Obavijesti

Sport

Komentari 0

Odjeci ruske invazije: Hitan sastanak Uefe, seli finale Lige prvaka i raskida s Gazpromom?

Odjeci ruske invazije: Hitan sastanak Uefe, seli finale Lige prvaka i raskida s Gazpromom?

UEFA je pod dodatnim pritiskom da odustane od svog ugovora vrijednog 35 milijuna eura godišnje s ruskim Gazpromom, koji također sponzorira Ligu nacija i finale Eura 2024. Ukrajinci su, pak, prekinuli prvenstvo

VIDEO

Na svim razinama osjećaju se posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Jasno, i na onoj sportskoj, ne samo u Ukrajini i Rusiji, već i u ostatku Europe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Harkov VIDEO

Mnogi su se ukrajinski sportaši, dakako, ujedinili. Napadač Benfice Roman Jaremčuk proslavio je gol protiv Ajaxa u Ligi prvaka skinuvši dres nakon čega je poljubio crnu majicu sa slikom "trozuba", kao znak podrške svojoj domovini. Za to ga vrlo vjerojatno čeka kazna Uefe.

Ukrajinac zabio u Ligi prvaka, Uefa zabranila ponovljenu snimku zbog političkih poruka
Ukrajinac zabio u Ligi prvaka, Uefa zabranila ponovljenu snimku zbog političkih poruka

Oglasili su se i branič Man. Cityja Oleksandr Zinčenko, veznjak West Hama Andrij Jarmolenko, ali i branič Osijeka Jevhen Čeberko.

- Zajedno smo jači. Slava Ukrajini - napisao je.

Ukrajinsko nogometno prvenstvo neće se prema planu nastaviti u petak, a predsjednik tamošnjeg saveza Volodimir Zelenskij je izjavio kako se kompletno prvenstvo odgađa na najmanje mjesec dana.

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin, pak, sazvao je izvanredan sastanak Izvršnog odbora za petak u 10 sati. Glavna tema moglo bi biti finale Lige prvaka koje bi se 28. svibnja trebalo održati na Krestovski stadionu u Sankt Peterburgu, no sve je više zahtjeva da se  preseli na neki drugi stadion.

I to je sada, nakon invazije, vrlo izgledno, a prvi u redu za zamjenu stoje Britanci. Britanski premijer Boris Johnson kazao je kako je 'nezamislivo' da se finale Lige prvaka organizira u Sankt Peterburgu.

Kao mogući novi domaćini finala pojavili su se londonski stadioni Wembley, Tottenham Hotspur Stadium te Olimpijski stadion na kojem igra West Ham United.

Gazprom Arena

UEFA je, također, pod dodatnim pritiskom da odustane od svog ugovora vrijednog 35 milijuna eura godišnje s ruskim Gazpromom, koji također sponzorira Ligu nacija i finale Eura 2024. Skupina europarlamentaraca o svemu je Uefi poslala molbu:

- Pozivamo da prestanete Sankt Peterburg i druge ruske gradove razmatrati za domaćinstvo međunarodnih nogometnih natjecanja, a prvi korak trebao bi biti vezan uz to da se izabere drugo mjesto održavanja finala Lige prvaka. Također, pozivamo vas da sazovete poseban sastanak Izvršnog odbora Uefe na kojem bi raskinuli suradnju sa Gazpromom kao u Uefinim sponzorom, te da razmotrite sankcije protiv ruskih dužnosnika koji su suučesnici u kršenju međunarodnog prava - stoji u u pismu skupine zastupnika u Europskom parlamentu. 

Podržava Putina: Abramoviču zabranili da živi u V. Britaniji!?
Podržava Putina: Abramoviču zabranili da živi u V. Britaniji!?

Inače, iz Uefe su službeno obznanili kako će se ruski Zenit iz Sankt Peterburga, za sada, normalno natjecati u Europskoj ligi gdje ovog četvrtka gostuje u Sevilli kod Betisa, u uzvratnom susretu play-offa tog natjecanja. U prvom dvoboju Zenit je na domaćem terenu izgubio od Betisa 2-3.

Problem bi se mogao pojaviti i u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Predsjednik Švedskog nogometnog saveza Karl-Erik Nilsson izjavio je da mu je nezamislivo da u Rusiji igraju potencijalnu utakmicu dodatnih kvalifikacija za SP u Kataru.

Švedska u dodatnim kvalifikacijama 24. ožujka na domaćem terenu igra protiv Češke, a Rusija kod kuće protiv Poljske. Ukoliko Švedska i Rusija pobjede, utakmica koja bi odlučivala o tome tko ide na SP igrala bi se u Rusiji 29. ožujka.

- To je mogući scenarij, ali kada smo se probudili jutros, spontano razmišljanje navodi na to da je nezamislivo da za nekoliko tjedana igramo nogometnu utakmicu u Rusiji. Kako sada stvari stoje, nema želje da igramo nogometnu utakmicu u Rusiji - kazao je Karl-Erik Nilsson koji nije pozvao da se Rusija izbaci iz kvalifikacija za SP.

Treneri i nogometaši Šahtara zapeli u kijevskom hotelu! 'Situacija je ozbiljna, molite se'
Treneri i nogometaši Šahtara zapeli u kijevskom hotelu! 'Situacija je ozbiljna, molite se'

- Mislim da ne bi trebali naglo donositi odluke. Trebali bi uzeti vremena i vidjeti što je potrebno učiniti. Trenutno je važno da se položi oružje, i da zavladaju mir i sloboda.

Predsjednik Švedskog nogometnog saveza kazao je da bi želje Ukrajinaca trebale biti vodič za nogometnu reakciju.

- Trenutno Ukrajinci imaju puno važnijeg posla od nogometa, ali važno je da zahtjev dođe iz Ukrajine. Budućnost dolazi i morat ćemo pokazati solidarnost s našim nogometnim prijateljima u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo koja će biti Modrićeva uloga sljedeće sezone i kako će Real izgledati: Mbappé će čekati broj
'GRADILIŠTE' U MADRIDU

Evo koja će biti Modrićeva uloga sljedeće sezone i kako će Real izgledati: Mbappé će čekati broj

Luka već neko vrijeme odgaja Ardu Gülera (19). Turčin je u španjolskog prvaka došao ljetos za 20 milijuna eura iz Fenerbahčea i dobiva sve više minuta. U sezoni 24/25. preuzet će veći dio Modrićevih minuta

Usik u rekordnom roku pokorio tešku kategoriju! Je li postao i najveći boksač svih vremena?
KAKAV SPEKTAKL!

Usik u rekordnom roku pokorio tešku kategoriju! Je li postao i najveći boksač svih vremena?

Plus+ U listopadu će se Usik i Fury boriti opet. Što znači da će se odreći IBF pojasa, za koji će boksati Hrgović i Dubois. Pobjednik tog meča mogao bi na Usika. Ili na Furyja. Dvojac koji je ipak trenutačno razina više. Barem jedna...
Gvardiol i Kova prvaci Engleske! City uzeo 10. titulu Premier lige
ARSENAL TUGUJE

Gvardiol i Kova prvaci Engleske! City uzeo 10. titulu Premier lige

Manchester City ništa nije prepustio slučaju i u posljednjem kolu Premier lige pobijedio je West Ham 3-1. Joško Gvardiol i Mateo Kovačić postali su prvaci, City je naslov osvojio četvrti put u nizu i 10. put u povijesti