Obavijesti

Sport

Komentari 20

Novo nogometno pravilo: Ovo više neće biti kažnjiva ruka...

Novo nogometno pravilo: Ovo više neće biti kažnjiva ruka...

IFAB je priopćio kako od 1. srpnja neće svaka ruka napadača u protivničkom šesnaestercu biti kažnjiva. Bude li uz tijelo i ne igra li njome namjerno, golovi koji nakon toga padnu vrijedit će

Tijelo zaduženo za kreiranje nogometnih pravila IFAB odlučilo je promijeniti odredbu vezanu uz slučajno igranje rukom napadača u akciji koja rezultira golom.

"Slučajno igranje rukom koje bi dovelo do toga da suigrač u nastavku akcije zabije gol više neće biti kažnjivo", odlučio je IFAB na svom godišnjem zasjedanju.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako funkcionira VAR soba

Pokretanje videa ...

Novo pravilo trebalo bi zaživjeti od 1. srpnja.

Da je ono bilo na snazi od ove sezone, gol Stefana Lončara za Istru protiv Rijeke (1-1) na Rujevici 14. veljače u 11. minuti vrijedio bi.

Sudac Dario Kulušić tad ga je poništio na intervenciju VAR ekipe jer je na snazi pravilo da je svako igranje rukom u šesnaestercu napadača, u akciji iz koje je pao gol, kažnjivo. Rukom je tad igrao Šime Gržan. Točnije, suparnik ga je pogodio u lakat.

POGLEDAJTE TU SITUACIJU OD 1:20:

Promijenili su to pravilo ga nakon silnih problema u pregledavanju spornih situacija, pogotovo u Premiershipu. Kreatori pravila kažu da neće svako igranje rukom biti kažnjivo, pogotovo ne ono koje igračevo tijelo ne čini neprirodno većim.

Dođe li do igranja rukom tako da igrač značajno poveća obujam tijela, suci će ga i dalje kažnjavati.