Sport

Komentari 17

Nogometašice osvojile Cipar: Cure rasturaju, uložite u njih!

Nogometašice osvojile Cipar: Cure rasturaju, uložite u njih!

Bilo bi sjajno da se NK Osijek ujedini s tamošnjim ženskim klubom. Isto vrijedi za Dinamo, Rijeku, Hajduk. Imamo i jak Split. Nivo lige strašno bi se podigao i od toga bi svi profitirali, objašnjava izbornik Prskalo

Pod vodstvom izbornika Mate Prskala, hrvatske su reprezentativke na turniru u ciparskoj Larnaci remizirale s Meksikom (1-1) te preokretom pobijedile favoriziranu Finsku (3-2), što im je naposljetku bilo dovoljno za osvajanje titule pobjednica turnira.

- Jako dobar turnir i vrhunska predstava naših djevojaka. Bilo je tu puno bolje rangiranih ekipa od nas, ali naše reprezentativke su me oduševile - javio nam se presretni izbornik Prskalo pa dodao:

- Baš mi je drago da su nas pozvali na ovakav jedan turnir poput Ciprskog ženskog kupa. Da nije bilo HNS-a i njihovih napora ne bi bilo ni ovog rezultata. Pomažu nam da napravimo malo ozbiljniji iskorak i postanemo sila. U zadnjih nekoliko godina uložili su velika sredstva da podignemo ženski nogomet.

Kad možemo očekivati da naše reprezentativke postanu dio europske i svjetske elite?

- Pokazale su na ovom turniru veliko zajedništvo. Trebamo prvo krenuti od temelja. Talent imamo, ali potrebna su puno veća ulaganja. Naše reprezentativke spremne su na odricanje, jako brzo shvaćaju nogomet i razumiju taktičke postavke. Razlika između žena i muškaraca samo je u morfološkim sposobnostima - objasnio nam je izbornik pa dodao:

- Pa pogledajte zadnje Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Stadioni do vrha puni, a nogomet sjajan, kakvi su golovi padali. Dobio sam informacije da će u idućih nekoliko godina Fifa i Uefa još više uložiti u ženski nogomet.

Jeste li se na Cipru bojali korone?

- Ma kakvi, mi smo sportaši. Utakmice su nam bile na prvom mjestu što se vidi i po konačnom rezultatu, haha. Nismo toliko pratili medije pa nas je zaobišla cijela ta strka. Dakako, nije bilo rukovanja i svega ostalog što je preporučeno. Iako, djevojke su se više šalile s tim, bilo je zezancije i smijeha. Igračice koje su u Italiji nisu ni došle na okupljanje, liječnička služba je odlučila da ne dolaze na okupljanje.

Ženski nogomet sve više napreduje. Moćni klubovi poput Liverpoola, Arsenala, Lyona i ostalih ulažu ozbiljan novac u ženske ekipe. Bi li takav primjer bio dobar i u hrvatskom klubovima?

- Apsolutno! Pa to bi nas diglo još pet koplja iznad. Bilo bi sjajno da se NK Osijek ujedini s tamošnjim ženskim klubom. Isto vrijedi za Dinamo, Rijeku, Hajduk. Imamo i jak Split. Nivo lige strašno bi se podigao i od toga bi svi profitirali. Nadam se da će do toga što prije doći.

Zašto nema više vaših kolega i eminentnijih trenerskih imena u ženskom nogometu?

- Ne mogu govoriti u ime svojih kolega. Jesu li to predrasude ili nešto treće... Ja sam došao jer je to za mene bilo nešto novo, veliki izazov - završio je izbornik.

Spomenimo za kraj kako je hrvatska reprezentativka Ivana Rudelić proglašena je za najkorisniju igračicu turnira, a Izabela Lojna s dva je pogotka u 180 odigranih minuta završila na trećem mjestu ljestvice strijelaca.

S obzirom da je reprezentacija Tajlanda nedugo prije početka turnira morala otkazati dolazak, ekipe su odigrale različit broj utakmica te su pobjednice odlučene koeficijentom osvojenih bodova: tako je Hrvatska ostala prva s koeficijentom osvojenih bodova 2, slijedi Finska s 1,3, zatim Meksiko i Češka s 1, dok je posljednja Slovačka s 0,5.

 

Najčitaniji članci