Obavijesti

Sport

Komentari 69

Pušnik: Riješit ću se utjecaja menadžera oko mojih igrača

Pušnik: Riješit ću se utjecaja menadžera oko mojih igrača
9

Finalni pregovori obavljeni su sinoć u Splitu. I sportski direktor Branco i trener Pušnik doputovali su u Split, a danas u podne predstavili su svoj program rada u Hajduku

VIDEO

Danas predstavljamo operativni sportski tim Hajduka. Trener Burić je obavio lavovski posao do sada, hvala mu na tome što je podnio teret na svojim plećima u ovom turbulentnom razdoblju. No mi smo odlučili krenuti novim smjerom, Buriću sam se zahvalio, sporazumno i korektno smo se razišli, a razlaz nipošto ne znači da je on bio loš odabir, rekao je predsjednik Hajduka Ivan Kos na predstavljanju novog trenera i sportskog direktora.

- Jednostavno, tražili smo najbolje rješenje. Prvo smo vodili razgovore sa svim kandidatima za sportskog direktora, kasnije s njima direktno o treneru i igračkom kadru. Zbog kratkog roka morali smo ovako napraviti, ali i da je bilo više vremena, ista bi na koncu odluka bila. 

Je li bio preveliki rizik mijenjati trenera u najosjetljivije vrijeme?

- Svjesni smo svega. Sve što radimo planirano je i namjerno napravljeno. Imamo kratkoročni i dugoročni plan, ali da bi došli u poziciju dugoročnog plana, moramo napraviti rezultat. Ja bih se volio baviti poslom i da što manje na sve skupa utječe sreća. Naravno, ako uspijemo, dio zasluge imat će i bivši trener. Publika očekuje rezultat, i mi ćemo ga nastojati što prije napraviti, mi ćemo težiti Europskoj ligi, a hoćemo li uspjeti, ne znam. Učinit ćemo sve, to nam je primarni cilj. 

Kakva je reakcija navijača i udruge Naš Hajduk?

- Ovo je predstavljanje novih imena, tako da tek očekujem reakciju navijača, Našega Hajduka i vas novinara. Očekujem podršku, jer radimo najbolje što možemo, u interesu hajduka. Ako ne budete zadovoljni odmah, bit ćete kasnije, jer ja jamčim da ćemo ići ispravnim putem, kamo nas vodi rad, red i disciplina. 

Ima li Hajduk novca za pojačanja koja bi mogla osigurati EL?

- Novca ima, naravno, nikad dovoljno, ali smo još uvijek živi. U ovom trenutku ne postoji budžet, znate tko se bavio financijama do sada i time se intenzivno bavimo. Nemamo staklenu kuglu, ne znamo što će biti s našim najboljim igračima, i od toga će puno zavisiti. Bio bih najsretniji da imam milijune, ali nemam, moram izvući najbolje iz ove situacije. Uvijek sam optimističan, i to ću i pokazati. 

Marijan Pušnik, novi trener Hajduka

Donio sam na predstavljanje cvijet s terena, koji mi je dao budući suradnik Mario Tomljanović za dobrodošlicu. Čast mi je i privilegija da sam u Hajduku, koji je bio i bit će veliki klub. Možda trenutno nije u najboljoj situaciji, ali nadam se da će novi ljudi napraviti dobar posao. Jedino što mogu obećati je stručan rad, puno energije, i poštenje. Čiste glave i obraza dolazim raditi dan i noć za boljitak Hajduka, rekao je novi trener Hajduka.

Jeste li došli u bijeloj košulji namjerno ili slučajno?

- Naravno da sam došao namjerno.

Koliko poznajete momčad Hajduka i gdje je Hajduk najslabiji?

- Hajduk je uvijek imao mlade dobre igrače i tu se može napraviti puno. Ja sam iz Slovenije, učitelj sam plivanja, tenisa, skijanja i košarke, a nogomet mi je glavni posao. Gledao sam, informirao se, moj kolega Kek je trener Rijeke pa sam pratio i HNL i sva prvenstva bivše Jugoslavije. Momčad znam dobro, ali dovoljno sam pametan da kažem da su svi igrači dobri, ali i da nam treba prinova i da stranci moraju biti bolji od domaćih igrača. Neke analize sam već napravio, a ostalo će mi dati suradnici... Znam da trebam 3-4 dobra igrača, da nadogradimo ovu mladu momčad.

Što je predsjednik postavio pred vas kao glavne zadatke?

- Ja nisam demagog i neću vas lagati. Neće meni pasti glava ako ne budemo prvaci. Nije to imperativ, ali mi tražimo što više bodova, više nego ove sezone, da se igra Europa, da se osvoji i Kup. Ja bih i prvenstvo, ali ciljeve treba postaviti realno.

Nikola Vlašić je najveći potencijal, vi volite raditi s mladima, može li Vlašić doseći transfer Andraža Šporera?

- Može i više, momak je mlad, a mi smo tu da bude i bolji. U Hajduku je do sada bio prevelik utjecaj privatnih menadžera, trenera, doktora, masera.... Kod mene će se neke stvari mijenjati. Puno igrača odlazi privatnim trenerima, liječnicima, maserima, a moja poruka je da toga više neće biti. Najlakše je mladog igrača umoriti i ubiti, on mora biti odmoran, da da najviše za Hajduk.

Odnosi li se to na Nikolu Vlašića čiji je otac trener?

- Nisam došao pametovati nikome, pa ni Vlašiću, koji je vrhunski pripremljen igrač. Ako je netko pametan, ako zna, zašto ga ne uključiti da nam pomogne. Sve u interesu Hajduka.

Što ste promislili kad su vas zvali?

- Neću vam lagati da od malih nogu navijam za Hajduk, jer sam navijao za moj Dravograd. A znalo se što je u Jugoslaviji značila 'velika četvorka'. Nisam za Hajduk tada navijao, ali od danas sam Hajdukovac. Nisam govorio ni u Japanu, ni u Iranu da sam navijao za njih od malih nogu, pa neću lagati ni vama. U Sloveniji su mi vikali 'Marijan, viola', 'Marijan, žabar', nadam se da će Torcida navijati: 'Marijane, Marijane...'

Hoće li biti rezova?

- Nisam došao rezati, nego raditi. Neki će se igrači prodavati, neki će otići, neke će se u skladu s budžetom i filozofijom kluba pokušati dovesti. Po meni, preveliki je zaostatak bio za Dinamom i Rijekom. Ako me testirate, sva imena vam mogu nabrojati, ali to mi nije cilj. Svima ću dati šansu, osim onima kojima ugovori neće biti produženi. Volim mlade i brze igrače, ali kod nas se kaže da trebamo 'starca za udarac'. Trebamo iskustvo, da igrači ne budu samo prodajni artikal, nego da uzimamo bodove.

Split je specifična sredina, bojite li se Torcide?

- Ja znam što piše u 'ustavu' Torcide, da su nenasilna grupa, tako da se ne bojim, ha, ha, ha... Šalim se, naravno, poznajem sredinu, bio sam na Hajdukovim utakmicama, znam kako su igrali lani, gledao sam sve derbije, posebno s Rijekom jer mi je Matjaž Kek prijatelj, znam za Dinamo i Lokomotivu, sa Zagrebom sam dosta puta igrao.

Olimpija je pod vama prekinula dominaciju Maribora, vodili ste ih u prvom dijelu sezone, ali su vam prodali dva igrača da mirno klub živi. Zašto ste se razišli?

- To treba pitati Mandarića i Stojića. Ne bavim se time više, volio bih da sam prvak Slovenije, ali sam to sportski primio. Nadam se da tako neće biti i u Hajduku.

Što možete reći o Matjažu Keku i jeste li se čuli?

- Dobri smo prijatelji, generacija, igrali smo skupa, radili u školama nogometa, išli smo svako svojim putem. Zvao sam ga, pa on mene, ali se nismo čuli zbog obaveza. Volio bih da sam bio uspješan kao on, jer on radi dobar posao. Takmičari smo obojica, bit će vatre i borbe.

Volite napadački nogomet?

