Obavijesti

Sport

Komentari 13

Okončan postupak licenciranja klubova: Split već ispao iz lige

Okončan postupak licenciranja klubova: Split već ispao iz lige
1

Tek smo saznali za odluku i mogu reći za sada da smo jako iznenađeni i razočarani te da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da klub vratimo tamo gdje je nekad bio, poručili su iz Splita

VIDEO

Završeno je dodjeljivanje licenca za nadolazeću sezonu.

Uefine licencije dobili su Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek, Lokomotiva, Slaven Belupo, a za 1. HNL još Cibalia, Gorica, Inter, Istra, Rudeš, Solin i Zagreb.

S tim da je Lokomotiva kao stadion prijavila Maksimir, kao i Gorica, a Rudeš će igrati u Kranjčevićevoj. Solin je, pak, prijavio Park Mladeži u Splitu.

Podsjetimo, plasman u 1. HNL izborio je Rudeš, a u zadnjem kolu 2. HNL igraju Gorica i Solin u izravnoj bitki za drugo mjesto i razigravanje s pretposljednjim prvoligašem. Gorica ima dva boda više.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Split je ostao bez licence i već je ispao iz lige.

- Tek smo saznali za odluku i mogu reći za sada da smo jako iznenađeni i razočarani te da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da klub vratimo tamo gdje je nekad bio, među elitne hrvatske klubove, tamo gdje mu je i mjesto - kazao je glasnogovornik RNK Split Branimir Jonjić te najavio službeno očitovanje kluba.

Iz kluba su poručili da su neugodno iznenađeni zbog dokumentacije koju su dostavili i da će napraviti sve u svojoj moći kako bi zadržali klub u elitnom rangu.

- Neugodno smo iznenađeni ovakvom odlukom HNS-a koju smatramo prestrogom jer smo od 15 dodatnih zahtjeva u potpunosti ispunili 13, dok smo za posljednja dva iznijeli neoborive dokaze kako ćemo i te ispuniti. RNK Split je klub sa bogatom tradicijom te ćemo se boriti kako bi sačuvali njegov dignitet i zadržali ga u najelitnijim natjecanjima HNS-a - poručili su iz RNK Splita.

Cjelovitu obavijest za medije i popis licenciranih klubova za prvu i drugu hrvatsku nogometnu ligu možete pronaći OVDJE.

- Uz molbe klubova za odgovarajuću licencu, pregled i procjenu dostavljene dokumentacije i informacija, ocjenu ispunjenja kriterija obavio je Odjel za licenciranje klubova HNS. U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2017/18.godinu sudjelovalo je 27 klubova, zaprimljeno je gotovo 4.500 različitih dokumenata, izvješća i očitovanja koje su tražitelji licence dostavljali kako bi dokazali ispunjenje kriterija - stoji u priopćenju HNS-a.

- O procjeni statusa ispunjenja kriterija tražitelji licence tijekom Središnjeg postupka licenciranja pravovremeno su obavještavani, kao i o preporukama za njihovo ispunjenje, putem lista provjere koje su klubovi-tražitelji licence tijekom postupka primili od Odjela. Tijela za licenciranje HNS, Komisija za licenciranje (1. stupanj) i Žalbeno tijelo za licenciranje (2.stupanj), neovisno i samostalno su obavila procjene sve raspoložive dokumentacije, dokaza, očitovanja i izvješća sadržanih u dosjeu svakog od klubova, te ocijenila ispunjenje kriterija i donijela odgovarajuće odluke u skladu s odredbama Pravilnika - stoji dalje u priopćenju.

Klubovi-sudionici 2017/18. Uefinih klupskih natjecanja sukladno Uefinom Pravilniku o licenciranju klubova i financijskom fair-playu od srpnja 2017. bit će pod Uefinim nadzorom. Do 15. srpnja 2017. morat će dokazati da u razdoblju 01.01.2017. – 30.06.2017. redovno podmiruju obveze prema zaposlenicima (uključujući i igrače s ugovorima) i/ili državi (porezi i doprinosi za zaposlenike), te drugim klubovima za obveze nastale iz djelatnosti transfera igrača. Isto će morati dokazati i za razdoblje do 30.09.2017. s obvezom izvještavanja do 15.10.2017. U slučaju propusta, Uefino Tijelo za financijsku kontrolu klubova izriče disciplinske mjere prekršiteljima sukladno prije spomenutom Pravilniku, a pravo žalbe moći će ostvariti pred Međunarodnim sudom sportske arbitraže (CAS) u Lausannei (Švicarska).

Klubovima koji krše ova pravila Uefino Tijelo za financijsku kontrolu klubova može izreći novčane kazne, mjere zadržavanja novčanih nagrada za sudjelovanje u Uefinim klupskim natjecanjima, ograničavanje broja igrača na listi za nastup u tim natjecanjima, itd.

Klubovi kojima godišnji relevantni prihodi odnosno rashodi prelaze 5 mil. eura, također podliježu obvezi poštivanja tzv. „Točke pokrića“, odnosno „Pozitivne nule, odnosno obvezi da posluju u okviru svojih financijskih sposobnosti i učestalo ne posluju s gubicima. U svezi s pravilom „Točke pokrića“, klub može s UEFA-om zaključiti dobrovoljni sporazum u kojem su individualno regulirane njegove obveze u odnosu na financijsku disciplinu i rezultat poslovanja u trajanju do najviše 4 godine. 

Klubovi – primatelji licence obvezni su Odjel za licenciranje redovito u propisanim rokovima obavještavati o svim promjenama u elementima koji čine kriterije za izdavanje licence. Primatelji licence također moraju tijekom licencirane natjecateljske 2017/18.godine ispunjavati kriterije, a što će i Odjel za licenciranje i samostalno nadzirati. Za slučajeve nepoštivanja spomenutih odredbi, Pravilnik predviđa mogućnost opoziva licence tijekom natjecateljske godine, a takav opoziv za posljedicu može imati izricanje disciplinskih kazni, pa sve do isključenja iz natjecanja HNS-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...