Obavijesti

Sport

Komentari 0

Otvorena izložba 'Stoljetni krug od Splita do Splita' uoči Eura

Otvorena izložba 'Stoljetni krug od Splita do Splita' uoči Eura
6

Došli smo na ideju da zajedno s Muzejom športa svim građanima Splita, Dalmacije i svim turistima damo dodatne kulturne, društvene i zabavne vrijednosti tijekom ovih 15 dana Europskog prvenstva, istaknuo je Renato Živković

U fantastičnoj sportsko-kulturnoj atmosferi, ispred hrama splitske kulturne baštine - Hrvatskog narodnog kazališta, održano je svečano otvaranje izložbe “Stoljetni krug od Splita do Splita“. Izložba je nastala u suradnji Hrvatskog vaterpolskog saveza i Hrvatskog športskog muzeja, a sve povodom 35. Europskog vaterpolskog prvenstva. Izložbu su ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu svečano otvorili Renato Živković, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja.

U Splitu postavljena izložba "Vaterpolo u Hrvatskoj - stoljetni krug od Splita do Splita"
Ovo je Roko, maskota EP-a u Splitu. Na koga vas podsjeća?
Ovo je Roko, maskota EP-a u Splitu. Na koga vas podsjeća?
Hrvatska pobijedila Srbiju pa za 12 sati igrala novu utakmicu!? Za naslov izgubila od Italije...
Hrvatska pobijedila Srbiju pa za 12 sati igrala novu utakmicu!? Za naslov izgubila od Italije...

- Ponosni smo na činjenicu da je vaterpolo najstariji olimpijski sport, uz nogomet. Ponosni smo i na činjenicu da je vaterpolo dao čitav niz vrhunskih sportaša i niz odličja i sam podatak da već 114 godina djelujemo u Hrvatskoj čini nas zaista sretnima i ponosnima. Došli smo na ideju da zajedno s Muzejom športa svim građanima Splita, Dalmacije i svim turistima damo dodatne kulturne, društvene i zabavne vrijednosti tijekom ovih 15 dana Europskog prvenstva - istaknuo je Renato Živković, glavni tajnik HVS-a i izvršni direktor Organizacijskog odbora EP-a.

U Splitu postavljena izložba "Vaterpolo u Hrvatskoj - stoljetni krug od Splita do Splita"

- Ovo je sjajan trenutak da se pokaže bogata povijest hrvatskog vaterpola, najtrofejnijeg momčadskog sporta u Hrvatskoj. Izložba je prilično poučna i edukativna te će pokazati lijepe uspomene i dugu tradiciju koju vaterpolo ima u Hrvatskoj. Posebno bih istaknula prvu utakmicu u Splitu na Bačvicama, koju su odigrali praški studenti na inicijativu Fabijana Kaliterne. Ako pogledate putem panoa, vidjet ćete koliko je vaterpolo uspješan, koliko su sportaši i treneri uspješni na nacionalnoj i na međunarodnoj razini i mislim da će ova izložba pokazati koliko je sport važan“, komentirala je Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja.

Izložbu su uveličali Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, Petra Husain Pustaj i Marijan Sutlović, kustosi Hrvatskog športskog muzeja te Zoran Jurić i Zoran Kačić koji su sudjelovali u izložbi od samog početka, od ideje pa sve do realizacije.

U Splitu postavljena izložba "Vaterpolo u Hrvatskoj - stoljetni krug od Splita do Splita" U Splitu postavljena izložba "Vaterpolo u Hrvatskoj - stoljetni krug od Splita do Splita"

S obzirom da je upravo Split kolijevka hrvatskog vaterpola gdje je davne 1908. godine na Bačvicama odigrana prva vaterpolska utakmica, nema sumnje da je upravo ovaj dalmatinski biser idealan domaćin europskim vaterpolisticama i vaterpolistima. Uz brojne sportske velikane koje je iznjedrio Split je spreman za još međunarodni, vrhunski sportski događaj od 27. kolovoza do 10. rujna 2022. godine. Umjetnički radovi bit će izloženi u centru Splita, ali i u Vodenom gradu ispred Spaladium Arene, a najbolji su pokazatelj bogatog i uspješnog puta hrvatskog vaterpola. Stoga, “zaplivajte“ izložbom jer pun pogodak.

POGLEDAJTE VIDEO: INTERVJU S IVANOM VITASOVIĆEM - FNC 7