Obavijesti

Sport

Komentari 10

Otac ih je uništio, a sin spasio: Kako je SPAL oduševio Europu

Otac ih je uništio, a sin spasio: Kako je SPAL oduševio Europu
1

Talijanski SPAL je u drugu ligu 12. svibnja 1968. ispao golom Juveovog Gianfranca Zigonija. Krug sudbine zatvoren je ove sezone gdje njegov sin Gianmarco svojim igrama pomaže klubu povratak u Serie A

VIDEO

Talijanski grad Ferrara ima dvije zajedničke stvari s Rijekom. Prva je broj stanovnika, Ferraresea ima otprilike pet tisuća više od Riječana.

Druga, ona nama zanimljivija stvar jest ta što su spomenuta dva grada ove sezone proizvela dva prvaka.

Otac i sin Zigoni

I dok Rijeka ima protiv Cibalije potvrditi naslov prvaka u nedjelju, SPAL, drugoligaš iz pokrajine Emilia-Romagne osigurao je naslov prvaka u Serie B, odnosno ulazak u elitni rang talijanskog nogometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao i Riječanima, i SPAL-u je ovo prva veća titula u klupskoj povijesti. 

VIDEO

I to poslije 49 godine! Njih je u drugu ligu 12. svibnja 1968. izbacio Juventus golom Gianfranca Zigonija. Krug sudbine zatvoren je ove sezone gdje je gotovo pola stoljeća kasnije njegov sin Gianmarco svojim igrama podigao klub u toj mjeri da se vrate u Serie A.

Od Serie C do Serie A u tri godine

Uoči sezone očekivalo se kako će SPAL u borbu za naslov. Točno ime kluba zapravo je S.P.A.L. 2013 što predstavlja skraćenicu od Società Polisportiva Ars et Labor, ili u prijevodu - sportsko društvo umjetnosti i rada.

Gotovo pola stoljeća lutali su niželigaškim bespućima, trebalo im je 23 godine da se iz treće lige vrate u drugu što se dogodilo 2016.

Godinu kasnije, eto ih na megdan Juventusu i ostatku društva.

Prije četiri godine, SPAL je plesao na rubu bankrota. Spasila ih je tek fuzija sa Giacomenseom, obližnjim niželigašem. To je bio spasonosni potez budući da su dugo vremena ovisili o Paolu Mazzi, predsjedniku koji je umro 1981.

Po njemu klupski stadion danas nosi ime kapaciteta 8 i pol tisuća mjesta.

Poslije spomenute fuzije, predsjednik je postao Walter Mattioli, čovjek koji je 25 godina vodio Giacomense. Ono što je napravilo razliku jest činjenica kako je on veliki navijač SPAL-a.

Uspio je uz znatno manje novca od rivala u samo dvije godine stvoriti prvoligaša od trećeligaške momčadi.

Nemaju niti jednog stranca!

Klupski trener Leonardo Semplici SPAL je preuzeo u prosincu 2014. i jedini je trener u prva dva talijanska ranga koji u igračkom rosteru nije imao niti jednog stranca na raspolaganju! Talijani su i dalje u stanju šoka.

Nije to bila nikakva politika kluba, oni nisu imali novca za kvalitetne strane igrače...

Semplici, koji je bio trener u školi nogometa Fiorentine, SPAL je preuzeo u Serie C gdje im je išlo loše. Usadio im je svoje shvaćanje igre, a to je - svi u napad!

Talijani pišu kako Semplicija inspirira Monacov trener Leonardo Jardim, no svoju momčad postavlja u klasičnoj 3-5-2 formaciji.

Nema tu nekih previše poznatih, razvikanih imena, spomenimo tek golmana Udinesea na posudbi, Alexa Mereta (19) koji je postao treći golman Italije. Meret je time postao prvi SPAL-ov reprezentativac još od pedesetih godina prošlog stoljeća.

'Idemo na SPAL'

Stari lisci su u napadu - Mirco Antenucci i Sergio Floccari čine golgeterski tandem, a baš je Mirco, pristigao ove sezone iz Leeds Uniteda, najbolji igrač momčadi. 

Pronaći ulaznicu za domaću utakmicu SPAL-a bilo je nemoguće pronaći ove sezone. Svih 8500 mjesta bi planulo, no klupska uprava planira rekonstruirati stadion kako bi se na njemu mogle igrati utakmice Serie A.

U Ferrari se ne govori: idemo na stadion. Tamo kažu, tvrde Talijani - idemo na SPAL!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića