Obavijesti

Sport

Komentari 15

Novac im je važniji od medalje: Benderu prijetili suspenzijom

RAT TENISICA Draganu Benderu prijetili su da dvije godine neće igrati košarku ako ne pristane na pritiske iz Hrvatskog košarkaškog saveza i odustane od nastupa...

VIDEO

Umjesto da se pokriju ušima i plate penale za nevjerojatan propust pri potpisivanju ugovora s tehničkim sponzorom Jordan Brandom, čelnici HKS-a pokušali su prisiliti Dragana Bendera da prekrši svoj ugovor s Adidasom.

A kad nisu uspjeli ni dogovorom ni prijetnjama suspenzijom, odlučili su bez njega nastupiti na SP-u do 19 godina. Između bonusa iz ugovora s tehničkim sponzorom i osvajanja medalje s najboljim igračem u generaciji na svijetu, čelnici HKS-a izabrali su ovo prvo, a Bendera poslali kući.

HKS je prošle godine potpisao desetogodišnji, 5,5 milijuna eura vrijedan ugovor s Jordan Brandom, u kojem stoji kako sve selekcije HKS-a moraju nositi njihovu odjeću i obuću. Jedina iznimka su seniori, koji sami mogu birati sportsku obuću. Istovremeno, Dragan Bender potpisao je ugovor s Adidasom na 4+4 godine.

Nemoguće je procijeniti koliko je taj ugovor vrijedan zbog brojnih bonusa, no upućeni nas uvjeravaju da bi Dragan, bude li izabran među prvih deset pickova na NBA draftu, što mu svi predviđaju, od bonusa zaradio više nego HKS za svojih deset godina ugovora, i to za sve selekcije!?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Time postaje jasnije i zašto Dragan nije zanemario ugovor, platio penale i zaigrao za reprezentaciju u drugoj sportskoj obući. Izvor blizak obitelj Bender kaže da je Dragan jako žalostan što ne može igrati te kako je ugovor s Adidasom bilo nemoguće zaobići.

- Adidas je procijenio Dragana kao najboljeg neameričkog igrač u svijetu u svojoj generaciji, koji ima potencijal biti u prvih pet pickova na NBA draftu. Zbog toga su u njega jako puno investirali i dobro se zaštitili ugovorom - otkrio nam je prijatelj obitelji Bender.

Problem HKS-a je što nitko nije predvidio da bi se u Hrvatskoj mogao pojaviti tako nadaren mladi igrač koji će privući pozornost korporacija koje se bave proizvodnjom sportske opreme i prije ulaska u seniore. No to je najmanje zlo. Veće je zlo što je situacija zapečaćena sve dok traje desetogodišnji ugovor HKS-a s Jordan Brandom. Svaki sljedeći nadareni klinac koji potpiše ugovor s drugom sportskom markom neće moći igrati za reprezentaciju Hrvatske. I nikome ništa.

- Još 15. lipnja Adidas je uputio e-mail HKS-u, a ja sam isto napravio 18. lipnja. Upozorili smo ih na problem, no nitko nije reagirao. Čekali su do zadnjeg dana, a Dragan je na pripremama igrao u svojoj obući. Frustrirajuće i razočaravajuće je da je Dragan zbog ovoga propustio SP, najveću smotru svoje generacije. Razumio bih da su mi rekli kako nije dovoljno dobar, odnosno da ga ne žele, ali njihov odgovor 'mi tu ne možemo ništa' me zaprepastio - kazao nam je Benderov menadžer Mauricio Balduchio i dodao:

- Tko to ima pravo stati na put ostvarenju sna jednog mladog igrača, tko ima pravo stati na put stvaranju jednog novog hrvatskog Dream teama s Tomićem, Šarićem, Hezonjom, Bogdanovićem i Benderom? Netko je iz Hrvatske cijelom košarkaškom svijetu poslao krivu poruku.

Potvrdilo se po tko zna koji put kako HKS još uvijek živi u davnoj prošlosti, kada su se problemi rješavali prijetnjama. Neslužbeno saznajemo kako su dan uoči prvenstva prijetili i Benderu suspenzijom FIBE na dvije godine, pokušavajući ga prisiliti da ipak zaigra.

No prazne prijetnje su možda prolazile prije 10-20 godina, danas više ne. Očito je neke zaposlenike HKS-a vrijeme odavno pregazilo, a za to je u prošlosti bilo jako puno primjera, iz kojih na žalost nitko ništa nije naučio. I to je, među ostalim, jedan od razloga što iz sporta kojim smo se svi ponosili, medalju s velikog natjecanja čekamo 20 godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka