Obavijesti

Sport

Velika čast: Novinar 24sata Hrvoje Tironi dobio nagradu za najbolji sportski komentar

Velika čast: Novinar 24sata Hrvoje Tironi dobio nagradu za najbolji sportski komentar
3

Njegovi osvrti, kolumne, vijesti i stručne analize koje je imao tijekom emisija zaista su plijenili pozornost javnosti te je portal imao možda i rekordnu posjećenost za to vrijeme u godini, pišu u HZSN-u

VIDEO

U dvorani su svi ustali i zapljeskali. Neki su i zaplakali. Naravno, bile su to suze radosnice. Hrvoje Tironi (40), novinar 24sata, dobio je nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za komentar godine. Riječ je o komentaru nakon polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva u Katru "Nema tuge, nema razočaranja, samo ponos i iskrena poruka: Vatreni, vi ste mali, ali ste veliki!".

- Hrvoje Tironi vodio je medijske aktivnosti 24sata u Zagrebu tijekom cijelog SP-a. Svojim djelovanjem dao je velik doprinos kvalitetnom praćenju nogometnog prvenstva kroz tiskani medij (print 24sata), internetski portal 24sata te specijalnu emisiju koja se prikazivala na internetskom portalu 24sata.hr. Njegovi osvrti, kolumne, vijesti i stručne analize koje je imao tijekom emisija zaista su plijenili pozornost javnosti te je portal imao možda i rekordnu posjećenost za to vrijeme u godini. Tironi se ističe među kolegama stručnom obradom tema, zanimljivim sugovornicima te širokim spektrom znanja, a posebno je bio zapažen njegov komentar nakon utakmice Hrvatske s Argentinom - stoji u objašnjenju HZSN-a.

- Velika mi je čast što sam u društvu respektabilnih sportskih novinara, od kojih su mi neki bili uzori, dobio nagradu za najbolji sportski komentar 2022. godine. Nasreću, naši sportaši su nas kroz prošlost naviknuli na sjajne uspjehe, a prošle godine u tome je prednjačila nogometna reprezentacija. Sigurno da i nas sportske novinare sjajni rezultati dodatno inspiriraju, daju nam više elana, želje i motivacije - rekao je dobro raspoloženi  Tironi.

Unatoč porazu protiv Argentine, Hrvoje je bio doista dobro inspiriran, nije zamjerio poraz nego je komentarom podignuo raspoloženje u svlačionici Hrvatske, koja je stigla do bronce.

Brojni laureati

Dugogodišnji sportski novinar i urednik Darko Kolombo dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok je novinar godine Tomislav Dasović iz Večernjeg lista.

Kolombo je radio u Vjesniku, a od 1984. godine bio je urednik sportske rubrike i deska. Kao iskusan i etabliran novinarski kadar prihvatio je 1998. godine izazov koji ga je vratio na uredničke početke - postao je urednikom sportske redakcije novopokrenutog Jutarnjeg lista. Uz brojne druge dužnosti, Kolombo je bio predsjednik HZSN-a u mandatu od 1983. do 1987. godine.

U protekloj 2022. godini svojim je tekstovima, intervjuima, kritikama i komentarima novinar godine Tomislav Dasović ostavio važan trag u hrvatskom novinarstvu. Radio je ekskluzivne intervjue sa Zlatkom Dalićem, Ivanom Rakitićem, Lukom Modrićem, Borom Milutinovićem, izvještavao s nogometnog SP-a u Katru kao jedini novinar Večernjeg lista, radio reportažu iz sjedišta Uefe u Nyonu, pisao sjajne priče iz prošlosti hrvatske nogometne reprezentacije i Dinama, bavio se aktualnim problemima hrvatskog nogometa.

Dodjela godišnjih nagrada i priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara

HZSN u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) od ove godine pokreće nagrada Milka Babović za promoviranje ženskog sporta, a prva dobitnica je Antonija Dujmović i emisija Ženska strana sporta Sportske televizije (SPTV). Urednica Dujmović nikad, ni u jednoj emisiji ne inzistira na razlikama u ženskom i muškom bavljenju sportom, već na jednostavan i pristupačan način od svojih gostiju traži informacije o tome kako treniraju, što rade izvan sportskih terena, kakve probleme imaju kao sportašice ili da pričaju o projektima koji unaprjeđuju ne samo žensku stranu sporta, već kompletan hrvatski sport, stoji u obrazloženju.

Priznanje za fotografiju dobio je Igor Kralj iz Pixsella, priznanje za komentar Hrvoje Tironi iz 24sata, dok je priznanje za intervju otišlo u ruke Alena Lesičkog iz Germanijak.hr.

Dodjela godišnjih nagrada i priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara

Priznanje za lokalno novinarstvo pripalo je Umbertu Piasevoliju iz Hrvatskog radija Zadar, priznanje za tv-reportažu dobili su Vlado Boban i Stipe Antonijević iz Nove TV, a priznanje za dokumentarni film uzeo je Zlatko Mijoč iz MAXSporta, režiser filma Generacija '82, posvećenog 40-toj obljetnici legendarnog Dinamova osvajanja naslova prvaka.

Priznanje za press službu otišlo je u ruke Tomislava Pacaka iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), priznanje za suradnju s medijima pripalo je atletičarki Matei Parlov Koštro, a posebno priznanje za projekt SP 2022 u nogometu dobio je HRT, za projekt Qatara.

Na tradicionalnoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu ponovno se okupila sportska i politička elita. Nazočni su bili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, državni tajnici za sport Tomislav Družak i Josip Pavić i mnogi drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima