Obavijesti

Sport

Komentari 30

'Nogomet osim Varaždina i ne pratim, više sam u umjetnosti'

'Nogomet osim Varaždina i ne pratim, više sam u umjetnosti'
1

Po mnogima najveći gospodin HNL-a ujedno je i najbolji strijelac lige svih vremena. Davor Vugrinec otišao je u mirovinu sa 146 zabijenih golova, a danas je kolekcionar umjetnina i potpredsjednik NK Varaždina

VIDEO

Imate fotografije sa sportskim legendama? Šaljite nam ih na sport24@24sata.hr, Viberom i WhatsAppom na broj 099/224-2424 ili na Facebook stranicu facebook.com/24sataSport/. Svaka fotografija objavljena u tiskanom izdanju 24sata bit će honorirana. 

Kad netko spomene ikone HNL-a, jedna od prvih osoba koja padne na pamet zasigurno je Davor Vugrinec (44). Poznat je kao 'gospodin u kopačkama' koji se kao mladić ukazao u Varteksu i zatim nastavio svoj nogometni put u Europi, da bi se na kraju vratio u domovinu i završio veliku priču koju je počeo pisati kao osnovnoškolac u dresu lokalnog kluba.

- Djed je bio nogometaš, tata je bio ozbiljan nogometaš, tako da sam i ja krenuo njihovim stopama. Kao i svako dijete imao sam želju postati profesionalac. Započeo sam igrati u Trnju iz Trnovca , a kao pionir sam se priključio Varteksu – započinje popularni ‘Vuga’. 

'Prije je bilo više poštovanja, znao sam 'godinama' čekati na red za masažu'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odigrao je par sezona u dresu mlađih selekcija ‘krojača’, a vrlo brzo je bio je priključen treninzima prve momčadi.  Njegov je talent prepoznao Branko Ivanković i odlučio ga sa 17 godina 'oprobati' u HNL-u.

- Nekad je to bilo drugačije nego danas. Bilo je tu više poštovanja. Primjerice, nekad si morao čekati na masažu pa smo mi mlađi uvijek znali ići zadnji i čekati ‘godinama’, ali uvijek smo imali ‘respekta’ prema starijima i iskusnijima u klubu. Pa ja sam nosio štapove i kasnije iako sam bio kapetan, nije mi bio problem skupljati stvari poslije treninga – jasan je Vugrinec.

Vugrinec je debitirao 14. ožujka 1993. u pobjedi Varteksa protiv Pazinke (1-0), a u igru je ušao u 59. minuti umjesto Miljenka Mumleka. Svojim dobrim nastupom odmah se izborio za mjesto u prvoj momčadi, a svoj je premijerni gol zabio u 21. kolu na gostovanju kod Zadra (1-1).

Godinu dana kasnije, Vugrinec je zabio svoj prvi hat-trick i to momčadi protiv koje je debitirao. Pazinka je u Varaždinu izgubila 4-0, a osim 'Vuge' gol je dao i Krunoslav Gregurić. Zabijao je Vuga u dresu Varteksa, a bio je i korak do toga da s 'krojačima' osvoji naslov prvaka Hrvatske. No, spletom nesretnih okolnosti i po mnogima utjecaja 'više sile', Varteks je 1996. ostao 'kratkih rukava'.

Hajduk nije mogao do naslova, a Varteksu je samo trebala pobjeda. Cijela Dalmacija navijala je za Varteks, jer bi time uzeli naslov 'mrskoj' Croatiji. U prvom poluvremenu Davor Vugrinec je čak dvaput rušen u kaznenom prostoru Splićana, no sudac nije dosudio penal. Kriterij prekršaja, kriterij dosuđivanja zaleđa, sve je išlo na mlin Splićana, odnosno u korist Zagrepčana jer je Hajduk na kraju slavio 1-0, a Croatia je postala prvak. 

Te je godine Vugrinec debitirao i za hrvatsku reprezentaciju na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske (2-1). 'Vuga' je odigrao još sezonu za svoj klub, a onda je otišao u redove turskog Trabzonspora za šest milijuna njemačkih maraka. Spominje se kako je novcem od njegovog prelaska u Trabzon i Mrmićevog prelaska u Bešiktaš napravljena istočna tribina varaždinskog stadiona. Vugrinec je za turski klub nastupio 85 puta i zabio 29 golova. Tada je zainteresirao mnoge europske klubove.

- Dok sam igrao u Trabzonsporu, moj tadašnji klub primio je ponudu vrijednu 25 milijuna DEM, no nisu je prihvatili. Radilo se o jednom talijanskom klubu. Menadžer Leccea je pričekao neko vrijeme i kupio me za 800 000 DEM - rekao je Vugrinec svojevremeno za Sportnet.

Svoj je prvi gol za hrvatsku reprezentaciju dao za vrijeme igranja u Turskoj, a bilo je to na Malti u kvalifikacijama za EP 2000. (4-1). Tada je zabio golove za 2-1 i 3-1. Nakon Trabzona, započeo je svoj put u talijanskoj Serie A. 

'Najdraži mi je gol koji sam zabio Interu na Giuseppe Meazzi'

Potpisao je za Lecce s kojim se borio za ostanak u elitnom rangu talijanskog nogometa i izborio ga golom u velikoj pobjedi protiv Intera.

- Pobijedili smo na Meazzi 1-0, bila je to prva gostujuća pobjeda Leccea protiv Intera, a meni je dan prije umro djed. Stoga mi ta utakmica i taj gol stoje upisani duboko u srcu - rekao je 'Vuga' za Sportske novosti. Uspio je tada ostati u Serie A, ali sezonu kasnije Lecce je ispao, ali Davor je ostao u prvoj ligi jer je prešao u Atalantu. Tamo se nije baš najbolje snašao te u 30 odigranih utakmica nije zabio ni gol.

Otišao je u Cataniju, ali nakon pet godina u Italiji odlučio se vratiti u Hrvatsku. 

- Turska je bila prekrasna, ali najuspješnija mi je bila prva godina u Italiji. Ipak, bile su tu neke ozljede koje su me izbacile iz ritma pa sam se ipak odlučio vratiti u Hrvatsku – kratko je objasnio Vuga koji se te sezone 2005/2006. vratio u HNL i navukao dres Rijeke - prisjetio se Vugrinec.

'Bilo mi je žao igrati finale Kupa protiv Varteksa, ali morao sam biti profesionalac'

Imao je ponude Hajduka, Rijeke, Varteksa, ali odlučio se ipak za odlazak na Kantridu. Te je sezone Vugrinec s Rijekom osvojio Rabuzinovo sunce, a sve bi to bilo 'normalno' da ga nije 'uzeo' upravo Varteksu u finalu Kupa. U prvom finalnom susretu Rijeka je slavila 4:0 i svi su smatrali da je uzvrat tek formalnost, no nije bilo tako. 

Prije 13 godina Vuga je srušio svoj Varteks na korak od sna
Prije 13 godina Vuga je srušio svoj Varteks na korak od sna

Varaždinski sastav u vodstvo je doveo Lučić u 23. minuti opalivši s tridesetak metara, da bi Benko u 54. podigao na 2:0 i stadion je u eruptirao. U 77. minuti 7.000 ljudi je zanijemilo. Za Rijeku je zabio je Varaždinac Davor Vugrinec, iskosa matiravši golmana Varteksa Ivana Mancea, današnjeg sportskog direktora Rijeke.

- Prošlo mi je kroz glavu: Haliloviću, zašto si utrčao između mene i njega?! Da, taman je Halil utrčao i to je Vugi dalo šansu da gurne loptu u gol. Još uvijek nas sve boli taj Kup, ali s druge strane ipak je on ultimativna legenda HNL-a te su sretni svi oni koji su ga imali prilike gledati, a kamoli igrati s njim ili protiv njega - rekao nam je sportski direktor Rijeke, Ivan Mance.

Otišao je tada 'Vuga' do istočne tribine koja je bila krcata Armadom, digao ruke svjestan osvajanja Kupa. Mnogi navijači Varteksa i danas mu zamjeraju što je u dresu Rijeke proslavio gol u Varaždinu, ali Vuga ističe kako je sve to bio samo dio posla.

- Nije to bilo slavlje, ako ste sportaš igrate se, natječete - nikad nisam specijalno slavio svoje golove. Bilo mi je žao što sam se našao u finalu sa svojom ekipom koja mi je sve omogućila. Ali kao profesionalac sam savladao emocije i odigrao sam najbolje što sam mogao, trebalo je uživati u tome. Nažalost navijača Varteksa i sebe, morao sam odraditi utakmicu profesionalni te je ispalo kako je ispalo - objasnio je 'Vuga'.

Utakmica je na kraju završila pobjedom Varteksa 5-1, a upravo se Vugin gol pokazao kao odlučujući. Te je sezone zaslužio i ovacije Poljuda nakon što je hat-trickom (4-0) srušio Hajduk. Nakon Rijeke otišao je u Dinamo s kojima je dvije godine bio prvak Hrvatske. Nakon toga otišao je u redove gradskog rivala Zagreba gdje je u sezoni 09/10 s 18 zabijenih golova bio najbolji strijelac lige. Trinaest je godina bio 'vani', a onda je došlo vrijeme da se vrati u rodno jato. 

Povratak u Varteks/Varaždin koji je bio 'na izdisaju'

Nakon dobrih predstava u HNL-u, 'Vuga' je imao dobrih ponuda z Hrvatske i inozemstva, ali ovaj se put odlučio vratiti kući. Upravo je čovjek umjesto kojeg je Vugrinec ušao na svom debiju za Varteks, Miljenko Mumlek,  sad bio glavni posrednik za njegov dolazak u Varaždin. Uzeo je tada 'Vuga' svoju 'tridesetku' i pokušao s klubom promijenjenog imena spasiti što se spasiti dalo.

- Iz razgovora s predsjednikom shvatio sam da Grad želi stati više iza kluba i dovesti ga na staru razinu. To je bilo dovoljno za mene. Trebam 11 golova, a imam tri sezone ‘fore’. Valjda će biti - rekao je tada Vugrinec aludirajući na rekord Igora Cvitanovića od najviše postignutih golova u HNL-u, njih 126.

Igrao je Vugrinec za Varaždin još tri sezone, a imao je s njima i 'labuđi pjev' jer su porazom u finalu Kupa 2011. od Dinama, Varaždinci izborili plasman u kvalifikacije za Europsku ligu. Prošli su u prvom kolu kvalifikacija andorski Lusitanos, zatim u drugom kolu moldavsku Iskru Stal, da bi u trećem pretkolu išli na Dinamo iz Bukurešta. Varaždincima nitko nije davao šanse jer je klub bio u rasulu, ali u Rumunjskoj su odigrali 2-2. Tamošnji su mediji zaustavili Vugrinca i postavili mu pitanje.

PIXSELL

- Tko vas se najviše dojmio od igrača Dinama? - a iznervirani 'Vuga' hladno je odgovorio: - Milan Badelj - ukazujući na to kako je Varaždin nedavno igrao s zagrebačkim Dinamom, ali i na manjak poštovanja rumunjskih novinara.

U gostima je Dinamo Bukurešt slavio 2-1 i tako izborio daljnju fazu natjecanja, a nedugo nakon toga, NK Varaždin morao je zatvoriti svoja vrata. 'Vuga' je tada svoj lov na rekord odlučio nastaviti u nedalekoj Koprivnici.

Rekord u Slavenu i 'zbogom nogometu'

Tri gola bila su mu potrebna da sruši rekord Igora Cvitanovića kad je potpisao za Slaven Belupo, a on ih je u sljedeće tri godine zabio još 22 i tako 'debelo' zasjeo na tron vječite liste strijelaca u HNL-u. Bilo je to 14. ožujka 2012. protiv Lokomotive (3-1), a Davor je zabio za 1-0.

NK Slaven Belupo vs NK Lokomotiva

- Imam 37 godina i napokon sam ostvario svoj san. Dok god će u meni biti entuzijazma, dolazit ću na treninge - rekao je tada 'Vuga'.

Godine su prolazile, klasa je još uvijek bila vidljiva, ali tijelo više nije moglo. Davor Vugrinec igračku je karijeru završio 22. svibnja 2015. godine u 26. minuti utakmice protiv Zadra. U svom oproštaju promašio je penal u 9. minuti. 

Nije ostao u trenerskom poslu već se posvetio svojem hobiju koji je sad prerastao u posao. Otvorio je galeriju umjetnina u Zagrebu, a postao je i potpredsjednik trenutno vodećeg kluba 2. HNL, Varaždina.

- Malo se samo bavim svojim Varaždinom, ali gotovo da i nisam više u nogometu. Ne pratim previše HNL, pa stvarno ne bih znao. Baš sam se malo povukao. Imam nekih drugih preokupacija. Malo sam više u umjesnosti pa nogomet ne pratim - objasnio je Vugrinec za 100posto.

Marko Lukunić/PIXSELL

Nedavno se oglasio o 'nepravdi' koja u 2. HNL pravi Varaždin, a neke njihove utakmice prati i s tribina. Većinu vremena provodi na poslu i s obitelji, a od nogometa se dobro 'udaljio'. Otišao je nekim drugim putem, ali još je uvijek tu - iz prikrajka bodri Varaždin na putu prema 1. HNL, a tko zna, možda se odluči na nešto više uspiju li Varaždinci izboriti plasman u elitni rang hrvatskog nogometa.

Bilo kako bilo, ovaj 'gospodin u kopačkama' ostao je duboko urezan u povijest hrvatskog nogometa, a još će neko vrijeme osim kao ikona HNL-a, Davor Vugrinec ostati zapamćen i kao najbolji strijelac lige svih vremena. Od aktivnih igrača najbliži mu je Ivan Krstanović sa 58 (88) golova manje i teško je za očekivati da će mu se opasnije približiti. A do nekog 'ozbiljnijeg' pokušaja, proći će još puno vremena...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u