Obavijesti

Sport

Komentari 42

'Ovo nitko nije očekivao od nas! Na odmor ću u Hrvatsku, ali popit ću malo i francuskog vina'

'Ovo nitko nije očekivao od nas! Na odmor ću u Hrvatsku, ali popit ću malo i francuskog vina'

Naš najveći cilj na početku sezone bio je da igramo u Europi. Tada sam i rekao da će trebati barem pola godine da igrači zaigraju na razini koju želim. To smo dosegli nakon Božića, kazao je trener Monaca Niko Kovač

VIDEO

Došao je tiho, pomalo i neprimjetno u klub koji se samo prije dvije godine borio za ostanak. Riječ je o talentiranoj i mladoj momčadi uz nekoliko iskusnih igrača, ali vlasnici su bili svjesni da im treba čvrsta ruka i 'njemačka' disciplina. Pa su okrenuli broj Nike Kovača.

Pokretanje videa...

Niko Kovač u Monacu 03:25

Godinu dana kasnije, Monaco ostatak lige gleda s trećeg mjesta, što je bilo nezamislivo na početku sezone. To se zove Kovač-efekt. Hrvatski trener preporodio je francuski klub u vrlo kratkom roku i napravio momčad koja je dvaput srušila bogati i snažni PSG te momčad koja se kroz veći dio sezone borila za naslov. Monaco je u posljednjem kolu francuskog prvenstva remizirao s Lensom (0-0), ali veliku uslugu učinio mu je Nice koji je pobijedio Lyon (3-2) i tako mu osigurao treće mjesto. Jedva su dočekali igrali Monaca posljednji sučev zvižduk pa je krenuo 'raspašoj'. Bilo je plesa, skakanja i slavlja.

Ligue 1 - RC Lens v AS Monaco

Klub iz Kneževine plasirao se u Ligu prvaka. Zasad ćemo ih tamo vidjeti u 3. pretkolu kvalifikacija, no ako Manchester United pobijedi Villarreal u finalu Europske lige, pomiče se lista pa to znači da Monaco seli direktno u grupnu fazu.

- Svi smo jako sretni. Jako sam ponosan na svoje igrače jer smo imali nevjerojatnu sezonu. Igrali smo finale Kupa protiv PSG-a i završili smo treći u Ligue 1. Nitko to nije očekivao od Monaca na početku sezone. Ali to je iz moje perspektive zasluženo. I danas smo imali vrhunski nastup protiv sjajne ekipe iz RC Lens, kojoj čestitam na sezoni. Naš najveći cilj na početku sezone bio je da igramo u Europi. Tada sam i rekao da će trebati barem pola godine da se igrači adaptiraju na moj sistem i da zaigramo na onoj razini koju želim. Nakon Božića dosegli smo razinu koju smo očekivali. To je bio rezultat kolektivnog rada i želim svima čestitati, jer je to plod rada osoblja, medicinskog odjela, redara ... svih! - kazao je oduševljeni Kovač nakon utakmice za Monacove stranice.

Ligue 1 - RC Lens v AS Monaco

Njegova momčad dominirala je protiv Lensa u posljednjem kolu, ali gol nije htio u mrežu. Na njihovu sreću, ogromnu uslugu učinio je Nice koji je srušio Lyon pa žaljenja za propuštenima šansama nije bilo.

- U prvom poluvremenu smo utakmicu u potpunosti imali pod kontrolom. Imali smo ogromnu priliku preko Kevina Vollanda. Mogli smo bolje kontrolirati ovu utakmicu da smo zabili. U drugom smo poluvremenu malo izgubili kontrolu nad utakmicom, Lens je bio bolji. No u drugom dijelu, kad sam vidio da Lyon gubi, rekao sam igračima da ostanu koncentrirani i da je najvažnije ne primiti gol - dodao je hrvatski trener.

Ligue 1 - AS Monaco v Stade Rennes

Još je jednom pokazao da u sredinama, gdje igrači nemaju problema s prihvaćanjem nečijeg autoriteta, može napraviti čudo. To je bio slučaj u Eintrachtu, osvojio je i s Bayernom dvostruku krunu, ali kada su igrači počeli gledati svoje interese i kada se svlačionica okrenula protiv njega, Niko je sam shvatio da je vrijeme za odlazak.

Igrači Monaca su prihvatili njegovu 'njemačku' stranu. Nema neću i ne mogu, disciplina je broj jedan, svaki put moraš dati sto posto od sebe, a ako se trudiš i pokazuješ želju za napredovanjem, igrat ćeš. Igrači su to jako brzo shvatili i Niko je od momčadi stvorio sjajnu cjelinu u kojoj svi gaze jedni za druge. Čvrstu disciplina, uz maksimalnu poslušnost i samo rad, rad i rad. I pravila su jednostavna. Tko to neće prihvatiti, neće igrati. 

Soccer Football - Ligue 1 - Angers v AS Monaco

Jako puno igrača napredovalo je pod Nikinom palicom i najveći problem bit će zadržati ih sve na okupu. No, imat će Niko i slatke brige. Nadamo se da će bogati vlasnik Dmitri Ribolovljev posegnuti malo dublje u džep nego na početku ove sezone pa osigurati novac i za dolazak kojeg pojačanja. No, Kovač ne želi još pričati o tome, najvažnije je prvo se odmoriti od naporne sezone.

- Kraj je sezone, sad se moramo dobro odmoriti. Što se tiče dolazaka, vidjet ćemo mogućnosti na tržištu da ojačamo našu momčad i pripremimo se za Ligu prvaka. Imam puno povjerenje u rad sportskog direktora Paula Mitchella. Ali nije sada vrijeme da se priča o transferima, želimo uživati u završnici sezone.

Ligue 1 - AS Monaco v Stade Rennes

Za kraj je otkrio kako će na odmor u Hrvatsku, ali ništa bez francuskog vina.

- Prije svega, provest ću vrijeme sa svojom obitelji, jer jako dugo ih nisam vidio, posebno suprugu i kćer. Otići ću malo i do Hrvatske, tamo je isti krajolik kao i na jugu Francuske, slične plaže. Uživat ću u vremenu s obitelji, s voljenima i zasigurno popiti malo francuskog vina, jer ja volim vino - nasmijao se za kraj hrvatski trener - zaključio je Kovač koji je među kandidatima za najboljeg trenera godine u Francuskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti