Obavijesti

Sport

Komentari 2

Obitelj, prijatelji i kolege odali su počast Tomislavu Židaku

Obitelj, prijatelji i kolege odali su počast Tomislavu Židaku
22

Na komemoraciji za Tomislava Židaka govorili su Ćiro Blažević, Anton Samovojska, Goran Ogurlić, Krešimir Bagić, a odabrane kolumne čitao je Zlatko Vitez

VIDEO

Komemoracija za legendu hrvatskog sportskog novinarstva Tomislava Židaka u Gradskom dramskom kazalištu Gavella otvorena je himnom najdražeg mu Dinama, pjesmom Pipsa 'Dinamo ja volim'.

Obitelj, prijatelji, novinari, sportaši, posebno nogometaši iz različitih generacija, oprosti su se urednika i kolumnista Sportskih novosti i Jutarnjeg lista, legende našeg novinarsta, učitelja i uzora generacija hrvatskih novinara, čovjeka koji je obilježio desetljeća pisanog novinarstva u Zagrebu i Hrvatskoj.

Nakon pjesme 'Dinamo ja volim' Zlatko Vitez okupljenima je pročitao odabranu Židakovu kolumnu, a onda su riječ preuzeli urednik Jutarnjeg lista Goran Orgulić te predstojnik Katedre za Stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Krešimir Bagić, koji je svojim studentima tumačio Židakove tekstove i njegov stil pisanja.

Nakon toga riječ su preuzeli sportski novinar Antun Samovojska te za kraj Ćiro Blažević. Za kraj komemoracije za velikana hrvatskog novinarstva odsvirana je Suza za zagorske brege. Posljednji ispraća je danas u Krematoriju groblja Mirogoj u 15.15 sati.

Obožavao je svoj Dinamo, a izvještavao s osam Olimpijskih igara

Židak je rođen 1. siječnja 1953.  u Vugrovcu kraj Zagreba, a nakon završene gimnazije studirao je pravo.

Novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu, da bi već iduće godine postao honorarni suradnik u Sportskim novostima u kojima od 1979. radi kao profesionalni novinar i u tom jedinom hrvatskom sportskom dnevniku ostaje sljedeća dva desetljeća. Od ožujka 1999. kao urednik reporter radi u Jutarnjem listu i najviše piše o nogometu, posebno o zagrebačkom Dinamu.

Iako ga većina čitatelja pamti po seriji sjajnih kolumni 'Iz maksimirske šume', koja je objavljivana u subotnjem magazinu Jutarnjeg lista,  a kasnije tiskana u knjizi, Židak je pisao o gotovo svim sportovima, a izvještavao je sa čak osam olimpijskih igara (Sarajevo 1984, Seul 1988. , Barcelona 1992., Atlanta 1996., Sydney 2000. ,Atena 2004., Peking 2008.,  London 2012. godine) te sa brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.

Za svoj dugogodišnji rad dobio je nekoliko novinarskih  priznanja, počevši od Nagrade Zvonimir Kristl, koje je 1982. godine Vjesnikova kuća dodjeljivala najboljim mladim novinarima , preko nagrade za novinara godine, koju mu je 2015. dodijelio Hrvatski zbor sportskih novinara, do posljednje za "Najbolji intervju" koju je od HZSN-a dobio 2016. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!
NAPUNIO RAČUNE

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!

Hrvatski trener je u godinu i osam mjeseci dobio čak tri otkaza. Prvi u rujnu 2022. godine u Osijeku pa je zatim preuzeo Trabzonspor gdje je postao bivši u listopadu prošle godine. Sad ga je smijenio i Union
Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići