Sport

Komentari 22

'Nogometaši smiju komentirati politiku, to je sloboda govora!'

'Nogometaši smiju komentirati politiku, to je sloboda govora!'

MOO je istaknuo je da neće tolerirati političke izjave ili proteste na OI u Tokiju. Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša ide u kontru i branit će slobodu govora sportaša

Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPro) pružit će podršku sportašima ako će za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju davati političke izjave.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) jasno je dao do znanja da neće tolerirati političke izjave ili proteste u Tokiju kako bi se "izbjeglo pretvaranje OI u politički alat."

Međutim, FIFPro, koji predstavlja oko 65.000 profesionalnih nogometaša, objavio je kako će podržati svoje članove ako žele prkositi MOO-u. 

 - Sportaši moraju imati slobodu govora i slobodu izražavanja o političkim pitanjima - kazao je glavni tajnik FIFPro-a Jonas Baer-Hoffmann kazavši kako je pravilo MOO-a "neprihvatljivo."

- Ako se MOO odluči disciplinirati sportaše, mi ćemo sigurno stati u njihovu obranu. Njihova sloboda izražavanja nadjačava bilo koji drugi interes - najavio je Baer-Hoffmann.

Najbolja nogometašica svijeta u protekloj godini Amerikanka Megan Rapinoe jedna je od sportašica koja je kritizirala MOO-a zbog političke neutralnosti.

 - Nećemo se ušutkati - kazala je Rapinoe koja je poznata je po svom političkom aktivizmu.

Najčitaniji članci