Obavijesti

Sport

Komentari 13

Otišao na 'Kvasinu': Svi smo u šoku. Ma sigurno su pogriješili

Otišao na 'Kvasinu': Svi smo u šoku. Ma sigurno su pogriješili
2

ULOVLJEN S 35 Biciklistu Matiji Kvasini (35) u krvi je pronađen molidustat, koji omogućava veću isporuku kisika u tijelo. U medicini se koristi za liječenje anemije i bubrežnih bolesti

VIDEO

Biciklizam je dopingom bio četvrti najkontaminiraniji sport na svijetu u 2016. Hrvatska taj trend ne prati jer kod nas su pala tek dva biciklista. Zapravo, tri. Matija Kvasina (35), prošlogodišnji pobjednik Tour of Croatia, bio je pozitivan na molidustat.

- Riječ je o krvnom dopingu. Propisana kazna za to je četiri godine suspenzije - objasnila je Vesna Barišić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:15

Molidustat je tvar koja povećava endogenu proizvodnju eritropoetina putem stabilizacije hipoksijom inducibilnih čimbenika (HIF). Na taj način tvar oponaša stanje hipoksije, odnosno smanjene raspoloživosti kisika, što se događa prilikom boravka na većim nadmorskim visinama ili pak kod patoloških stanja kao što je anemija.

Ključna prednost

Uglavnom, to je lijek, koji omogućava veću isporuku kisika u tijelu, zbog čega se sportaš manje umara nego inače. U sportovima snage to podtaje ključna prednost koju možete imati pred suparnicima.

- U medicini se molidustat koristi u liječenju anemije i ljudi s kroničnim bubrežnim bolestima - kaže Barišić.

Kvasina je vozio na austrijskom Touru, u ponedjeljak je u prvoj etapi bio 40., no nakon pozitivnog rezultata na dopinškom testu, koji je obavljen još u svibnju, Međunarodni biciklistički savez privremeno je suspendirao hrvatskog biciklista. Kvasina može tražiti i B uzorak ako misli da je nevin, odnosno ako vjeruje da je došlo do pogreške u cijelom procesu.

- Ovo je šok za sve nas u hrvatskom biciklizmu. Neugodno smo iznenađeni. Matija ima već gotovo 20 godina besprijekornu karijeru, bio je na bezbroj dopinških testova i nikad mu ništa nije pronađeno od nedopuštenih sredstava - rekao je Tomislav Zadro, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza.

Savez se uključuje

Biciklizam je u 2016. bio četvrti sport po broju sportaša pozitivnih na doping.

- Najgore je u atletici, to je povezano s ruskim atletičarima, a potom slijede body building i dizanje utega.

- Vjerujem da je riječ o nekoj pogrešci. Znam da se nakon ove sezone Matija namjerava umiroviti i zaista sumnjam da bi neki stimulans namjerno uzeo - istaknuo je Zadro.

To će otkriti B uzorak, ako ga Kvasina zatraži.

- Molidustat je zabranjeno sredstvo, no ako postoji terapijsko izuzeće te ako ste to prijavili, onda nema kazne - rekla je Barišić.

Bude li i B uzorak pozitivan te Kvasina suspendiran na četiri godine, to će onda i uistinu značiti kraj karijere za našeg proslavljenog biciklista.

- Moram se tek čuti s Matijom da mi kaže sve okolnosti. Ovisno o tomu što mi kaže, vidjet ćemo kako će se savez uključiti - istaknuo je Zadro.

Krivo je piće iz Amerike

Sandra Perković u lipnju 2011. godine bila je pozitivna na matilheksamin. Reakl je da je supstanciju unijela u tijelo energetskim pićem naručenim iz Amerike. Suspendirali su je na šest mjeseci.

Athletics - IAAF Athletics Diamond League meeting

Majka kupila pogrešan lijek

Tenisač Marin Čilić izgubio je četiri mjeseca zbog nikatemida. Poslao je majku u ljekarnu po glukozu, a ona mu je donijela preparat sličan onome koji je ranije koristio. Prvotno je dobio devet mjeseci.

Aegon Championships

Dobud nije otvorio vrata

Vaterpolist Nikša Dobud od 2015. godine služi četverogodišnju suspenziju jer je izbjegao dopinšku kontrolu. Maratonka Lisa Nemec zbog rekombinantnog eritropoetina suspendirana je na četiri godine.

Marko Prpic/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Nije ozlijeđen samo Niksi Vlašić, Hrvatska će na Euru biti jako oslabljena! Bez junaka bronce
ZABORAVLJENA ŽRTVA

Nije ozlijeđen samo Niksi Vlašić, Hrvatska će na Euru biti jako oslabljena! Bez junaka bronce

Plus+ Oršić, Rog i Perišić pretrpjeli su slične ozljede, vratili su se na teren istoga dana, ali Mislav je igrao najmanje. Iako se najranije ozlijedio. 'Ponižavaju ga!, ljuti se Tomislav Ivković

Kako je Rijeka na današnji dan ostala bez titule: 'Ispao sam lopov, a svi bi isto dosudili'
GODIŠNJICA

Kako je Rijeka na današnji dan ostala bez titule: 'Ispao sam lopov, a svi bi isto dosudili'

Moji kolege i ja smo mislili da će Rijeka, bude li trebalo, nekoga i 'pojesti', da će sigurno dobiti tu utakmicu. Bili smo uvjereni da će se u Rijeci tu noć feštati i guštati, kaže Zoran Krečak
VIDEO Lokomotiva - Hajduk 2-5: Ludnica za kraj sezone! Splićani utrpali pet komada 'lokosima'
ZADNJE KOLO HNL-A

VIDEO Lokomotiva - Hajduk 2-5: Ludnica za kraj sezone! Splićani utrpali pet komada 'lokosima'

Sedam golova u samo osam pokušaja u okvir palo je u ludoj utakmici u Kranjčevićevoj. HNS će imati pune ruke posla jer kod četiri zgoditka je upitno tko je konačni strijelac