Obavijesti

Sport

Komentari 19

Ima 'krivo' ime, bio moćan kao Messi, a danas pliva u novcu...

Ima 'krivo' ime, bio moćan kao Messi, a danas pliva u novcu...
1

JOHN OBI MIKEL Nigerijski kapetan siguran je da će sa suigračima doći do pobjede protiv Hrvatske u subotu. On je predvodnik 'superorlova', a za njega možemo najkraće reći da je prilično živopisan tip...

VIDEO

Znamo točno što trebamo napraviti i uvjeren sam da ćemo protiv Hrvatske napraviti sve dobro, riječi su Johna Obija Mikela (31), nigerijskog kapetana i 'desetke'.

Mikel je zapravo - Michael. Bizarna priča koju potpisuju Nigerijci datira iz 2003. kada su se mladi 'superorlovi' pripremali za U-17 Svjetsko prvenstvo.

Tamošnji savez poslao je Fifi popis igrača na kojem je John Michael Nchekwube Obinna postao - Mikel John Obi. Nogometaš je jednostavno odlučio zadržati svoje novo ime...

OK, znamo za Messija... Ali tko je ovaj?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako trenutno igra u kineskom Tianjinu i dalje je najveća faca reprezentacije zbog svog jedanaestogodišnjeg staža u londonskom Chelseaju gdje je osvojio sve što se osvojiti moglo. Izrazito fizički moćan veznjak prvi put je zasjao istodobno kad i Lionel Messi.

Bilo je to 2005. na Svjetskom U-20 prvenstvu kada su Nigerijci završili drugi, odmah iza Leove Argentine. 

Messi je već tada bio tip oko kojeg se sve vrtjelo, tip koji je uzeo MVP nagradu bez previše muke, a korak iza njega našao se baš današnji nigerijski lider.

Mikel je sam nosio Nigeriju do drugog mjesta i osvojio 'srebrnu loptu' i to je odmah zapalilo najveće svjetske klubove.

Ono što je bio Messi Argentini, to je Mikel bio Nigeriji. Mogli su na terenu u tom trenutku baš sve, iako su igrali različite pozicije.

VIDEO

Djelovalo je to kao da su isti nivo pa ne čudi što su se za Mikela počeli otimati baš svi diljem Europe. I dok je Leo Messi mirno nastavio svoj razvoj u Barceloni, Mikel je već kao tinejdžer morao proći dobru školu.

Neviđena transfer sapunica

Iskusnom Škotu Alexu Fergusonu snažni mladi veznjak iz norveškog Lyna odmah je zagolicao maštu. Upariti ga sa velikim Paulom Scholesom bila je njegova ideja pa se krenulo u realizaciju projekta, a mladić je došao na probu.

Ispričao je jedan od prvih susreta sa slavnim Škotom.

- Zvao me u svoj ured jedan i rekao: Obi Wan, znaš što su mi za tebe rekli Scholes, Keane i svi moji igrači? Rekli su mi da te dovedem čim prije - prepričao je Mikel pa nastavio:

- Nisam mogao vjerovati. Bio sam dječak iz Afrike, a trenirao sam s ponajboljim igračima svijeta.

Instantno su bili sve dogovorili krajem travnja 2005. 

Oko šest milijuna eura Englezi su poslali za Norvešku i igrač je trebao stići u siječnju 2006. na Old Trafford. 

Mikel se već slikao s dresom Uniteda, bio je presretan. Zamišljao se s brojem 21 kojeg je držao u rukama, taj crveni dres bio je njegov san. A onda je sve propalo...

Pojavio se Chelsea, tada u velikom naletu potpomognut beskrajnim novcem Romana Abramoviča koji je ustoličio beskompromisnog Josea Mourinha.

Pronašli su 'plavci' način jer su se neki Mikelovi agenti dogovori s londonskim klubom prije cijelog posla s Unitedom, iako je Lyn to demantirao. Mikel i njegova obitelj počeli su primati prijeteće poruke nakon transfera u United, a sam igrač u Norveškoj dobio je osobnog stražara i morao se preseliti u 'sigurnu kuću'.

U jeku zavrzlame njegov Lyn igrao je utakmicu kupa protiv Klemestruda, a Mikel je tu utakmicu gledao s tribina. Odjednom je nestao nakon susreta s jednim od svojih menadžera, a sve to izazvalo je čak i policijsku istragu jer se posumnjalo da je igrač bio - otet!

Ispostavilo se ubrzo da je Mikel otputovao u London sa svojim menadžerom Johnom Shittuom i to baš u doba kad je Alex Ferguson osobno htio doći u Oslo kako bi dodatno porazgovarao s vidno zbunjenim Nigerijcem.

Suze za Unitedom

Devet dana nakon 'nestajanja' pojavila se vijest kako je John Obi Mikel potpisao za Chelsea. Ispričao je za engleski Sky Sports News kako je bio pod velikim pritiskom gdje su ga doslovce tjerali da potpiše za United što su iz odaja 'crvenih vragova' odmah etiketirali kao - laž.

Objasnio je potom kako je baš Chelsea taj klub o kojem je maštao, iako engleski mediji imaju informaciju da je Mikel nakon propalog transfera u United satima plakao.

Chelsea je intervenirao te potom platio Manchester Unitedu oko 8 milijuna eura i Lynu oko 6 čime je Mikel u lipnju 2006. postao igrač londonskog kluba. Postao je kompletan veznjak, sposoban igrati ispred obrane kao razigravač, ali i 'box to box' veznjak.

Obijeva igra oslanja se na snagu, no nije on običan 'fizikalac' u vezi. Zna podvaliti loptu, udariti po golu... Opet, ne možemo reći da je klasična 'desetka', iako je taj broj cementirao u reprezentaciji. Kapetan je, pa valjda može izabrati koji će broj nositi.

- Mislio sam da će me našamarati u tunelu prije utakmice s Unitedom - rekao je Mikel o svom prvom susretu s Fergusonom po dolasku u Englesku.

Fergie je to bacio pod tepih, a Mikel je već u svojoj prvoj Premiership sezoni imao 89.93% točnih dodavanja po čemu je bio najbolji u prvenstvu.

Otmica oca

Gubio je najmanje lopti i važio za veznjaka oko kojeg je Chelsea mogao uspostaviti stabilnost u igri. Za nagradu, već u sljedećih nekoliko godina Nigerijac si je kupio pet Bentleyja različitih boja.

Mikela se jedno vrijeme sumnjičilo kako je oteo nigerijskog repera 2facea jer se ovaj, navodno, odbio rukovati s njim u londonskom noćnom klubu. Ipak, obojica su to sve demantirali.

Ipak, najveću životnu dramu proživljavao je prije sedam godina.

Otac nogometaša Chelseaja je otet od strane nepoznatih otmičara 12. kolovoza 2011., a sedam dana nakon toga iznijeti su i zahtjevi za otkupninu. 

Nije poznato je li John Obi Mikel platio otkupninu, a nigerijska policija tvrdi kako su oni oslobodili Mikela starijeg. 

- Otkrili smo napadače u gradu Kano i uhvatili ih. Radi se o bivšim pripadnicima paramilitarnih formacija - rekao je tadašnji glasnogovornica nigerijske policije Olusole Amorea.

Oteti Michael Obi dao je samo jednu kratku izjavu. 

- Otmičari su me jako tukli -  rekao je oslobođeni otac poznatog nigerijskog nogometaša.

Mikel u Nigeriji važi za pravog ženskaroša, no njegovo srce pripada Ruskinji Olgi Dijačenko. Upoznali su se 2013. u Londonu i ljubav je odmah planula.

Pun je love

Olgin otac je milijarder s lancima tvrtki u Londonu, a da bi John mogao biti s Olgom, morao je ostaviti nigerijsku kraljicu sapuna, Sandru Okagbue. Ubrzo je nigerijsko-ruski par dobio blizanke Miu i Avu.

 

With my firecrackers, Mims and Pooh2 posing non stop ♥️

A post shared by Mikel Obi (@mikel_john_obi) on

S njim nema šale. Nakon što je engleski sudac Mark Clattenburg sudio na štetu njegovog Chelseaja krajem 2015., Mikel je uletio u njegove odaje i zaprijetio mu da će mu polomiti noge.

Kasnije se branio kako mu je arbitar za vrijeme utakmice govorio da je 'crni majmun'. 

Mikel danas u Kini zarađuje 8,2 milijuna eura godišnje i tvrdi kako njegova karijera odlaskom u Aziju nije krenula silaznom putanjom nego da je još bolji igrač nego prije. U godinu i pol kineske avanture ima (tek) 17 nastupa i dva zabijena gola.

International Friendly - Czech Republic vs Nigeria

Ipak, kapetan nije najplaćeniji kineski igrač današnjice. Ta titula pripada napadaču Odionu Ighalu koji u Changchunu ima oko 11 milijuna eura po godini. I taj trpa - u 38 utakmica zabio je 22 gola!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske