Obavijesti

Sport

Komentari 21

Sve o protivnicima na Euru koje je Hrvatska izvukla u ždrijebu

Sve o protivnicima na Euru koje je Hrvatska izvukla u ždrijebu

Wales nam je već dugi niz godina prilično poznata momčad dok je Latvija velika nepoznaninca. Armenija je, baš kao i Wales, bila jedno od većih razočaranja u Ligi nacija

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija izvukla je jednu od najlakših skupina na ždrijebu u Frankfurtu za kvalifikacije Europskog prvenstva 2024. koje će se održati u Njemačkoj. 

Pokretanje videa...

Hrvatska-Austrija 00:48

'Vatreni' su iz druge jakosne skupine izvukli Wales s kojim su igrali i u prošlim kvalifikacijama za SP, iz trećeg pota došla nam je Armenija, dok smo iz četvrtog dobili Tursku, a kao četvrti protivnik u skupini D nam se pridružila Latvija kao potpuni autsajder. 

1. WALES

- 19. po Fifinoj ljestvici
- vrijednost 130,85 mil. eura
- najskuplji igrač: Brennan Johnson (Nottingham Forest, 20 mil. eura)
- izbornik: Rob Page

Bale na zalazu, stižu novi klinci

Wales nam je već dugi niz godina prilično poznata momčad. Glavna zvijezda reprezentacije i dalje je Gareth Bale (33) koji je ipak na zalazu karijere, njegova brzina i moć više ne djeluju kao nekad. Velika većina reprezentativaca igra engleski nogomet, samim time riječ je o fizički snažnim igračima, dok su u "inozemstvu" samo Rodon (Rennes), Ramsey (Nice), Ampadu (Spezia) i Lawrence (Nürnberg).

Dalić: Najnezgodnija momčad je Turska, ali favoriti smo u grupi
Dalić: Najnezgodnija momčad je Turska, ali favoriti smo u grupi

I Velšani su u posljednjim dvobojima Lige nacija bitno pomladili momčad, na scenu su stigli mladi, ali jako talentirani klinci. Brennan Johnson (21) i Neco Williams (21) su već jedne od zvijezdi premierligaša Nottingham Foresta, Jordan James (18) standardni član Birminghama, a u vrhu napada uvijek može poslužiti moćni Kiefer Moore (30) s kojim često probleme imaju i braniči u Premier ligi.

Wales je razočarao u posljednjem izdanju Lige nacija, pa su iz elitnog ispali u niži rang. U skupini s Nizozemskom, Belgijom i Poljskom osvojili su tek jedan bod (domaći remi s Belgijom), na kraju su imali i gol-razliku 6-11. Velšani više nemaju zvijezdi po europskim klubovima kao nekad, ali njihove mlade snage bit će u budućnosti još bolje.

Wales v Poland - UEFA Nations League - Group A - Cardiff City Stadium

2. ARMENIJA

- 93. po Fifinoj ljestvici
- vrijednost 27,65 mil. eura
- najskuplji igrač: Eduard Spertsjan (Krasnodar, 9 mil. eura)
- izbornik: Dmitrij Gunko 

Mhitarjan se oprostio od Armenije

Armenija je, baš kao i Wales, bilo jedno od većih razočaranja u Ligi nacija. Armenci su nastupali u ligi B, a tu su sa Škotskom, Ukrajinom i Irskom uhvatili jednu pobjedu (doma protiv Irske) i pet poraza. Sve to uz razočaravajuću gol-razliku 4-17. U njihovoj reprezentaciji više nema Henrika Mhitarjana koji se oprostio od nacionalnog dresa, a to je - odlična vijest.

Armenci u svom kadru nemaju niti jednog igrača iz Liga petice, ali su "skautirali" ostatak svijeta, pa na širem popisu imaju igrače koji igraju u Argentini (Norberto Briasco iz Boce Juniors) i Kolumbiji (Jordy Monroy iz DIM-a). Jasno, riječ je o igračima koji su rođeni u tim zemljama, a njima u svakom slučaju mogu osnažiti reprezentaciju.

UEFA Nations League - Group E - Republic of Ireland v Armenia


 3. TURSKA

- 45. po Fifinoj ljestvici
- vrijednost 147,4 mil. eura
- najskuplji igrač: Zaki Celik (Roma, 15 mil. eura)
- izbornik: Stefan Kuntz

Puni sjajnih igrača, muči ih kolektiv

Turska zaista u svom rosteru ima niz sjajnih igrača, nogometaše koji su prilično uspješni i u Ligama petice, ali kod njih je najčešće problem kolektiv. Izbornik Stefan Kuntz napravio je smjenu generacije, jako pomladio reprezentativnu vrstu, ali ni to ne izgleda dobro. Njegova je vrsta na rujanskim obvezama u Ligi nacija imala čak devet igrača mlađih od 22 godine, a onda su remizirali s Luksemburgom i izgubili od Farskih otoka.

Opet, Turska je u prve četiri utakmice Lige nacija bila uvjerljiva, s četiri glatke pobjede osigurala promociju u viši rang tog natjecanja, pa se na kraju mogla opustiti i eksperimentirati. U svakom slučaju, Turska je uz Hrvatsku najkvalitetnija reprezentacija ove skupine, a pojedinci poput Hakana Calhanoglua, Caglara Soyuncua, Meriha Demirala ili Cengiza Undera izazivaju respekt.

UEFA Nations League - Group I - Turkey v Luxembourg

4. LATVIJA

- 134. po Fifinoj ljestvici
- vrijednost: 8,75 mil. eura
- najskuplji igrač: Raimonds Krollis (Valmiera, 1,5 mil. eura)
- izbornik: Dainis Kazakevičs

'Vatreni' mogu biti zadovoljni: Izbjegli su najteže protivnike
'Vatreni' mogu biti zadovoljni: Izbjegli su najteže protivnike

Latvija je i dalje velika nepoznanica

O Latviji se doista jako malo toga zna. Riječ je o prilično mladoj reprezentaciji čiji je kadar ispunjen nogometašima iz domaće lige. Glavna zvijezda im je 20-godišnji napadač Raimonds Krollis, član tamošnjeg prvoligaša Valmiere. I dečko koji bi uskoro mogao na neke više nogometne razine, na domaćoj sceni zabija kao na traci...

Latvijci su izdominirali Ligu nacija, preko Moldavije, Andore i Lihtenštajna se plasirali u viši rang (Ligu C) tog natjecanja. Tu su u šest utakmica upisali četiri pobjede uz remi i poraz, imali najboljeg strijelca Vladislavsa Gutkovskisa (zabio pet golova) koji je godinama ozbiljno nogometno ime u Poljskoj. Latvija su totalni autsajderi skupine, ali mogu biti prilično ozbiljni...

GER, DFB, Freundschaftsspiel, 2. Spieltag,  Deutschland (GER) vs. Lettland (LAT/LVA)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...