- Ja sam za vas anonimus, samo znate o meni ono što piše u mom životopisu. Ali to nema veze s mojim znanjem i energijom. Puno sam učio od šjor Tomislava Ivića i Špace Poklepovića, koji je bio u Celju prije mene, gledao sam njegove treninge... Često sam vozio Ivića na seminare u Sloveniju, koliko puta smo na stolu s čašama studirali sisteme i kretnje igrača. Ja sam vam sklon napadačkoj igri, sklon sam izgubiti 4-3 na Poljudu, ali i vani dobiti 5-1. Volim dati gol više, tako će i Hajduk igrati, tako to prirodno ide i uz Torcidu, podneblje.

Na koga ne računate?

- Ja bih volio da to igrači ne saznaju danas na press konferenciji. Ja ću im to sam reći. Normalno je da to vas zanima. Ali mogu reći da nisam zadovoljan izborom stranaca, iako sam svjestan da Hajduk nije imao izbora. Bili su u takvom financijskom stanju i morali su tako raditi. Moji kriteriji su puno, puno viši od onoga u kakvom se stanju Hajduk danas nalazi. Nisam političar, ne tražim 100 dana, ali dajte mi barem mjesec i pol mira.

Imali ste nesuglasice sa Stojićem u Olimpiji jer vam je ulazio u svlačionicu. Hoćete li tolerirati tako nešto i u Hajduku?

- Olimpija je jedna priča, ja se nadam da će Hajduk biti druga. Ako ne mogu dobro, o ljudima loše ne pričam. Gospodin Kos je jači od mene, bio je stoper, ja sam bio lijevo krilo, ali bolje za njega da ne ulazi u svlačionicu. Ja sam u Iranu izbacio gazdu sa stadiona, a tamo je on i Bog i Alah. I opet sam ostao u klubu, jer sam mu govorio istinu, nisam mu se uvlačio. Meni neće nitko ulaziti u svlačionicu. Iskusan sam i pametan, imam i ugovor, pa ću i otići ako treba. Ne znam,  predsjedniče, recite mi zašto bi ulazili u svlačionicu – upitao je Pušnik Kosa.

- Jedino radi slavlja, da se svi skupa proveselimo – odgovorio je Kos. 

Mario Branco, sportski direktor

Koliko znate o Hajdukovim navijačima i atmosferi oko kluba i s kim bi ih u Portugalu usporedili?

- Znam puno, naučio sam da Hajduk živi vječno - kazao je na hrvatskom Branco i nastavio na engleskom: 

- Znam da navijače Hajduka Torcidu dijeli bratstvo s No Name boysima iz Benfice, zbog tragičnih događanja kada su poginuli navijači Benfice koji su putovali u Split na utakmicu. Atmosferu mogu usporediti s onom na utakmicama Benfice, najvećeg kluba u Portugalu. Benfica je dobar primjer i inače, njihova akademija proizvodi dosta kvalitetnih igrača, i može nam poslužiti kao dobar primjer.

Kakav je plan s postojećim igračkim kadrom?

- Nemamo vremena, kolektivno ćemo donositi odluke. Neće to biti odluka starog ili novog trenera, sportskog direktora ili predsjednika, odluke će se donositi jednoglasno. Svi radimo zajedno, svi ćemo dobiti i kredit, ali i kritiku ako ne bude dobro. Mi moramo spremiti momčad za prvu utakmicu, a tržište je dinamično, Euro je ove godine, velike momčadi će kasno kupovati igrače, novac će kasno početi kolati i zato moramo biti jako kreativni.

Mediji su prenijeli informaciju da ne dolazite u Hajduk.

 - Imao sam ponude i iz Porugala, ali me predsjednik Kos pridobio svojom energijom. Ponuda je postojala, ali nikad nisam rekao da. Ne vjerujte svemu što pročitate. Kad se to napisalo, već sam obećao predsjednuku Kosu da ću doći u Hajduk. Što mogu donijeti Hajduku? Nisam mađioničar, neću mijenjati sve, ja se moram adaptirati na klub, a ne adaprirati klub na sebe. Hajduk je malo izgubio svoju veličinu, ali ajmo vidjeti što se dogodilo, ajmo poboljšati rad u jednoj od najboljih škola u Europi, ajmo napraviti balans s prvom momčadi, jer ne može biti 11 igrača iz omladinskog pogona i tako napraviti rezultat.

Pokretanje videa...

00:11

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići