Obavijesti

Sport

Komentari 10

'Otkrili' smo im zemlju prije 5 stoljeća: Peru i skandali se vole

'Otkrili' smo im zemlju prije 5 stoljeća: Peru i skandali se vole
10

Prvi hrvatski iseljenici stigli su u Peru prije 445 godina i stvorili jake veze s tom južnoameričkom zemljom. Nogometna reprezentacija u petak će prvi put igrati protiv selekcije koja je doista raritetna

VIDEO

Nisam mogao vjerovati, tukao me cijelu utakmicu, išao je svuda za mnom. U jednom trenutku ozlijedio sam nogu i izašao sam kratko van. Kad ono, budala stoji ispred aut-linije i čeka da se vratim. Nevjerojatno, nisam mogao vjerovati rekao je Diego Armando Maradona.

Peruanci i danas slave Luisa Reynu, čovjeka koji je te 1985. godine zaustavio jednog od najboljih igrača svih vremena. Danas Peruanci nemaju takvog igrača, ali su nakon 36 godina čekanja opet na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska će prvi put zaigrati protiv njih ovaj petak od 2 sata ujutro (HRT 2) na stadionu Hard Rock u Miamiju, u prvoj od dvije pripremne utakmice pred Mundijal u Rusiji na američkom tlu.

International Friendly - Peru vs Croatia

Kad pogledate rezultate Perua u zadnje vrijeme, bit će vam jasno zašto su tako visoko rangirani. Peruanci nisu izgubili 10 utakmica zaredom, zadnji koji ih je dobio bio je Brazil u studenom 2016. Sedmorica igrača s trenutačnog popisa igraju u Europi, a većina u domaćoj i meksičkoj ligi.

Vodi ih Argentinac Ricardo Gareca (60), imaju solidnog golmana Pedra Gallesea (nije pozvan za ovu akciju zbog ozljede), vođu u obrani Alberta Rodrígueza iz kolumbijskog Atlético Juniora, sjajnog veznjaka Yoshimara Yotúma iz Orlando Cityja, a naprijed su Jefferson Farfán, suigrač Vedrana Ćorluke u moskovskom Lokomotivu, i André Carrillo, igrač Watforda.

Football Soccer - World Cup 2018 Qualifier - Argentina v Peru

Bio je u sastavu i Paolo Guerrero, za kojega se ne zna hoće li nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Jedan od najboljih peruanskih igrača u povijesti dan prije ždrijeba SP-a bio je na saslušanju pred Fifinom komisijom zbog pada na dopinškom testu u listopadu ove godine. Bio je pozitivan na kokain, a kazna mu istječe 4. svibnja.

Padali su i lusteri nakon peruanskog slavlja i plasmana na prvi Mundijal nakon 1982. godine. Nakon što su završili na petom mjestu kvalifikacija s 26 bodova iz 18 utakmica (domaći remi s Argentinom, pobjeda protiv Urugvaja), Peruanci su u dodatnim kvalifikacijama izbacili Novi Zeland 2-0, a kod prvog gola Farfána Lima se zatresla kao da je bio potres.

"Možemo potvrditi da nema aktivnosti podrhtavanja tla u Limi. Čini se da je uzbuđenje Peruanaca aktiviralo aplikaciju", objavila je čileanska seizmološka služba.

Nije šala, navijači su stvarno izazvali podrhtavanje tla. Mogao bi Peru, uz malo sreće, napraviti nešto veliko na SP-u i izazvati potres u rezultatskom smislu. Čeka ih skupina C i utakmice protiv Danske, Francuske i Australije, a baš se ta skupina križa s našom.

Soccer Football - Peru v New Zealand - 2018 World Cup Qualifying Playoffs

Skandal za skandalom

U proteklih 20-ak godina brojni skandali potresli su peruansku nogometnu reprezentaciju. U kvalifikacijama za SP u Francuskoj 1998. tako su četvorica igrača uhvaćena kako piju pivo i slušaju glazbu dok su se trebali pripremati za utakmicu protiv Urugvaja, a nije im pomoglo ni što su bili u društvu dviju odbojkašica. Nisu se, dakako, kvalificirali na to prvenstvo.

Alkohol i Peruanci očito se jako vole jer je njihova reprezentacija tijekom kvalifikacija za SP 2002. u Koreji i Japanu uhvaćena u društvu plesne skupine u karanteni, uz ispijanje kojekakvih pića.

Nove kvalifikacije za Mundijal, ovaj put onaj u Južnoafričkoj Republici 2010., nova afera Peruanaca. Pizarro, Mendoza, Acasiete, Guerrero i Farfán tada su uhvaćeni tijekom izlazaka i tuluma nekoliko dana uoči kvalifikacijske utakmice. Neke od njih savez je suspendirao, drugima oprostio. Reprezentacija je te kvalifikacije završila na posljednjem mjestu...

Nedugo nakon toga, nakon prijateljske utakmice u Panami, u medijima su objavljene fotografije trojice reprezentativaca koji su uhvaćeni u kasinu u vrijeme karantene - Reimonda Manca, Johna Galliqua i Farfána.

Soccer Football - Peru v New Zealand - 2018 World Cup Qualifying Playoffs

Hrvati i Peru

Reprezentacije Hrvatske i Perua nikad nisu igrale jedna protiv druge iako te dvije države veže jako puno toga. Peru je, naime, prva južnoamerička država u koju su došli Hrvati. Bilo je to davne 1573., kad su dubrovačkog vlastelina Basilija Basiljevića privukle legende o "El Doradu", starom bogatom gradu Inka.

Veće migracije s našega područja u Peru zbile su se početkom 19. stoljeća, dok je Hrvatska bila dio Habsburške Monarhije, zbog loše gospodarske situacije. Drugi val iseljavanja u Južnu Ameriku, pa tako i u Peru, dogodio se nakon Drugoga svjetskog rata zbog političkih razloga u ondašnjoj Jugoslaviji.

Danas u glavnom gradu Perua Limi djeluje zajednica Hrvata "Dubrovnik", a u Santa Clari klub "Jadran". U toj zemlji djeluje i hrvatska katolička misija koja okuplja Hrvate i njihove potomke u Peruu, kao i časne sestre iz reda Kćeri milosrđa kojega je osnovala blažena Marija Petković, Hrvatica iz Blata na Korčuli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske