Obavijesti

Sport

Komentari 7

Đoković protiv Haasa: Novak igra za svoju prvu mentoricu...

Đoković protiv Haasa: Novak igra za svoju prvu mentoricu...
1

Smrt Jelene Genčić, mentorice i prvog trenera, ostavio je dubok trag na Đokoviću. U četvrtfinalnom meču Roland Garrosa, srpskog igrača čeka neugodni Tommy Haas

VIDEO

Kad je Murray prošle godine na US Openu napokon došao do Grand Slam naslova dosta je bilo ciničnih komentara da to nikad ne bi uspio bez vjetra. Tad je jako puhalo u New Yorku i Đoković se nije najbolje snašao u takvim uvjetima. Iako nije bilo tako vjetrovito, ponovo su uvjeti utjecali na igru prvog tenisača svijeta. Vjetar, ali i emocije. Đokovića je jako potresla smrt Jelene Genčić, njegove prve mentorice i zato prenosimo riječi kojima se oprostio od nje:

- U životu si me pripremala za puno toga. Za pobjede, trijumfe, naše trofeje, ali za naš rastanak sam potpuno bio nespreman. Znam da bi se ljutila kad bi sad odustao i time umanjio našu zadnju želju, da osvojim Roland Garros.

Novak je u prva dva seta djelovao odsutno. Naravno, to ne umanjuje zasluge Kohlschreibera. Uostalom, Nijemac je najviše kriv što nije uzeo više od jednog seta. Imao je čak 13 break-lopti, pet više od srpskog tenisača, ali je samo dvije realizirao. U drugom setu ih je propustio svih šest, a Đoković je svoju jedinu realizirao i tako izjednačio u setovima. Da je kojim slučajem Nijemac poveo 2:0 u setovima, uz vjetar i te nagomilane emocije, pitanje je kako bi reagirao. U međuvremenu se mogao osloniti na Kohlschreibera koji najbolje poene rijetko odigra u ključnim trenucima.

- Za njenu smrt sam saznao tek nakon meča s Dimitrovom i mislim da su napravili dobru odluku jer ne znam što bi napravio da su mi rekli prije meča. Prije samo dva tjedna sam pričao s njom o ovom turniru i rekla mi je da se moram fokusirati, da je ovo turnir koji moram osvojiti. Uvijek je bila velika inspiracija. Sad osjećam da ovo postaje moja misija - teško je do riječi dolazio prvi tenisač objašnjavajući koliko mu je značila Jelena Genčić, njegov prvi trener i kasniji mentor.

Gledajući statistiku, teško je shvatiti kako je Nijemac osvojio samo jedan set. Imao je čak 75% osvojenih poena na prvom servisu, zabio je 10 winnera više od Đokovića koji je napravio čak 42 neforsirane greške. Nole je u drugom i trećem setu imao po jednu break-loptu. Obje je iskoristio, a Nijemac nijednu od osam izborenih. Neki bi rekli, toliko puta već viđeno kod Kohlschreibera.

Haas je protiv Isnera umalo ispao najveći tragičar ove sezone, ali je uspio spasiti jedinu meč-loptu Amerikanca i onda napokon u petom setu iskoristiti 13. meč loptu. S druge strane, Youzhny je imao lagani posao protiv Tipsarevića koji se nije oporavio nakon maratona s Verdascom. Možda je to bila zamka za Rusa, možda je jednostavno imao loš dan, ali razvoj prva dva seta protiv Haasa nitko nije očekivao.

Nakon samo 49 minuta igre, Nijemac je vodio 2:0 u setovima uz tek dva izgubljena gema. Dovoljno je reći da je Youzhny u prvom setu ubacio jedan winner i 11 neforsiranih grešaka. U trećem je napokon malo proigrao, ali ni to nije bilo dovoljno. Osvojio je četiri poena manje i tri gema manje od Haasa. Dovoljno je bilo vidjeti reakciju Rusa, frustriranog svojom igrom (divljački razbijao reket). Možda je trebao napisati "sorry" na zemlji reketom, kao prošle godine.

- Osvojio sam osam ili devet gemova zaredom i to ponekad razbije plan igre suparniku. Mislim da je u tom trenutku počeo previše razmišljati o rezultatu, a ja sam samo nastavio igrati kako sam počeo i fokusirao sam se na to da mu ne dopustim priliku za povratak - komentirao je Haas nakon pobjede, dok je potišteni Youzhny rekao samo:

- Mislim da sam mu dao previše šansi. Probao sam igrati bolje, ali nije išlo. Što se tiče razbijenog reketa, nije imao sreće, što da kažem drugo.

Haas je dobio Đokovića u Miamiju, točnije, ostavio ga je na šest gemova. Bila je to prezentacija agresivnog tenisa s puno izlazaka naprijed i pametnog korištenja bekend slicea. Ovaj put će biti puno teže, ali 35-godišnjaka se ne smije otpisati.

- Igrati protiv prvog tenisača svijeta je veliki izazov, možda i najveći u tenisu. Znam da jako želi ovaj naslov jer mu on jedino nedostaje u bogatoj kolekciji - zaključio je veteran koji je plasmanom u četvrtfinale došao na korak do povratka u Top 10.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Roland Garros, četvrtfinale: 

Đoković - Haas (15.15 h)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše