Obavijesti

Sport

Komentari 6

Ona je splitska dama s mačem: Prelijepa Paula je 8. na svijetu

Ona je splitska dama s mačem: Prelijepa Paula je 8. na svijetu
19

NEMA JOJ RAVNE Paula Jukić (19) prvakinja je Hrvatske u maču i osma juniorka svijeta... Seniorska prvakinja postala je već s 14 godina. Studentica je prve godine splitskog Kineziološkog fakulteta

VIDEO

Mnogi sportaši su posve slučajno izabrali sport koji ih je kasnije proslavio, a jedan od primjera je i Splićanka Paula Jukić (19). Nakon što je zbog mononukleoze morala odustati od tenisa, prebacila se na mečevanje.

- Trener Dino Šourek me pozvao da se okušam. Čim sam ušla u dvoranu, bila je to ljubav na prvi pogled. Odmah sam osjetila da je to sport za mene i da ću mu posvetiti cijeli život - otkrila nam je simpatična Paula i dodala:

- Odmah mi svidjela ta elegancija, graciozna tijela u lijepim odijelima, dinamika... Mnogi mačevanje smatraju gotovo isključivo muškim sportom, no to su samo davno nametnute predrasude. Mačevanje je jednako i ženski sport. Nekome možda čudan ili neobičan, za mene prekrasan.

'Glava' je presudna

Paula je odmah pokazala da u njoj leži veliki talent, nakon nekoliko godina intenzivnog vježbanja zadivila je sve s tri zlata na državnom prvenstvu. S jedva 14 navršenih godina postala je kadetska, juniorska i seniorska državna prvakinja!?

U Hrvatskoj je odavno broj jedan, a odnedavno je ušla i u top deset svjetskih juniorki.

- Za sada sve ide po planu, Paula je trenutačno osma na rang listi, a pred nama su još zadnji turnir Svjetskoga kupa te EP i SP. Cilj nam je dodatno napredovati i ući u krug kandidatkinja za medalju – kaže Paulin trener Dino Šourek.

Paula Jukic

Učenje na putovanjima

Iako je u mačevanju već deset godina, Paula je tek na početku mačevalačke karijere jer se u ovom sportu najbolji rezultati postižu u zrelijoj dobi.

- Aktualni svjetski prvak je osvojio zlato u 41. godini, tako da za mene ima još itekako vremena. Teško je reći koliko će me mačevanje ‘držati’, jer kod nas baš i nisu uvjeti kao recimo u Italiji ili Francuskoj, gdje je taj sport na puno većoj razini.

Paula Jukic

Cilj je nadmudriti protivnika

- Nadam se da ću dugo ostati u mačevanju jer pri postizanju vrhunskih rezultata dominiraju iskustvo i koncentracija, i zbog toga ga često uspoređuju sa šahom, samo što je u mačevanju jako važna i fizička komponenta. U mačevanju je cilj nadmudriti protivnika, odvući mu pozornost, biti nepredvidiv, a za to je potrebna i mentalna i tjelesna snaga.

Mačevanje je zbog zaštitnih odijela i maski danas posve bezazlen sport, no nije tako bilo baš uvijek.

- Prije se mačevalo zbog časti ili tijekom sukoba. Mi smo danas puno slobodniji, napadamo, riskiramo, ali da s druge strane stoji pravi mač i da nemam zaštitu, tri puta bih promislila prije nego što bih se usudila krenuti u napad. Čudno mi je i nepojmljivo da se netko mačem borio za život.

Paula Jukic

Paula je studentica prve godine splitskog Kineziološkog fakulteta i svakodnevno se bori uskladiti obaveze. Ujutro je u teretani, potom na fakultetu, popodne je trening mačevanja, a vikendima putovanja.

- Na svakom fakultetu se moraš potruditi, ali s obzirom na to da se ja bavim sportom, onda mi je nekako lakše na Kineziologiji. Za sada mi ide dobro, prezadovoljna sam, iako mi putovanja oduzimaju jako puno vremena.

Paula Jukic Paula Jukic Paula Jukic Paula Jukic Paula Jukic
Paula Jukic Paula Jukic Paula Jukic

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...