Obavijesti

Sport

Komentari 4

Otišla je još jedna maksimirska legenda: Preminuo Mirko Bazić

Otišla je još jedna maksimirska legenda: Preminuo Mirko Bazić

Mirko Bazić vodio je Dinamo u povijesnoj pobjedi 4-3 protiv Reala u Madridu, pred čak 110 tisuća gledatelja. Bio je član Skupštine Dinama sve do svoje smrti...

VIDEO

GNK Dinamo je objavio tužnu vijest. Preminula je legenda kluba Mirko Bazić (82), koji je vodio Dinamo do nevjerojatne pobjede protiv Reala usred španjolske prijestolnice pred 110 tisuća navijača.

Bazić je rođen 2. studenog 1938. u Malom Trojstvu kraj Bjelovara, a u Maksimir je došao već kao klinac. U mlađim uzrastima Dinama bio je najbolji strijelac momčadi i mladi reprezentativac Hrvatske, a nastupao je i za zagrebački Metalac, Nehaj iz Senja i Kozaru iz Bosanske Gradiške.

No, njegova igračka karijera ne može se usporediti s trenerskom. S juniorima Dinama je 1973. osvojio dvostruku krunu (naslov prvaka i Kup), a tri godine kasnije je sa prvom momčadi ušao u finale Kupa, a već sljedeće je bio doprvak bivše države.

Tko je upoznao Niku, zna kakav je čovjek bio Zlatko Kranjčar
Tko je upoznao Niku, zna kakav je čovjek bio Zlatko Kranjčar

Povijesna pobjeda protiv Reala datira iz 1974. godine. Dinamo je bio posljednji ispit Madriđana uoči početka nove sezone tako da je 'kraljevski klub' igrao u punom sastavu, ali Dinamo je slavio u golijadi 4-3.

Utakmica se igrala netom prije rekonstrukcije Santiago Bernabeua pa se na stadionu, prema nekim izvješćima, naguralo više od 110 tisuća ljudi, a neki tvrde da je ta brojka bila čak i veća - 128 tisuća.

Sa zagrebačkim klubom je 1977. osvojio Balkanski kup kad su 'modri' u finalu slavili protiv Sportula iz Bukurešta. No, starijim generacijama je u sjećanju ostao okršaj protiv Ajaxa na Trofeju Marjan iste godine. Nizozemska momčad ušla je u utakmicu kao apsolutni favorit budući da su tad bili u vrhu Europe, ali Dinamo ih je ispratio s četiri gola u mreži, a bez primljenog. Dvaput je pogađao Drago Vabec, a po gol su dodali i Snješko Cerin i Velimir Zajec. 

Te 1977. je zabilježen i rekordan posjet na utakmici Dinama u Maksimiru. 

- Bilo je to na utakmici protiv Hajduka. Prodali smo 63.933 ulaznica, a na stadionu je bilo i više od 64.000 navijača. Uvjeren sam da je to rekord stadiona, sigurno je bilo više gledatelja nego na onoj za koju svi tvrde da je rekordna: između Zagreba i Osijeka 1973. u kvalifikacijama za prvu ligu. Prihod na toj utakmici protiv Hajduka bio je 2,589.180 dinara. Dotadašnji je rekord bio iz 1975. godine s utakmice protiv Crvene Zvezde, kad su prodali 57.572 ulaznice - tvrdio je Bazić.

Bazić je neko vrijeme proveo i na klupu mlade jugoslavenske reprezentacije s kojom je razmontirao Talijane (5-0) i Španjolce (4-1).

U više je navrata bio direktor Dinamove nogometne škole, a na toj poziciji je proveo ukupno 14 godina. 

Još je vodio klubove poput Zagreba, Bjelovara, Borca iz Banja Luke kao i momčad Radnika iz Velike Gorice u debitantskoj sezoni u 1. HNL, a velike uspjehe ostvario je i u Kanadi i Australiji. Na klupi Windsor Wheelsa je osvojio naslov prvaka Kanade što je do tad bio najveći uspjeh u povijesti kluba, dok je s Melbourne Knightsima osvojio naslov prvaka Australije kao i australski Kup.

U svom je trenerskom opusu, zajedno sa suradnicima, odgojio niz velikih hrvatskih igrača među kojima su i Zlatko i Niko Kranjčar, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Velimir Zajec, Srećko Bogdan, Snješko Cerin, Džemal Mustedanagić, Marijan Vlak, braća Zvjezdan  i Boro Cvetković, Tomislav Ivković, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, braća Dario i Josip Šimić, Tomo Šokota, Mihael Mikić, Igor Bišćan, Vedran Ćorluka ili u Australiji Mark Viduka i Josip Šimunić.

Šimuniću čestitali na prinovi, on nahvalio Cicu: 'O njemu treba učiti kao o Tuđmanu i Gotovini'
Šimuniću čestitali na prinovi, on nahvalio Cicu: 'O njemu treba učiti kao o Tuđmanu i Gotovini'

Dinamovu je prvu momčad vodio od proljeća 1974. do ljeta 1977. godine, a otišao je nezadovoljan jer mu klub nije htio osigurati barem jedno zvučno pojačanje. Bazić je tada inzistirao na dolasku legendarnog Vahida Halilhodžića, ali klub nije odgovorio na njegove želje.

Bazić je bio u Skupštini kluba i 2000. godine u vrijeme povratka imena Dinamo. Bio je diplomirani inženjer šumarstva, a po završetku sportske karijere bavio se književnošću pišući pjesme i prozu. Izabrao je i sastavio knjigu pjesama pod naslovom „Najljepše pjesme svijeta“, a sav prihod usmjerio u humanitarne svrhe za djecu s posebnim potrebama. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji Bazić u povodu smrti nogometnog trenera Mirka Bazića, u kojoj stoji:

- Poštovana obitelji Bazić,s tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Mirka Bazića. U ovom bolnom trenutku za Vašu obitelj, uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti. Još od rane mladosti vezao je svoj profesionalni i životni put uz Dinamo. Nakon igračke, započela je jedna velika trenerska karijera koju su obilježili brojni uspjesi u Hrvatskoj, Kanadi i Australiji a još više obilježila ju je njegova stručnost i strast prema nogometu. Uz trenera Mirka Bazića stasale su generacije sjajnih nogometaša a posebno igrača Dinama predvođenih Zlatkom Kranjčarom. Odlazak gospodina Bazića novi je gubitak za sve ljubitelje sporta, ali prije svega za Vas, poštovana obitelji, kojoj još jednom izražavam iskreno suosjećanje - stoji u brzojavu predsjednika Sabora.

Zajec: Jedan je pametnjaković glasao protiv povratka Dinama
Zajec: Jedan je pametnjaković glasao protiv povratka Dinama

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja