Sport

Komentari 15

Otkrivamo: Ovo je kviz pitanje na kojem je Dambrauskas 'pao'

Otkrivamo: Ovo je kviz pitanje na kojem je Dambrauskas 'pao'

S tim je novcem otišao u Englesku. I radio kao dostavljač novina, poštar, trgovac u dućanu i soboslikar, a prva mu je trenerska zadaća bila vođenje dječaka u najsiromašnijem londonskom kvartu, punom dilera

To je kviz na kojem rijetki osvoje novac, neki su me i odgovarali od nastupa, ali svejedno sam otišao, nisam imao što izgubiti.

Opisivao nam je tako Valdas Dambrauskas (44) dok je bio trener Gorice svoj sad već famozni nastup na litavskom kvizu nalik Milijunašu.

Ipak je uspio doći do novca, sa kviza "Šeši nuliai - milijonas" (Šest nula - milijun) na LNK televiziji osvojio je 1160 eura. Nije puno, ali njemu je bilo dovoljno za ono što je planirao i htio.

Naime, s tim je novcem otišao u Englesku na izučavanje trenerskog zanata. I tako najprije radio kao dostavljač novina, poštar, trgovac u dućanu i soboslikar, a prva mu je trenerska zadaća bila vođenje dječaka lošijeg materijalnog stanja, skupljenih s ulice. U najsiromašnijem londonskom kvartu, punom dilera i kriminalaca. Na malom terenu vodio je tu djecu, sudjelovao u natjecanjima i upoznavao ljude iz svih krajeva svijeta, svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

- Kroz to naučiš razumjeti da nije važno kako je netko odjeven, kako izgleda i koliko tetovaža ima, već ono što je iza toga, kakav je tko čovjek, a to je za trenera najvažnije - rekao je Dambrauskas.

Učio je u akademijama Fulhama, Manchester Uniteda i Brentforda, potom je vodio Litvu U-17 i U-19, litavski Ekranas pa Žalgiris, latvijski RFS, pa Goricu i Ludogorec. S deset trofeja u torbi stigao je u Hajduk. Nakon što je s nekih 8000 kuna zarađenih na kvizu krenuo školovati se u Englesku.

Split: U 16. kolu Prve HNL na Poljudu se sastali Hajduk i Gorica

Moglo je biti i više od tih 1160 eura, ali zapeo je Hajdukov trener na jednom dosta zeznutom pitanju: "U kojoj državi postoji najviše dnevnih novina?"

Odgovor, koji Valdas nije pogodio, je - u Japanu.

Najčitaniji članci