Sport

Komentari 10

Optužila bivšeg vicepremijera Kine za silovanje pa - nestala: Tenisačici se izgubio svaki trag

Optužila bivšeg vicepremijera Kine za silovanje pa - nestala: Tenisačici se izgubio svaki trag

Kineska tenisačica i nekadašnja osvajačica Wimbledona Shuai Peng nedavno je optužila za silovanje moćnog kineskog dužnosnika, no nakon objave joj se gubi svaki trag. Mnogi se pitaju gdje je nestala Peng

Tog poslijepodneva sam ga odbila i nisam mogla prestati plakati. Od straha i konfuzije na kraju sam popustila i imali smo seksualni odnos. Silovao me je. Zhangova supruga sve je znala i čuvala stražu ispred vrata, napisala je nedavno na društvenoj mreži Weibo kineska tenisačica Shuai Peng (35) koja je bivšeg kineskog vicepremijera Zhanga Gaolija optužila za silovanje.

Objava je izbrisana nakon dvadesetak minuta, a Peng se od tada gubi svaki trag. U Kini vlada potpuna tišina, vlast kao da je sve zataškala, a njezino ime zabranjena je tema u tamošnjoj javnosti i nitko ne zna zašto je misteriozno nestala. WTA i tenisačice apeliraju i traže od međunarodnih organizacija da istraže cijeli slučaj.

FILE PHOTO: Tennis - Australian Open - First Round

- Želimo da se njezine tvrdnje istraže u potpunosti, pošteno, transparentno i bez cenzure. Naš prioritet je zdravlje i sigurnost tenisačica. Želimo znati što je bilo s njom - rekao je predsjednika WTA-a Steve Simon. 

Kineski teniski savez nije se oglasio povodom njezina nestanka. Na spomen njezinog imena nitko ništa ne zna i nastane komešanje u tamošnjoj javnosti, a ako na kineskoj društvenoj mreži Weibo, gdje je Peng i objavila svoje potresno svjedočanstvo, pokušate pretražiti bilo što u vezi nje, rezultata nema. Štoviše, kada pokušate objaviti imena 'Shuai Peng i Zhang Gaoli' izbaci upozorenje kako objava krši zakone i pravila te društvene mreže. 

Sve je postalo itekako sumnjivo, a reagirala je i proslavljena američka tenisačica Chris Evert. 

- Poznajem Peng od njezine 14. godine; svi bismo trebali biti zabrinuti. Ovo je ozbiljno, gdje je ona? Je li na sigurnom? Svaka informacija bi bila cijenjena - napisala je Evert koja je na Twitteru pokrenula hashtag 'where is Peng Shuai'. 

Zhang Gaoli bio je zamjenik predsjednika Vlade između 2013. i 2018. godine, a smatra se jednim od najmoćnijih ljudi u Kini i bliskim prijateljem aktualnog premijera Lija Keqianga. Peng je objavila kako je njihova veza trajala tri godine. No, dokaze nema. 

- Nemam dokaze i bilo ih je nemoguće napraviti. Nema audio ili video zapisa, samo moje iskrivljeno, ali vrlo stvarno iskustvo.

Peng je danas 191. tenisačica svijeta u singlu, a najbolji plasman bila joj je 14. pozicija. Ipak, najveći uspjeh u teniskoj karijeri napravila je u parovima. Godine 2013. osvojila je Wimbledon te godinu dana kasnije i Roland Garros. 

Najčitaniji članci