Obavijesti

Sport

Komentari 8

Odlazak velikana: Zbogom, neponovljivi plavi devet

Odlazak velikana: Zbogom, neponovljivi plavi devet
13

Ponosan, nesavitljiv, nepotkupljiv, vjeran i uvijek svoj. Neponovljivi nogometaš i veliki čovjek, uzor i idol bio je Dražan Jerković, Dinamova legenda

VIDEO

Slomio ga je njegov ponos. Cijeli život bio je dostojanstven i nije mogao podnijeti svoju bespomoćnost, tužno priča Ante Vrdoljak, prisni Jerkovićev prijatelj. Prije devet dana jednom od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena amputirana je lijeva potkoljenica. Šećerna bolest s kojom se dugo nosio uzela je danak. No izgledalo je da se Draža dobro oporavlja u KBC-u Rebro, gdje su ga pohodili prijatelji, a štovatelji iz svijeta zvali su i raspitivali se za zdravlje jedine istinske “plave devetke”. Kažu da je bio dobre volje, čak se znao i našaliti na vlastiti račun, govoreći da ga svrbi peta na lijevoj nozi.
- Samo dva sata prije nego će nas napustiti čuo sam se s njim. Potužio mi se da ima visoku temperaturu, 39. Rekao sam mu da je on devetka, pa je normalno da ima 39, a ne 38 - govori Vrdoljak.
Srce nije izdržalo, Dražan Jerković umro je u utorak u 22.15 sati.
U Dinamo je stigao iz Šibenika s deset godina. Njegovi prijatelji kažu da je bio jedan od rijetkih Dalmatinaca čiji se korijen izvanredno primio za zagrebačko tlo. Bio je pravi Zagrepčanac. Dinamov kroničar Fredi Kramer kaže da je bio najveći poslijeratni purger, jedini istinski junak Dinama.
Zbunjivao je svojim s imenom, mnogi su mislili da je Dražen.
- Njegova majka morala se podvrgnuti carskom rezu, porod je bio jako težak, operirao ju je profesor Dražanić. Iz zahvalnosti prema liječniku koji je na svijet donio njeno živo dijete, majka je sina nazvala Dražan - priča Vlatko Marković, koji se s najboljim prijateljem i kumom izgrlio dan prije smrti, nakon osam godina šutnje.

UVIJEK VJERAN DINAMU
Cijeli igrački vijek proveo je u Dinamu (1954. - 1965.) za koji je nastupao  315 puta i zabio 300 golova. Njegov rekord s 304 gola srušio je Igor Cvitanović, no on je za taj doseg morao odigrati čak 200 utakmica više.

PRVI STRIJELAC SP-A 1962.
Za Jugoslaviju je igrao 21 put, zabio je 11 golova. Bio je najbolji strijelac EP-a 1960. i SP-a 1962. u Čileu.

IZ TREĆE DO PRVE JUGOSLAVENSKE LIGE
Bio je trener prve momčadi Dinama u sezoni 1971./72., Klagenfurta, Villacha, a od 1976. do 1982. bio je trener Zagreba, s kojim je iz 3. ušao u 1. jugoslavensku ligu. Bio je prvi hrvatski izbornik (90./92), a Jugoslaviju je vodio na Mediteranskim igrama 1971. do zlata. Bio je Miljanićev pomoćnik na SP-u 1982.

RASNI GOLGETER, ALI I TIMSKI IGRAČ
Bio je pravi vođa napada, zabijao je, ali i svi oko njega su zabijali. U Dinamu kasnije nije igrao nitko tko je suigrače činio boljima kao Dražan. Isto se događalo i u reprezentaciji Jugoslavije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska