Obavijesti

Sport

Komentari 80

Otac novog pojačanja Hajduka bježao je od strijeljanja u ratu

Otac novog pojačanja Hajduka bježao je od strijeljanja u ratu
1

Novi stoper Hajduka Stefan Simić (24) rođen je u Češkoj u Pragu, ali njegovi su roditelji živjeli u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Otac Srbin bježao je od rata, a majka rođena Zagrepčanka

VIDEO

Otkad znam za sebe, navijač sam Hajduka i Slavije Prag. Ne može bolje od toga, rekao je u davnom intervjuu za Germanijak Stefan Simić, novi stoper Hajduka. Iako je većinu svog života proveo u Češkoj, još je odmalena bio uz splitske 'bile', a tu su mu ljubav usadili roditelji - otac Radoje, bosanski Srbin iz Prijedora, te majka Suzana, rođena Zagrepčanka.

Kad je počeo rat oni su morali odseliti iz Prijedora u Zagreb gdje je Simićev otac radio kao ravnatelj carinske ispostave Žitnjak. No, pošto su se tada 'brojala krvna zrnca', a on je bosanski Srbin, pobjegao je u Češku od straha pred Merčepovim trupama kako ne bi završio na Pakračkoj poljani, prenosi Jutarnji list.

Stefan je rođen 20. siječnja 1995. godine u češkoj prijestolnici te se nogometom počeo baviti kao šestogodišnjak u praškoj Slaviji. Bio je iznimno talentiran te je s 15 godina i 11 dana potpisao profesionalni ugovor te je tako postao najmlađi igrač koji je to učinio s praškom Slavijom. Slobodno je vrijeme ljeti provodio u vikendici na Supetru na Braču gdje se Stefan još više povezivao s Hajdukom. 

Njegova je majka umrla dok je on bio dijete. Bila je rođena u Zagrebu pa tako Stefan ima poveznice s Hrvatskom, odnosno ima i hrvatsko državljanstvo. Zbog toga ga je navodno nekoliko puta zvao HNS da nastupa za hrvatsku reprezentaciju, no on je izabrao Češku.

- Kao malen zavolio sam Brač, a uvijek smo pričali o Hajduku. Pratim općenito, na trećem smo mjestu, borba za titulu. Kao dječaku još naš prijatelj Milan Martinović, inače menadžer iz Praga, darovao mi je dres Stipe Pletikose, čuvam ga u našem praškom stanu kao nešto najdraže - poručio je svojevremeno Stefan za Slobodnu Dalmaciju.

Za Slaviju je odigrao jednu utakmicu i to upravo protiv Hajduka za 100. rođendan te je nakon toga privukao pažnju stranih klubova te ga je dovela Genoa u siječnju 2012. u svoj omladinski pogon dovodi Genoa za oko pola milijuna eura.

U Primaveri su igrali i s dvije, tri godine starijim suigračima, a igrao je i sa Ahmedom Saidom. Dobrim igrama u Primaveri zaslužio je poziv u Milan te se ustalio u juniorskoj momčadi pod palicom Pippa Inzaghija, a nastupao je i za mlađe selekcije češke reprezentacije.

REAL MADRID v PANATHINAIKOS. 3rd match Quarter Finals Turkish Airlines Euroleague.

S njim su tada igrali Davide Calabria, Bryan Cristante i danas udarna igla SPAL-a Andrea Petagna. No danas dobri igrači nekad su grijali klupu u seniorskom sastavu Milana ili pak su slani na posudbu kao što je to bilo u slučaju Stefana Simića.

Otišao je na posudbu u Varese, tamo je malo igrao, ali se većinom družio na klupi s Brunom Petkovićem. Tad je i slomio fibulu, pa je to bila sezona za zaborav. 

Vratio se u Milan i tad bio na korak do prelaska u Hajduk. Sve je bilo dogovoreno za posudbu, ali ozljeda Elyja i Mexesa prisilili su Mihajlovića da vrati mladog Čeha za 'svaki slučaj' pa je Simić opet - sjedio.

Tad je opet otišao na posudbu u belgijski Mouscron i tamo odigrao 30 utakmica uz dva zabijena gola, a ustalio se i u mladoj reprezentaciji Češke te je zaigrao na U21 Europskom prvenstvu gdje je bio uvršten u najbolju jedanaestorku natjecanja.

Za Milan tad nije zaigrao, već je opet poslan na posudbu u Crotone gdje su ga dobre igre dovele do češke A reprezentacije u kojoj je debitirao protiv Katara (1-0). Zbog ozljede je odigrao tek devet utakmica za talijanski klub, ali i tada je 'zapeo za oko' Edinu Džeki.

Germany v Czech Republic - UEFA European Under-21 Championship - Group C - Tychy Stadium

- Za mene je Češka na prvom mjestu, ali istina je da imam još opcija. Džeko se raspitivao o mojoj situaciji. BiH je sama po sebi vrlo zanimljiva, imaju sjajne igrače i kompletan proces kroz koji sada prolazi je interesantan, tako da ta staza može biti zanimljiva za budućnost - rekao je tada Simić.

Nakon toga je još bio u Frosinoneu, ali u toj se epizodi nema što prikazati. Nakon velikih problema opet je igrao za Milan u Primaveri te je imao jedan nastup u Europskoj ligi, ali izgleda da je pronašao rješenje za ponovni uspon. Potpisao je za splitski Hajduk i dočekao priliku da zaigra u 'bilom' dresu i želja mu se napokon ispunila, potpisao je za Hajduk do 2023.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grateful for this opportunity 🙏🏼 HZV ❤️💙

Objavu dijeli Stefan Simić (@stefansimic)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Better to fight for something than live for nothing 👊🏼

Objavu dijeli Stefan Simić (@stefansimic)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

😏💭

Objavu dijeli Stefan Simić (@stefansimic)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Online mood #rrd #srs

Objavu dijeli Stefan Simić (@stefansimic)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe