Obavijesti

Sport

Komentari 14

Nova rukometna sila: Svijete, pripremi se! Portugalci su došli

Nova rukometna sila: Svijete, pripremi se! Portugalci su došli
4

Sada na zapadu Europe predviđamo drastičan porast prodaje dresova Alfreda Quintane, Alexisa Borgesa, Luisa Fradea, Ruija Silve, Dioga Branquinha, Luisa Fradea, Joaa Ferraza

VIDEO

Oduvijek su majstori s nogometnom loptom. Udarali je na travnjaku ili parketu. Od nekad Eusebija, Ruija Coste, Luisa Figa do danas Cristiana Ronalda, pa Ricardinha u futsalu... Teško da je u Portugalu sagrađena kuća ili stan u kojem nema dresa s tim najvećim portugalskim nogometnim proizvodima.

Rukomet? Ako je jedan stanovnik Lisabona od njih 100 prije Europskog prvenstva znao nabrojati prvu sedmorku rukometne reprezentacije... Plafon! 

Sada na zapadu Europe predviđamo drastičan porast prodaje dresova Alfreda Quintane, Alexisa Borgesa, Luisa Fradea, Ruija Silve, Dioga Branquinha, Daymara Saline, Joaa Ferraza... Niste čuli ni za koga? Bez brige. Teško da je i prosječan Portugalac.

Handball - 2020 European Handball Championship - Main Round Group 2 - Portugal v Sweden

Portugalci su najveći hit Eura. Da bi mogli nešto ozbiljno skuhati, najavili su skinuvši na otvaranju Francuze, uz Dance, po kladionicama uoči početka, "zicere" za polufinale. A za ulazak među 4 najbolje reprezentacije Europe nakon uništavanja aktualnog europskog viceprvaka Švedske usred Malmöa ozbiljan su kandidat Portugalci. Kako? Odakle?

Pa, dobro pitanje jer od 2006. godine nije ih bilo na rukometnoj mapi, tada su u Europi završili 15. Tri godine ranije zadnji su put nastupili na svjetskom prvenstvu. Teško da i bi da nisu bili domaćini. Mi Hrvati, nek' se opet podsjetimo, tu 2003. posebno pamtimo. 

Novac iz nogometa

Najveći sportski klupski brendovi poput Porta, Benfice, Sportinga i Brage posljednjih su godina dali ozbiljan financijski zamašnjak svojim rukometnim kolektivima. A gdje ima novca, ima i kvalitete. Prije ili kasnije doći će i rezultat, s njime i mladost. A portugalska, ona do 19 i 21 godine, lani je igrala polufinala svjetskog prvenstva. Ništa, dakle, nije slučajno.

Porto i Sporting više nisu samo sudionici Lige prvaka. Porto je nedavno skinuo Kiel u gostima, Sporting lani igrao osminu finala. Benfica je prošle sezone dovela Danca Renea Tofta Hansena, Srbina Petra Đorđića, ranije Makedonca Borka Ristovskog, Francuza Kevynna Nyokasa. Htjela je i još jednog, Sorhainda... 

Međutim, nisu "zloupotrijebili" novac. Porto, aktualni prvak, ima tek pet stranaca, koji ionako nisu u glavnoj ulozi, i s osam igrača čini polovicu reprezentacije. Samo trojica igraju u inozemstvu, jedan od njih (Ferraz) otišao je iz bundesligaša Wetzlara u švicarski Suhr Arau, koji je prosjek i za švicarske prilike, samo kako bi se izborio za minutažu i Euro.

Handball - 2020 European Handball Championship - Main Round Group 2 - Portugal v Sweden

Diogo Silva, desni bek Celja, recimo, bio je najbolji strijelac SP-a U-21, ali mjesta za njega ovdje nije bilo. Tek od te potentne juniorske i kadetske mladosti jest za pivota Luisa Fradea koji već sada može birati klub.

Pa na sve dodajte da su ovdje bez svog najprepoznatljivijeg imena, Gilberta Duartea koji je igrao u Barceloni, sada u Montpellieru. Ali njihove navijače zabavljaju drugi. Primjerice, rezervni golman, djedica Umberto Gomes (42) koji uđe i obrani sedmerac. Ili rukometni Edgar Davids - Rui Silva. Prije tri godine deset minuta prije početka utakmice zabranili su mu da zbog prepoznatljivih naočala igra protiv Slovenije. S kojom bi mogli, dobiju li i Island, odlučivati o polufinalu.

Handball - 2020 European Handball Championship - Main Round Group 2 - Portugal v Sweden

- Imamo visoke ambicije na prvenstvu i to ne skrivamo. Imali smo tešku grupu, ali vjerovali smo u svoje mogućnosti. Nikoga se ne bojimo, a to smo i pokazali na terenu - govorio je izbornik Paulo Pereira.

Bo'me jesu. Svijete, pripremi se. Portugalci su došli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović