Obavijesti

Sport

Komentari 2

On je stvorio Zubčića: Nije bilo lako, bio sam i trener i serviser

On je stvorio Zubčića: Nije bilo lako, bio sam i trener i serviser

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić i njegov trener Marko Šuman raskinuli su suradnju nakon 19 godina. Serviser će mu biti Kristijan Krasnić, a ime novog trenera još uvijek nije objavio

VIDEO

Filip Zubčić (29) ušao je u povijest hrvatskog skijanja sjajnim rezultatom u japanskoj Yuzawa Naebi. Zuba je uzeo zlato 2020. u veleslalomu i nastavio tamo gdje je Ivica Kostelić stao.

Tih su se dana o Zubčiću pisale ode. S razlogom. Majstor je u zemlji koja nema izraženu skijašku tradiciju gazio sve pred sobom. Utrkivao se s Kristoffersenom iz superbogate Norveške te sa Slovencem Kranjecom koji ima vrhunske uvjete za treniranje.

Pokretanje videa...

Filip Zubčić 01:18

Ipak, ime jednog čovjeka prolazilo je ispod radara. Marko Šuman (39) je ime. To je čovjek iz sjene koji je najzaslužniji za Zubčićeve rezultate. Čovjek koji je s Filipom radio svih ovih godina, a sada je nakon 19 godina došao kraj njihovom druženju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ooo, da. Suradnja je to koja traje od 2003., punih 17 godina - rekao nam je Šuman prije dvije godine, onako baš trenerski, bez prevelike euforije nakon prve pobjede njegovog pulena u Svjetskom skijaškom kupu.

- Počeli smo u klubu Medveščak, a od 2008. radim samostalno s njim. Trenirao sam o Medveščaku i Filipovu sestru Tamaru, bio je tu i naš slalomaš Matej Vidović. Tko je bio najtalentiraniji? Uh, bilo je tu svega. Kad malo stanem i razmislim, rekao bih - Filip. U veleslalomu je rasturao još na dječjim utrkama. U slalomu ga je nekad znao pobijediti Vidović, ali ukupno je Filip imao najbolje rezultate na domaćoj i međunarodnoj razini. Nemojte krivo shvatiti, nisu to bili rezultati poput Janice. Ona je ekstrem, ona je razbijala konkurenciju - pojašnjavao je Šuman.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom

Nakon pobjede u Yuzawi mobitel nije prestajao zvoniti.

- Uh, hrpu čestitki smo dobili. Posebno mi znače pohvale Ante Kostelića koji je bio s nama u Japanu i spremao Eliasa Kolegu. Bilo je turbulentno, nisam baš očekivao da će Filip do postolja nakon one greške u prvoj vožnji. Što sam mu rekao? Da se smiri i da će se greške događati. Maksimalno je riskirao i došao do rezultata karijere. 

Šuman i Zubčić godinama su prolazili "porođajne muke".

- Bilo je teško kad smo tek krenuli u priču na vrhunskoj razini. Na početku nije bilo novca. Morao sam Filipu biti trener, čovjek za kondiciju, ali i serviser skija. Ja sam mu morao pripremati skije. To je skijašima iz bogatijih zemalja nezamislivo. Sva sreća, došli su neki kvalitetniji rezultati pa je Zubčića prepoznao i Hrvatski skijaški savez te Vedran Pavlek koji nam je puno pomogao. I oni su uvidjeli da ćemo morati pojačati ekipu ako želimo imati Hrvata na najvišoj razini. Danas Filip ima kondicijskog trenera s kojim radi u Zagrebu, ja sam mu trener, Robert Horvat mu je serviser, s nama putuje i Filipov tata. Svi dobro radimo i rezultati se vide - govorio je tadašnji Zubčićev trener nakon čega je dodao:

- S nama je često i Ivica Kostelić koji je u našem timu savjetnik. Puno Filipu znači savjet takve ikone i bivšeg natjecatelja. Pa tko će ti dati bolji savjet od Ivice? 

Duga je to suradnja. Je li bilo i padova?

- U svakom odnosu ima uspona i padova. Da, bilo je trzavica, ali sve je to uobičajeno u sportu. Ipak, mislim da nam ide sjajno - govorio je Šuman.

Zubčića je tada dijelilo samo 56 bodova od prvoplasiranog veleslalomaša Kranjeca. 

- Uopće me ne iznenađuju Zubčićevi rezultati. Nismo očajavali ni nakon što je izletio u Söldenu u prvoj utrci sezone. Ni ovaj rezultat u Japanu nije me iznenadio. Znali smo da Filip to skijanje ima u nogama i da će rezultat kad-tad doći. Do kraja su još tri utrke i mislim da Filip ima šanse za mali Kristalni globus - govorio je Šuman prije dvije godine. 

Marko Šuman i Robert Horvat više neće biti trener i serviser našeg Filipa Zubčića, a ime novog trenera naš najbolji skijaš još nije objavio. 

POGLEDAJTE KAKO JE THE SAVAGE NOKAUTIRAO URSU:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener