoba, uključeni su igrači i stručni stožer, glavni liječnik i fizioterapeut uključeni u to natjecanje. Rezultati svih testiranja trebaju biti gotovi prije prvih pripremnih utakmica. Danas smo imali prvo testiranje, uzeli smo svima bris nazofarinksa, a iduće je testiranje za pet dana kada će se ponoviti bris nazofarinksa, ali i uzeti uzorak krvi za serološko testiranje.

Cijela momčad obavila je testiranje iz svojih auta osim Iranca Sadegha Moharramija koji je to odradio ležerno, stojećki.

Bad Blue Boysi položili vijence za sve preminule članove...
Bad Blue Boysi položili vijence za sve preminule članove...

Jedan test košta 1506 kuna

Krunoslav Capak pojasnio je na HNTV-u o čemu se radi.

- PCR test važeći je 24-48 sati, a čovjek nakon toga može postati infektivan. Ne volimo preširoko korištenje tih testova. To može dati veću sigurnost, ali košta. Jedan test košta 1506 kuna i treba razmisliti koliko ima koristi, a koliko troškova. Tko si može priuštiti, to je u redu, ali držanjem mjera i bez testiranja može se postići prilično visoka razina sigurnosti - kaže Capak.

S obzirom na to da epidemija još traje, logično je pitanje što će se dogoditi ako dođe do zaraze korona virusom u nekom od klubova.

- Ako netko od igrača bude pozitivan, svi koji su bili u zadnjih 48 sati s njim u bliskom kontaktu moraju u samoizolaciju. Alternativa tome je testiranje, ali test vrijedi 24-28 sati, što znači da bi se do isteka 14 dana trebali stalno testirati. Dakle, morat će biti u samoizolaciji i oni, i njihovi kod kuće. To bi vjerojatno značilo prekid natjecanja za taj klub - rekao je Capak.

Pokretanje videa...

01:29

Prenosi se trening-utakmica

Podsjetimo, Hrvatska nogometna televizija u od 16:15 izravno prenositi trening utakmice GNK Dinamo s terena Hitrec-Kacian.

Glavni trener Igor Jovićević podijelit će igrače u tri momčadi pri čemu će međusobno odmjeriti snage po „jednokružnom ligaškom sustavu“. Svaka će momčad odigrati dvije utakmice, ali u trajanju po pola sata.

Pokretanje videa...

00:28
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'