Sport

Komentari 21

Nitko nije s tako malo borbi dospio tako visoko kao Babić!

Nitko nije s tako malo borbi dospio tako visoko kao Babić!

Hrvatska je među sedam najvećih svjetskih boksačkih velesila koje imaju trojicu ili više boraca među 50 najboljih teškaša! Ni jedna druga država u regiji nema teškaša ni u Top 100

Alen Babić (30) nije se značajno pomaknuo na Boxrecovoj rang listi najboljih boksača svijeta. Nakon pobjedem nad Tomom Littletom - brutalnim nokautom, kako drugačije - 45. je teškaš svijeta.

No, upada u oči da je tako visok renking zaradio sa svega šest borbi. Prvi idući borac na rang listi teškaša koji ima šest ili manje borbi tek je na 77. mjestu, stanoviti Jose Larduet.

Babića vrednuju kao borca od tri zvjezdice, kao i 50. na rang listi Petra Milasa (25 godina, omjer 15-0), dok Filip Hrgović (28, 12-0) drži 23. mjesto i borac je od četiri zvjezdice. Maksimalnih pet zaslužili su samo Tyson Fury, Deontay Wilder, Anthony Joshua, Aleksander Povetkin, Oleksadr Usik, Andy Ruiz, Michael Hunter, Dillian Whyte i Derreck Chisora.

No, valja naglasiti kako od 33 pobjede, koliko ih kombinirano, bez remija i poraza, imaju Milas, Hrgović i Babić, samo je jedna bila protiv borca s tri zvjezdice. Nju je ostvario Babić kad je nokautirao Wintersa.

Hrgović je rušio više njih sa po dvije zvjezdice, a Milas dvojicu takvih (Kevin Johnson i Francesco Pianeta), dok su mu ostali bili niže kvalitete.

Još jedna usporedba puta prema vrhu: od 15 Milasovih protivnika sedmorica u trenutku borbe nisu imala pozitivan skor, Babiću su u ring ušla trojica takvih, a Hrgoviću - ni jedan.

Recimo, Tyson Fury je imao šest borbi protiv suparnika koji su u tom trenutku imali više poraza nego pobjeda, čak mu je deveta borba karijere bila protiv Poljaka Mratzeka, koji je Furyju ušao u ring s omjerom 4-22!?

Joshua je na putu do trona imao dvije takve borbe, od kojih je jedna bila protiv našeg Hrvoja Kišičeka, u trećoj borbi današnjeg prvaka.

Petar Milas

I na kraju ono najvažnije i najljepše: Hrvatska ima trojicu boraca među 50 najboljih teškaša svijeta. I po tome je u društvu boksačkih velesila poput Velike Britanije, SAD-a i Rusije, koji ih imaju više, te Francuske, Njemačke i Australije, koji ih imaju po trojicu, baš kao Hrvatska. 

Ni jedna druga država u regiji nema teškaša ni u Top 100, a izvan stotinu najboljih opet je najviše rangiran borac pod hrvatskom zastavom, 109. Agron Smakići. Kosovar Labinot Xhoxhaj je 115., a Dušan Veletić iz BiH 145.

Hrvatska je opet boksačka sila u svijetu!

Najčitaniji članci